Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 620455 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от Юни, 2022 г.
 

С настоящия пост ще Ви запознаем с изкисванията за регистрация на кафе- бар.

Съобразни номенклатурата на БАБХ  в обекта могат да се предлагат следните храни и напитки: топли напитки (кафе, чай и др.), фрапе, лате, фреш, смути, коктейли (алкохолни и безалкохолни), минерални, трапезни и изворни води, плодови сокове и нектари, газирани напитки, пиво, спиртни напитки, вино, бисквити, кексове, чипс, шоколадови и захарни изделия, солети, крекери, ядки, сладолед и нетрайни сладкарски изделия (ако имате отделна витрина) и готови сандвичи.

Това е максимално допустимия асортимент, но не е задължително да предлагате всичко.

I. Изисквания за помещенията:

1. Необходима е складово помещение или изолирана площ за съхранение на суровини, оборудвани с рафтове и стелажи и хладилни съоръжения при необходимост.

2. Необходима е търговско помещение, което се оборудва с:

·       Бар- плот с една или две мивки;

·       Миялна машина ако в обекта се приготвят фреш, мелби и се предлагат малотрайни сладкарски изделия;

·       Рафтове и стелажи за съхранение на продукти;

·       Хладилни витрини за съхранение на напитки;

·       Хладилни витрини за съхранение на малотрайни сладкарски изделия и готови сандвичи (ако се предлагат);

·       Зона/и за клиенти, оборудвана/и с маси, столове, сепарета и/или друго обзавеждане по Ваш избор.

3. Кът за преобличане на персонала трябва да осигурите изолиран кът със закачалки или гардероб, който може да се постави и складовата площ за обекти с по- малък капацитет.

4.  Санитарен възел (тоалетна) за клиенти и персонала. За обекти с по- малък капацитет може да се осигури само една тоалетна;

Тоалетната трябва да е с преддверие ако вратата и се отваря директно в помещението, в което се борави с храни;

5. Шкаф за съхранение на препарати и инвентар за почистване и дезинфекция.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 5 от Регламент (ЕО) 852/2004 относно хигиената на храните и чл. 10 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.13/2021г.

·       НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки ако се приготвя фреш и смути;

·       Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

·       Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

В областната дирекция по безопасност на храните се подават следните документи:

1. Заявление по образец (Образец КХ №1 с приложен списък с групи към него);

2. Документ за законност по ЗУТ  съобразно изискванията на чл. 26, (1) т 2 „а“ от Закона за храните, обн. в Д.В бр. 52/2020г. Трябва да се приложни един от следните документи:

- Разрешение за въвеждане в експлоатация;

- Разрешение за ползване;

- Акт 16;

- Удостоверение за търпимост (за по-стари сгради).

Статута на помещението трябва да е на магазин или търговско помещение.

3. Договор за наем или документ за собственост (нотариален акт.).

До 5 работни дни от подаване на документите се извършва документална проверка и  обекта се регистрира и вписва в електронен регистър, съобразно чл. 26 (6) от Закона за храните.

Дата на започване на дейността не може да бъде по-рано от 14 календарни дни от датата на подаване на заявлението, съобразно изкисванията на  чл. 26 (2) т.11 от Закона за храните.

Проверката от инспекторите от отдел „Контрол на храни се извършва до 60 календарни дни, съобразно изискванията на чл. 26 (9) от Закона за храните.

Съобразно новият  Закона за храните, обн. в Д.В. бр. 52/2020г., в сила от 09.06.2020г., обектите могат да отворят преди физическата проверка от инспекторите.

2. Документи за категоризация:

·       В общината се подават заявления за категоризация и определяне на работно време, копие на фирменото решение, договор за наем или документ за собственост, документи за квалификация на персонала (ако имат такъв), удостоверение за регистрация от ОДБХ или протокола от проверката.

 

След подаване на документите се задейства процедура по категоризация.

До получаване на категоризацията може да работите, като пазите входящите номера.

3. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Това са основните изисквания за регистрация.

  Надявам се, че с информацията за откриване а кафе- бар сме Ви били полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.

Категория: Бизнес
Прочетен: 146 Коментари: 0 Гласове: 0
 

Ресторантът е обект, в който могат да се предлагат различни видове ястия, супи, салати, студени и топли предястия, печени на скара/грил месни продукти, кухненски десерти, сладкарски изделия (ако има обособен кът), топли напитки, вина и високоалкохолни напитки.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

 Складови помещения:

1. Складово помещение за сухи продукти, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение.

2. Складово помещение с хладилни съоръжения или хладилни камери, оборудвани с хладилни съоръжения.

Складовите площи се изграждат в зависимост от капацитета на обекта.

Може да има и само един склад за ресторанти с по- малък капацитет. В този случай помещението за складиране се оборудва с рафтове, стелажи, скари и хладилни съоръжения.

Допуска се в складовите помещения да се монтира мивка и работен плот за измиване на яйца или зеленчуци и плодове.

Работна площ с обособени:

Подготвителни площи:

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От складовете суровините трябва да постъпят в подготвителните площи, които са:

1. Подготвителна площ за птичи меса;

2. Подготвителна площ за червени меса;

3. Подготвителна площ за риба и морски суровини;

4. Подготвителна площ за яйца;

5. Подготвителна площ за зеленчуци и плодове.

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

До подготвителните площи се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват заготовки.

До заготовките се поставя маркировка с дата и час.

Не се изхвърля етикета на оригиналната опаковка, до изчерпване на количествата от суровините.

Студена кухня:

Студена кухня се обособява в ресторанти с по- голям капацитет. Оборудването, което е необходимо е мивка, работен плот и плюсов хладилник за заготовки.

В студена кухня се приготвят и аранжират салати, плата със зеленчуци, месни и млечни продукти.

Кът за приготвяне на тестото за пици (ако се предлагат пици):

Необходимо е да се осигури работен плот, везна за разтегляне на суровините и тестомесачка. В работния кът се осигурява една мивка с течаща топла и студена вода.

Топла кухня:

В топла кухня се монтират се уреди за термична обработка- фурни, котлони, фритюрници, скари и др. Над уредите за термична обработка, които отделят пари се поставя ефективна вентилационна система, която да отвежда парите и мазнините.

 

Умивалня за работна посуда:

В изолиран кът топла кухня или в отделно помещение се изгражда умивалня за кухненска, работна посуда. Това е посудата, в която и с която се приготвя храната- тенджери, тави, тигани, кухненски ножове и др.

Осигурява се  1 или 2 мивки  и средства за изсушаване на съдовете.

Броят на мивките зависи от капацитета на обекта.

Търговска част:

В търговската част се осигурява:

-        бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки;

-        рафтове и стелажи зад бара за съхранение на алкохолни напитки;

-        хладилни витрини за съхранение на напитки;

-        места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.);

-        топли и студени витрини за обекти, в които има организирано хранене или предлагат обедно меню.

-        хладилна витрина за съхранение на сладкарски изделия, приготвени в обекта или получени готови.

Умивалня за трапезна посуда:

За измиване на трапезната посуда се осигуряват две или три мивки или мивка и миялна машина. В обектите, изградени по- рано може да са осигурени и три мивки.

Ако не е осигурена миялна машина е необходимо да осигурите сушилни за изсушаване на трапезните съдове.

Санитарно- битови помещения:

1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероби или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

2. Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

3. Санитарен възел за клиенти с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 5 от Регламент (ЕО) 852/2005 относно изискванията за хигиената на храните и чл. 10 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.13/2021г.

