Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 620392 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от Август, 2019 г.
 

 

В обект тип: Бърза закуска могат да се предлагат и приготвят разнообразни продукти, в зависимост от условията, които са създадени.

Поради зачистили запивания за регистрация на бърза закуска с предлагане на пици, дюнери и сандвичи в настоящата статия ще Ви запознаем с основните изкисвания.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

Складово помещение:

1. Складово помещение, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение.

Допуска се в складовото помещение да се монтира мивка и работен плот за измиване на яйца или зеленчуци, кореноплодни и плодове.

Работна площ с обособени:

Подготвителни площи:

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От складовете суровините и храните трябва да постъпят в подготвителните площи, които са:

·         Подготвителна площ за месни продукти (необходимо е ако се влагат сурови меса за дюнера). Не се изисква подготвителна площ ако месото за дюнер се получи готово, формовано и нанизано на шиш от производителя или доставчика.

·         Подготвителна площ за яйца (ако се влагат).

·         Подготвителна площ за зеленчуци, плодове (домати) и кореноплодни.

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

Не е задължително да имате всички подготвителни. Допуска се в един подготвителен кът да се обработват две и по изключение повече групи храни.

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини, готови за приготвяне на пици. До заготовките се поставя маркировка с дата, час на поставяне и партиден номер.

Не се изхвърля етикета на оригиналната опаковка, до изчерпване на количествата от суровините.

Кът за приготвяне на тестото за пици:

Необходимо е да се осигури работен плот, везна за разтегляне на суровините и тестомесачка. В работния кът се осигурява една мивка с течаща топла и студена вода.

Кът за гарниране, формоване и термична обработка:

След замесване, тестото се разделя на топки, които се оставят да втасат (ферментират) във втасална камера или при стайна температура на работен плот. След втасването топките се разточват и се гарнират съобразно рецептура.

Осигурява се пространството за приготвяне и формоване на други храни (сандвичи, дюнер и др.) Монтират се уреди за термична обработка, като втасална, фурна/и за печене, газов грил, фритюрници, котлони и др. Над уредите за термична обработка се поставя ефективна вентилационна система или аспиратор, които да отвеждат парите и мазнините.

 

 До уредите за топлинна обработка се осигурява мивка  за измиване на работната посуда и ръцете на персонала по време на работа.

До щанда за продажба може да осигурите студени или топли витрини, в които да съхранявате салати, пържени картофи, нарязани колбаси и млечни продукти за влагане в сандвичи.

Санитарно- битови площи:

1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероби или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

2. Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 106/2018г.).

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

4. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 85 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. Заплаща се такса от 34 лева.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до около седмица.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители, като пазите входящия номер.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Това са основните изисквания за регистрация на бърза закуска с предлагане на пици, дюнер, сандвичи и др. Ако имате конкретни въпроси и за регистрация на други видове обекти може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева 

Категория: Бизнес
Прочетен: 1002 Коментари: 0 Гласове: 0
 

Италианския сладолед е един от най- вкусните ледени изкушения през летния сезон и не само.

Истинския италиански сладолед се приготвя от висококачествени суровини- прясно мляко, сметана, пюре от пасирани пресни плодове, ядкови тахани, ядкови напитки,  шоколад, какаов крем, подправки- пресни и изсушени, ароматни алкохолни напитки и др. За подслаждане може да се използва кристална бяла и кафява захар, пчелен мед или стевия. В някой видове сладоледи сладостта се дължи на вложение суровини (шоколад, плодове и др.) Допуска се да се влагат и пресни яйца или сухи яйчни продукти, когато се изисква по рецептура.

За украси се използват бисквити, бишкоти, бонбони, пресни плодове и други суровини съобразно

 Джелантерия, като наименование все още не съществува в списъка с обектите на БАБХ, но може да изпишете, като рекламното наименование.

Сладолед може да се приготвя в следните видове обекти- кулинарни магазини, снек- бар, магазини за производство и реализация на място и др. В различните Областни дирекции по безопасност на храните в България имат различни предпочитания за наименование на обектите за приготвяне на сладолед, ето защо ако искате да приготвяте и предлагате сладолед ще Ви разясним какво точно ще изискват контролните органи да регистрирате в зависимост от населеното място.

