Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 294975 Постинги: 90 Коментари: 1
Постинги в блога от Януари, 2018 г.
 

За да регистрирате обект за сушене на плодове и зеленчуци е необходимо да осигурите необходимите изисквания, съобразно нормативните изисквания за храните. Основните нормативни документи са следните:

- Закон за храните на МЗХГ (Д.в. бр. 90/99г. изм.и доп. Д.в. бр.92/2017г.);

- Наредба № 1 на МЗХГ за хигиената на храните (Д.в. бр. 10/2016 г.);

- Регламент (ЕО) 852/2004 относно хигиената.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складови помещения:

1.1 Складово помещение за суровини, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на плодовете и зеленчуците. При необходимост се осигурява и хладилно съоръжение за съхранение на плодове и зеленчуци.  

За разтегляне на плодовете и зеленчуците се осигурява кантар.

Кантара може да е разположена в складовото помещение или в изолиран кът.

1.2. Складово помещение за съхранение на  индивидуални и транспортни опаковки, оборудвано с рафтове и стелажи.

В складовите помещения е необходимо да се осигури вентилация.

Склада за суровини трябва да е във функционална връзка с работното помещение;

Склада за опаковки трябва да е във функционална връзка с помещението за опаковане и етикетиране.

2. Работна площ с обособени:

2.1. Подготвителна площ за измиване на плодовете и зеленчуците, оборудвана с работен плот, мивка с течаща топла и студена вода и работен инвентар;

2.2. Работен плот за рязане на част от плодовете и зеленчуците (при необходимост);

2.3. Работен плот за обработка на плодовете и зеленчуците (при използване на допълнителни суровини за обработка);

2.4. Хигиенна мивка за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа. До мивката трябва да има плот със стелаж, където да се поставя работния инвентар след измиване.

2.5. Сушилня за плодовете и зеленчуците. До сушилнята трябва да има работен плот, където да се охладят изсушените суровини преди пакетирането.

2.6. Площ за мелене на зеленчуци за приготвяне на подправки (не е задължително). Може да приготвяте например подправката червен пипер- смлян.

Плодовете и зеленчуците, които се замразяват след миене се изнасят в помещението за опаковане и етикетиране.

3. Помещение за опаковане и етикетиране на сушените плодове и зеленчуци:

Необходимо е да се осигурят работни маси (за пакетиране на изсушени и замразени плодове и зеленчуци), съоръжения за пакетиране и хигиенна мивка за измиване на ръцете.

 4. Помещение или изолирана площ за съхранение на готовата продукция преди експедицията:

В помещението се осигуряват стелажи, рафтове и фризер за съхранение на замразените продукти.

5. Санитарно- битови помещения:

5.1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероб/и или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала.

5.2. Санитарен възел с душ за персонала. Може да има отделна баня за персонала ако обекта е с по- голям капацитет.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3.  Технологична документация за отделните групи храни;

1.4. Технологични карти за отделните групи храни;

1.5. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

1.6. Изготвяне на етикети, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват  до седмица или до 10- 15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

 2. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Това са основните изисквания за регистрация за обект за производство на сушени, замразени плододве, зеленчуци и подправки. Може да регистрирате само обект за сушене или замразяване.

  Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева
Категория: Бизнес
Прочетен: 2554 Коментари: 0 Гласове: -1
Последна промяна: 04.01 23:55
 Изисквания за откриване на класически ресторант:

Ресторантът е обект, в който могат да се предлагат различни видове ястия, супи, салати, студени и топли предястия, печени на скара/грил месни продукти, кухненски десерти, сладкарски изделия (ако има обособен кът), топли напитки, вина и високоалкохолни напитки.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

Складови помещения:

1. Складово помещение за сухи продукти, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение.

2. Складово помещение с хладилни съоръжения или хладилни камери, оборудвани с хладилни съоръжения.

Складовите площи се изграждат в зависимост от капацитета на обекта.

Може да има и само един склад за ресторанти с по- малък капацитет. В този случай помещението за складиране се оборудва с рафтове, стелажи, скари и хладилни съоръжения.

Допуска се в складовите помещения да се монтира мивка и работен плот за измиване на яйца или зеленчуци и плодове.

Работна площ с обособени:

Подготвителни площи:

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От складовете суровините трябва да постъпят в подготвителните площи, които са:

1. Подготвителна площ за птичи меса;

2. Подготвителна площ за червени меса;

3. Подготвителна площ за риба и морски суровини;

4. Подготвителна площ за яйца;

5. Подготвителна площ за зеленчуци и плодове.

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

До подготвителните площи се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват заготовки.

До заготовките се поставя маркировка с дата и час.

Не се изхвърля етикета на оригиналната опаковка, до изчерпване на количествата от суровините.

Студена кухня:

Студена кухня се обособява в ресторанти с по- голям капацитет. Оборудването, което е необходимо е мивка, работен плот и плюсов хладилник за заготовки.

В студена кухня се приготвят и аранжират салати, плата със зеленчуци, месни и млечни продукти.

Кът за приготвяне на тестото за пици (ако се предлагат пици):

Необходимо е да се осигури работен плот, везна за разтегляне на суровините и тестомесачка. В работния кът се осигурява една мивка с течаща топла и студена вода.

Топла кухня:

В топла кухня се монтират се уреди за термична обработка- фурни, котлони, фритюрници, скари и др. Над уредите за термична обработка, които отделят пари се поставя ефективна вентилационна система, която да отвежда парите и мазнините.