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

4.Меню, посочено от Вас с определени алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

Предлагаме подаване на документи за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

В ОДБХ се подават:

·       Заявление по образец КХ №1 на БАБХ;

·       Списък с групи храни- Приложение 1 към образец КХ №1 на БАБХ;

·       Документ за статута на помещението, издаден съобразно Закона за устройство на територията (ЗУТ);

·       Договор за наем или документ за собственост;

·       Документ за платена държавна такса;

След подаване на документите в ОДБХ може да започнете работа след 14 календарни дни, съобразно изискванията на чл. 26, ал. 2, т.11 от Закона за храните (ЗХ).

До 5-тия работен ден обектът се вписва в регистъра на БАБХ съобразно изискванията на чл. 26, ал. 7 от ЗХ.

Проверката от контролните органи е от 5-тия до 60 календарен ден, т.е може да се започне работа независимо дали е извършена проверката от инспектори от ОДБХ.

Разрешителни от общината:

1.     В ОП „Туризъм“ към общината по местонахождение се извършва категоризация на ресторанта.

Подават се следните документи:  удостоверение за регистрация (извадка от регистъра на БАБХ), заявления по образец, фирменото решение, документ за професионална квалификация на главния готвач, документ за собственост или договор за наем, документ за регистрация на фискалното устройство на касовия апарат. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Документа за квалификация може да е и от проведен  курс за обучение.

       Ако в обекта имате жива музика може да се наложи измерване на шума в жилищните площи    над обекта или до обекта.

2.     В общината по местонахождение се подават документи за работно време;

Подават се следните документи: удостоверение за регистрация (извадка от регистъра на БАБХ), заявления по образец, документ за регистрация на фискалното устройство на касовия апарат.

Може да се започне дейност и само с входящи номера за категоризация и работно време, т.е преди издаване на категоризация и разрешително за работно време.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Това са основните изисквания за регистрация на класически ресторант. Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни на хора, които искат да регистрират обект за приготвяне и предлагане на храни. При възникване на въпроси пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или се обадете на тел. 0988 357 062


Категория: Бизнес
Прочетен: 186 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.06.2022 22:21
 

Едни от най-предпочитаните и най-добре работещи обекти в условията на пандемия са пекарните. Пекарните са обекти, които не се затварят за посетители и в тях може да се пазарува без зелен сертификат.

Разрешения асортимент, който може да се приготвя на място в пекарна е:

- малотрайни сладкарски изделия (торти, сладкиши, сладкарски кремове, еклери и др.);

- трайни сладкарски изделия (сладки, меденки, курабии, бисквити, крекери, вафли и др.);

- фини печива (кексове и мъфини);

- тестени изделия от сладко и слоено тесто;

- хлебни изделия;

- сандвичи;

- палачинки и гофрети;

- напитки от плодове;

- топли напитки.

Могат да се предлагат освен приготвени на място и готови за консумация изделия, както и напитки (вода, безалкохолни напитки, айрян, сокове, боза и др.);

От 09.06.2020 година влезе в сила новия Закон за храните, обн. в ДВ. бр. 52/2020г., последно изм. и доп. ДВ. бр.13/2021г., който налага нови изисквания относно регистрацията на обектите за храни.

В настоящата статия ще Ви запозная с изискванията за пекарна, защото както споменах по-горе пекарните са едни от обектите, които работят най-успешно през 2020 и 2021г.

Изисквания относно разрешителния режим

1. Необходимо е да имате регистрирана фирма;

2. Помещението, с което разполагате или ще наемете трябва да е узаконено съобразно Закона за устройство на територията (ЗУТ). Статута може да бъде на: заведение, пекарна, кафе-сладкарница, сладкарница, баничарница и др. подобно.

Видовете документи, които се признават са:

·       Разрешение за ползване;

·       Удостоверение за въвеждане е експлоатация по чл. 177 от ЗУТ

·       Разрешение за строеж за второстепенни и стопански постройки по чл. 41, ал. 1 от ЗУТ

·       Разрешение за поставяне на временни обекти по чл. 56 от ЗУТ;

·       Удостоверение за търпимост при много стари сгради;

3. Необходимо е да сключите договор за наем или да приготвите документ за собственост.