За да регистрирате обект за приготвяне на италиански сладолед е необходимо да осигурите следните условия:

1. Складово помещение оборудвано с:

- рафтове и стелажи и скари;

- хладилни съоръжения за съхранение на суровини (мляко, сметана, плодове и др.);

- допуска се в складовата площ да има подготвителна плот с мивка и плот за обработка на плодовете и  пресните подправки (не е задължително);

2. Работно помещение с обособени:                               

- подготвителна площ с мивка и работен плот за обработка на плодове и пресните подправки (допуска се да е в склада);

- подготвителна площ с мивка и работен плот за измиване на яйца само ако ги използвате (измиват се механичните замърсители от черупките, забранява се дезинфекцията);

- хигиенна мивка за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа;

- площ за приготвяне на сладоледа оборудвана с машина за сладолед, пастьоризатор, пасатори, уреди за разтапяне на шоколад и друго работно оборудване.

Допуска се в същия обекта да се приготвят и гофрети, палачинки вафлени кофички, сандвичи, топли напитки, фреш, коктейли и др., като за целта трябва да има работно оборудване и работни плотове. При приготвяне на палачинки е необходимо да осигурите вентилационна система или аспиратор. Ако приготвяте гофрети не е необходимо.

При приготвяне и на други храни е необходимо да се съставят работни графици.

 

3. Санитарно- битови площи:

- санитарен възел за персонала, като може да се използва и от клиентите;

- санитарно- битова площ за преобличане на персонала, като за обекти с по- малко персонал се допуска и само един гардероб, който може да се разположи в складовата площ.

- шкаф за съхранение на препаратите  и площ за съхранение на инвентара за почистване и дезинфекция.

4. Търговска площ оборудвана с:

- минусова/и хладилна/и витрини за съхранение на сладолед;

- плюсови хладилни витрини за напитки;

- рафтове и стелажи;

- кафе- машина (не е задължително);

- уреди за приготвяне на палачинки и гофрети (не е задължително);

- щанд за продажба с везни;

- пространство за съхранение на инвентар (кофички, лъжици, чаши, бъркалки и др.);

- миялна машина (не е задължително).

В търговската площ в зависимост от вида да се осигурят и места за клиенти.

Общи санитарно- хигиенни изисквания за помещенията:

Повърхностите на пода, стените, таваните и работните повърхности трябва да са изработени от материали, които позволяват лесно почистване и дезинфекция.

Няма конкретни изисквания за използваните материали.

Подовите настилки може да е изграден от теракот, гранитогрес, мозайка, ламинат и др. Стените може да са боядисани с латекс или други бои, като около мивките и работните плотове трябва да са облепени с фаянсови плочи или друг материал (ПВЦ, термо плот др.), които позволяват измиване и дезинфекция.

Тавана може да е боядисан с латекс или други бои, които позволяват лесно почистване.

Работните плотове може да са произведени от алпака, термо- материал, пластмаса и др.

Мивките може да са от алпака, порцелан или пластмаса.

Всички прозорци, които се отварят за да осигурят естествена вентилация трябва да са снабдени със защитни устройства.

Необходимо е да се осигурят миещи и дезинфекционни препарати за отделните повърхности.

При използване на дезинфекционните препарати трябва да се спазва стриктно процентното съотношения посочено от производителя или доставчика.

Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Технологична документация за сладоледа;

4. Мониторинга програма за  изследване на продукти;

5. Програма за управление на отпадъци;

6. Примерно меню, посочено от Вас с определени алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещенията и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до 10-15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа. Разработката по трудова медицина се проверява от инспекцията по труда.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина. Работим с квалифицирани специалисти.

Това са основните изисквания за регистрация на обект, в който се приготвя сладолед и се предлага на място.

 Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева 
Категория: Бизнес
Прочетен: 930 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 620392
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Август, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031