 

Умивалня за работна посуда:

В изолиран кът топла кухня или в отделно помещение се изгражда умивалня за кухненска, работна посуда. Това е посудата, в която и с която се приготвя храната- тенджери, тави, тигани, кухненски ножове и др.

Осигурява се  1 или 2 мивки  и средства за изсушаване на съдовете.

Броят на мивките зависи от капацитета на обекта.

Търговска част:

В търговската част се осигурява:

-       бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки;

-       рафтове и стелажи зад бара за съхранение на алкохолни напитки;

-       хладилни витрини за съхранение на напитки;

-       места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.);

-       топли и студени витрини за обекти, в които има организирано хранене или предлагат обедно меню.

-       хладилна витрина за съхранение на сладкарски изделия, приготвени в обекта или получени готови.

Умивалня за трапезна посуда:

За измиване на трапезната посуда се осигуряват две или три мивки или мивка и миялна машина. В обектите, изградени по- рано може да са осигурени и три мивки.

Ако не е осигурена миялна машина е необходимо да осигурите сушилни за изсушаване на трапезните съдове.

Санитарно- битови помещения:

1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероби или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

2. Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

3. Санитарен възел за клиенти с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

4.Меню, посочено от Вас с определени алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

5. Предлагаме и изготвяне на лого и рекламно меню с определени алергени. В екипа ни квалифициран специалист, които би направил Вашето меню атрактивно за клиентите.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 85 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до около седмица.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация.

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за професионална квалификация на главния готвач, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Документа за квалификация може да е и от проведен  курс за обучение.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

       Ако в обекта имате жива музика може да се наложи измерване на шума в жилищните площи    над обекта или до обекта.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина. Работим с квалифицирани специалисти.

Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация на пицария. Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни на хора, които искат да регистрират обект за приготвяне и предлагане на храни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 153 Коментари: 0 Гласове: 0
 В магазин за плодове и зеленчуци мога да се предлагат:

- пресни плодове;

- пресни зеленчуци и кореноплодни;

- пресни гъби;

- зърнени храни (царевица, жито, ориз и др.);

- консервирани зеленчуци и плодове;

- сушени плодове и зеленчуци;

- консервирана царевица;

- консервирани гъби;

- варива (фасул, леща и др.);

- ядки и маслодайни семена;

- сол (морска и трапезна);

- оцет;

- растителни масла (зехтин, слънчогледово олио и др.);

- пчелен мед;

- плодови сокове и нектари;

- подправки (пресни и изсушени);

 

Изисквания към помещенията:

Необходимо е да осигурите следните помещения и условия:

·         Складово помещение или площ;

·         Търговска част

·         Мивка с течаща топла и студена вода;

·         Санитарен възел (тоалетна);

·         Кът за преобличане на персонала;

·         Шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване.

Може да приготвяте и фреш, ако имате осигурени две мивки, сокоизстисквачка и/или блендер.

Едната мивка се използва за измиване на плодовете и зеленчуците за приготвяне на фреш, а другата за измиване на ръцете на персонала и работния инвентар.

 Допустими компромиси:

- При обекти с по- малък капацитет и щандове може да се снабдява с количества, които се съхраняват само с търговската част, поради което се допуска да няма складова площ.

- Може да се използва санитарен възел (тоалетна) в съседен обект или обществена сграда, като за целта трябва да се сключи договор.

- Може да не се изолира кът за преобличане, а да се осигури един гардероб с складовата площ или търговското помещение.

Необходими документи и разрешителни

1. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики, съобразно изискванията на чл. 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017 г.).

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на магазина и осигуряване на система за самоконтрол е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ), в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до около седмица.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Това са основните изисквания за регистрация на магазини за плодове и зеленчуци. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и  Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01 21:02
 Бързата закуска е обект, в който може да се предлага разнообразен асортимент, съобразно осигурените условия.

Обекта може да е разположен в стабилна, монолитна постройка или в монтирана.

В настоящия пост ще Ви запознаем с изискванията за предлагане на скара, пържени картофи, сандвичи и хот- дог.

Изисквания към помещенията:

Необходимо е да имате помещение, което да оборудвате с хладилни съоръжения, работни плотове, мивки (2 или 3), уреди за приготвяне на храните- скара, фритюрници, котлон, тостери, парти грил, уред за приготвяне на хот дог и др.

Относно мивките трябва да се осигурят 2 броя, когато месните продукти за печене на скара се получават готови, формовани от производителя или доставчика и не подлежат на обработка. В този случай едната мивка е за обработка на зеленчуци, а другата за измиване на работната посуда и ръцете на персонала по време на работа.

Може да приготвяте също и кафе и други топли напитки, за което се осигурява кафе- машина.

При обработка на месните продукти се осигурява подготвителен кът с мивка и плот.

При обекти с по- голям капацитет може да се осигури складова площ.

За съхранение на личното и работното облекло на персонала се осигурява гардероб или изолиран кът със закачалки.

За съхранение на препаратите и инвентара за почистване се осигурява шкаф с плътно затварящи се врати.

Необходимо е да се осигури тоалетна, но при невъзможност може да се използва от съседен обект, за което се сключва договор за ползване.

Не е необходимо да се сключва договор за ползване ако обекта се намира на територията на пазар или МОЛ.

Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

4. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 85 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв. или 21 лв. за временни обекти.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни, но почти винаги се извършват в по- кратки срокове.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 182 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01 18:05
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 294975
Постинги: 90
Коментари: 1
Гласове: 24
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031