След регистрация на фирма, сключване на договор и осигуряване на документ по ЗУТ се подават следните документи в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта:

·       Заявление за регистрация  (образец на БАБХ КХ-01)

·       Списък с групи храни (Приложение № 1 към образец на БАБХ КХ-01);

·       Договор за наем или документ за собственост- копие;

·       Документ за статута на помещението- копие;

·       Документ за платена държавна такса по тарифите на БАБХ;

В заявлението декларирате, че имате разработени документи за безопасност на храните, които включват:

·       НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

·       Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

·       Технологична документация за отделните групи храни (отделни групи са сладкарски изделия- трайни и малотрайни, тестени изделия и др.)

·       Технологична карта;

·       Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни и проби за хигиената на работната среда:

·       Проект на етикети с определени  алергени, съобразно изискванията на чл. 9 от Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След подаване на документите до 5-тия работен ден обекта се вписва в Национален регистър на обектите за търговия, производство и обществено хранене. Процедурата е с съобразно чл. 26, ал.6 от Закона за храните, обн. в ДВ бр. 52/2020г. изм. и доп. ДВ. бр. 13/2021г.

Това е Вашето Удостоверение за регистрация. Вече не се издава разрешително на хартиен носител.

Макар, че обекта е вписан не може да започнете работа по-рано от 14-тия календарен ден от датата на подаване. Например подавате на 03.01.2022г., обекта ще бъде вписан в регистъра на 09.01.2022г., но ще може да започнете работа на 16.01.2022г. Процедурата е съобразно чл. 26. ал. 2, т.11 от Закона за храните.

Това го е решил законодателя.

Проверката от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на харните е до 60-тия календарен ден от вписването на обекта в регистъра, т.е след 5-тия работен ден, съобразно изискванията на чл. 26, ал 9 от Закона за храните.

Не е задължително да е извършена проверка за да започнете работа, т.е дори и да не е извършена проверка по закон имате право да работите на 14-тия ден след подаване на документите в ОДБХ.

След като се впише обекта на 5-тия работен ден може да принтирате удостоверението от регистъра на БАБХ и да подадете заявление в общината за работно време ако е необходимо.

Пиша ако е необходимо, защото не всички общини на територията на България изискват да се подава заявление.

Според изискванията задължително трябва да имате табела на входа с работно време, име на фирмата, МОЛ и Булстат.

Необходимо е да имате разработка и по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа. Документите по трудова медицина се изготвят след започване на работа на обекта, защото се правят замервания на фактори на работна среда.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД, ЕООД или ЕТ и работите само управителите на дружеството.

Необходимо е да имате сключен договор за извозване на странични животински продукти (СЖП) при необходимост. Това са черупки от яйца, колбаси, сирена с изтекъл срок и др.

В някой Областни дирекции по безопасност на храните искат и договор за ДДД обработка. ДДД обработката е за вредители: гризачи, насекоми и др. По закон не е задължително да сключвате договор, но ако има наличие на вредители в обекта не е разрешено управителя или персонала да извърши обработката. Обработката за вредители се извършва само от лицензирани фирми.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина, сключване на договор за СЖП и обработка за вредители.

Изисквания относно материално-техническата база:

Необходимо е да осигурите:

·       Складово помещение за суровини оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини, които не изискват хладилни условия на съхранение. Хладилно/и съоръжение/ия за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение (само ако се влагат). Няма определен брой хладилници, които се изискват по закон.  Допуска се в складовото помещение да се обособи подготвителен кът с мивка и работен плот за измиване  на плодове или яйца (при необходимост).

·       Складова площ за материали и предмети за контакт с храните (опаковъчни материали), оборудвано с рафтове и стелажи. При обекти с по-малък капацитет се допуска да се осигури един шкаф или гардероб с складовото помещение за суровини, където да се съхраняват опаковките.

