Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 618308 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от Април, 2016 г.
Бизнеса с храни е един от най- печелившите, защото храната е необходима за оцеляването на човечеството. Човек може да износва дрехи, да ползва едни и същи вещи с години, но без храна, вода и въздух не може.  
Всеки избира храните, които да консумира, според вкусовите си предпочитания, финансите или културата си, поради което трябва много добре да прецените какво ще предлагате, кои ще са потенциалните Ви клиенти и къде да е разположен обекта за да има търсене. 

Съобразно номенклатурата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) има различни видове обекти , които се разделят в три основни категории:

1. Обекти за обществено хранене;
2. Обекти за търговия с храни;
3. Обекти за производство на храни. 

Ще Ви запозная с основните изиксвания за отделните категории обекти за да прецените какво точно искате да откриете.
 
                                             Обекти за обществено хранене
                                             
Основните обекти за обществено хранене са: 
  • Ресторанти;
  • Бързи закуски;
  • Бистра;
  • Бирарии;
  • Кафенета, барове, нощни клубове, кафетерии, чайни и други питейни;
  • Снек- бар /разликата, е че в това питейно заведение може да се прихотвят и храни/;
  • Кафе- аператив;
  • Кафе сладкарници с приготвяне на място на сладкарски изделия и без приготвяне на място,  т.е. получваване на готови;
  • Сладкарница;
  • Пекарни и баничарници;
  • Временни обекти- бюфети, павилиони и каравани;
  • Обект за приготвяне и предлагане на фреш;
В тези обекти може да предлагате и приготвяте храни, като се предвижда да има и стоящи места за клиенти.

В настощем ще Ви запозная с изискванията за ресторанти и бистра, следете следващите ни постове, в които ще има информация и за другите видове обекти.

                Основни изисквания за отделните видове обекти за обществено хранене

                                                       Изисквания за ресторанти и бистра
                                                   ******************************* **********
Разликата при двата вида обекти е, че ресторантите са с по- голям капацитет, а също и при катергоризацията в общините. И в  двата вида  могат да се предлагат и приготвят : готвени ястия, студени и топли предястия, салати, скара, пици, кухненски десерти и топли напитки,
Ресторантите могат да бъдат:
- Класически ресторант, в който да предлагате разнообразни ястия;
- Специализиран ресторант, например за риба, за миди, за определена национална храна;      
Небоходимо е да намерите подходящо помещение за ресторант или бистро, в подходящ район, в зависимост от храната, която ще предлагате.
В помещението трябва да има условия за приемане, съхранение, обработка и предлагане на храните, като за целта е необходимо да обособите:
                               
  • Складово/и помещение/я  за съхранение на сухи продукти и продукти, изискващи плюсови и минусови условия на съхранение. Може да имате един склад за сухи продукти и един хладилен, но ако капацитета на обекта е малък може и в едно помещение да се съхраняват суровините. При по- големи ресторанти може за удобство да се осигурят хладилни камери.
  • Подготвителни площи, оборудвани с мивка, работен плот и отделен работен инвентар за обработка на отделните групи храни, които подлежат на обработка. Отделни групи храни са например яйца, зеленчуци, плодове и кореноплодни, риба, бели меса и червени меса. Допуска се да се обработват едни и същи групи храни по график в една и съща подготвителна площ. В близост до подготвителните е необходимо да се осигурят технологични хладилници за съхранение на заготовки.
  • Работен кът за топлинна, термична обработка (топла кухня), оборудван с уреди за приготвяне на храните- печки, котлони, фритюрници и др. Над уредите трябва да е монтирана ефективна вентилационна система.
  • Мивка с по- голямо корито за измиване на кухненската посуда и пособия за изсушването им.
  • Може да се обособи и кът за приготвяне на салати или така нарчената студена кухня, ако обекта е с по- голям капацитет, като за целта се оборудва с работен плот. Студена кухня се обособява до подготвителния кът за зеленчуци, плодове и кореноплодни.
  • Умивалня за трапезна посуда или посудата, от която се хранят клиентите. За целта е необходимо да осигурите мивка и миялна машина или две мивки. Ако няма миялна машина трябва да се оспигурят сушилници за посудата. Подаването на мръсните съдове от към залата за клиенти трябва да се извършва през шублер и да няма кръстосване на пътищата с чистата храна.
  • Зала за клиенти, обзаведена с бар плот с мивка/и за измиване на чашите от напитките, рафтове за съхранение на пакетирани храни и алкохолни напитки, хладини витринин за съхранение на напитки и места за клиенти. В залата за клиенти може да са разположени топли и студени витрини за съхранение на храни.
  • Сантарно битов кът за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. При обекти с по- малък капацитет може да има само един гардероб, който да е разположен в склада или в изолиран кът.
  • Санитарен възел/и за персонал и клиенти. Може да се използва един ако персонала на смяна не е повече от 5 души.
              Това са накратко санитарно- хигиенните изисквания за оборудването за ресторанти и бистра. 

                                Необходими документи за безопасност на храните
                                ***********************************************************

1. НАССР система;
2. Система за самоконтрол;
3. Мониторингова програма;
4. Определяне на алергени.

Ние разработваме професионално тези документи. Цената се определя от храните, които предлагате и приготвяте. 
 
  Необходими документи, които трябва да податете в областната дирекция по
***************************************************************************************   безопасност на храните (ОДБХ)
************************************   1. Заявление по образец;
2. Списък с групите храни по образец;
3. Документ за платена държавна такса от 34 лв. /плаща се в сградата на ОДБХ/

След подаване на документи до 30 календарни дни се извършва проверка от инспектори от ОДБХ, като се проверява базата и докуметите за безопасност на храните. След проверката може веднага да започнете работа и паралелно с това да подадете документи за категоризация е общината  и за работното време. 
В общината Ви искат документа от ОДБХ.
Необходимо е също да се направи разработка по трудова медицина и да сключите договор с фирма за ДДД обработка за вредители.

Това са накратко изискванията за ресторанти и бистра. Следете следващите ни постове, там ще бъде изложена информацията и за другите обекти.
Ако имате още въпроси, може да се сържете с нас  на тел. 0988 357 062- Бойчева и 0887 360 354- Желязков.






 


Категория: Бизнес
Прочетен: 2123 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.04.2016 21:46
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 618308
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Април, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930