·       Санитарно-битова площ за преобличане, оборудвана с гардероби, закачалки и други съоръжения за съхранение на лично и работно облекло на персонала. При обекти с по-малък капацитет може да се осигури един гардероб с складовото помещение.

·       Тоалетна за персонала, оборудвана с тоалетна чиния, ефективна промивна инсталация, мивка, средства за измиване и дезинфекция на ръцете.

·       Работна площ с обособени:

- подготвителни площи за обработка на суровините, оборудвани с мивки, работен плот, хладилно среднотемпературно съоръжение и работен инвентар;

- кът за термична обработка, оборудван с необходимите готварски уреди, като над уредите отделящи пари трябва да има вентилационен чадър или аспиратор.

 

При обекти с по-малък капацитет може да се осигурят само една двойна мивка (един кран, две корита) или две единични. Едната мивка се използва за обработка на суровини по график, а другата за измиване на работен инвентар и ръце на персонала;

 

·       Търговска площ за клиенти, оборудвана с витрини, рафтове, стелажи, маси и столове и други съобразно Вашите предпочитания.

Общи изисквания за помещенията:

Повърхностите на пода, стените и таваните в складовите, подготвителните и работните помещения трябва да са изработени от материали, които позволяват почистване и дезинфекция. Стените около мивките и плотовете трябва да са на отстояние 30-50 см. облепени с материал, който позволява миене (фаянсови плочи, ПВЦ материал и др.)

В търговската част за клиенти настилката на пода и стените може да е съобразна с желания от Вас интериор.

В нормативните документи няма изискване за конкретен материал.

Изисквания към персонала:

·       Персонала трябва да има лични здравни книжки (ЛЗК), съобразно изискванията на чл. 12 от Закона за храните и чл. 34 от Закона за здравето. Изследванията трябва да направите в лицензирана микробиологична лаборатория. Прави се чревно изследване, изследване за паразити и за БЦЖ (туберкулоза). След, като направите изследванията в лабораторията отивате при личния си лекар, а ако нямате такъв при общопрактикуващ лекар за заключение. След заключението от лекаря отивате в РЗИ за поставяне на номер.

·       Необходимо е в обекта да се работи само с работно облекло, което не е задължително да е престилка. Може да се работи с блуза (да не отделя влакна), панталон, пола и др.

Персоналът трябва да е задължително със средство за прибиране на косите. Може да е шнола, диадема и др. Това изискване не важи за персонал без коса.

·       Персонала трябва да поддържа високо ниво на лична хигиена и да измива по-често ръцете си.

Това са основните изисквания за регистрация на пекарна с производство и реализация на място. Следете нашите статии, следва да Ви запознаем и с новите изисквания на други видове обекти.

Ако желаете консултация за конкретен обект пишете ни, с удоволствие ще Ви съдействаме да развиете своя бизнес.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 149 Коментари: 0 Гласове: 0
 

Палачинките и гофретите са вкусни и са едни от най-предпочитаните продукти от всички възрасти.

Видът на обектите,  в които могат да се предлагат продуктите съобразно номенклатурата на БАБХ са: бърза закуска, кулинарен магазин, магазин с топла точка, кафе-сладкарница, кафе-аперитив, снек-бар и др.

I. Изисквания относно документацията и регистрационния режим:

За да регистрирате обект за приготвяне на палачинки и гофрети е необходимо:

1. Да регистрирате фирма;

2. Да намерите помещение с подходящ статут по ЗУТ (Закон за устройство на територията). Статутът може да е на магазин, бърза закуска, търговско помещение, заведение и др. Наименованието на документите по ЗУТ са:

- Разрешение за ползване;

- Удостоверение за въвеждане в експлоатация по чл. 177 от ЗУТ;

- Разрешение за поставяне по чл. 56 от ЗУТ

- Удостоверение по чл. 178 от ЗУТ, което удостоверява, че обекта не подлежи на въвеждане в експлоатация (за по стари сгради);

- Удостоверение за търпимост;

Документът за статута се изисква от 09.06.2020г., съобразно изискванията на чл. 26, ал. 1, т.2 от Закона за храните, обн. в ДВ бр. 52/2020г. последно изм. и доп. ДВ. бр. 13/2021г. Преди тази дата не се е изисквал.

3. Да се разработят документи за безопасност на храните.

Документацията за безопасност за храните за обект за приготвяне на палачинки и гофрети включва:

·       НАССР система за анализ и контрол на критично-контролните точки;

·       Система за самоконтрол, свързана сдобрите търговски и хигиенни практики;

·       Мониторингова програма за контрол за изследване на продукти и работни повърхности за календарна година;

·       Програма за управление на отпадъци;

·       Контролни карти и чек листи;

Ние можем да изготвим документацията за безопасност на храните и да подадем документите в Областните дирекции по безопасност на храните.

След подаване на документите в ОДБХ, обектът се регистрира до 5-тия календарен ден, а работа може да започнете до 14-тия календарен ден, като се брои от датата на подаване. Проверката от инспектори от ОДБХ е от вписване на обекта в регистъра до 30-тия ден. Съобразно настоящия ЗХ не е необходимо да се извърши проверка за да започнете дейност, а може да се започне на 14-тия ден дори и да не е извършена проверка. Изискването е описано в чл. 26, ал. 2, т.11, ал. 6, 7 и 9 от Закона за храните.

4. Допълнителни документи:

·       Разработка по трудова медицина ако имате наети работници;

·       Договор  с фирма за обработка за вредители;

·       Договор с фирма за извозване на СЖП отпадъци (черупки от яйца, колбаси и сирена негодни за консумация.

Можем да Ви съдействаме и насочим към доказани специалисти, с които работим.

 II. Изисквания към материално- техническата база на обекта:

Необходимо е да имате помещение, в което да осигурите две мивки или една двугнездова мивка.

Едната мивка е за обработка на продуктите, която включва измиване на черупките на яйцата, измиване на плодове, зеленчуци и др. Може да имате и отделни мивки за обработка на яйцата и измиване на плодове и зеленчуци, но не е задължително.

Другата мивка е за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа.

Необходимо е да имате работни плотове за приготвяне на сместа.

За термичната обработка се осигурява котлон и плоча за печене, както и вентилационна или аспирационна система за отвеждане на парите, монтирана над котлона.

Необходимо е да се осигури хладилно съоръжение  за съхранение на сместа за палачинки, гофрети и суровините, изискващи хладилни условия на съхранение, като сирене, кашкавал, колбаси и др.

Броя на хладилните съоръжения зависи от капацитета на обекта. Може да се осигури хладилна витрина за съхранение на суровините, които се влагат в палачинките и гофретите.

Ако влагате сладолед и замразени плодове трябва да имате фризер.

За съхранение на суровините, които не изискват хладилни условия на съхранение, като конфитюри, плодове, какаов крем и др. се осигуряват рафтове, стелажи и работни плотове, съобразно Вашите предпочитания.

За обекти с по-голям капацитет може да се осигури склад, но не е задължително.

За преобличане на персонала трябва да осигурите изолиран кът със закачалки или гардероб.

За съхранение на препаратите за почистване и инвентара се осигурява шкаф.

Санитарен възел (тоалетна) се осигурява към помещението или в близост до обекта.

Ако не може да се осигури тоалетна в помещението може да се използва от съседен обект за търговия с храни или обществена тоалетна (може и в търговски център). За използването на тоалетна трябва да има сключен договор. Необходимо е да има мивка с топла вода, както и средства за измиване и подсушаване на ръцете.

Тоалетната трябва да е с преддверие ако вратата и се отваря директно в помещението, в което се борави с храни.

Това са основните изисквания за регистрация за регистрация на обекти за приготвяне на палачинки и гофрети.

При възникване на въпроси пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или се обадете на тел. 0988 357 062

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 347 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 620455
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Юни, 2022  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930