Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 611973 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от Ноември, 2017 г.
 Изисквания за регистрация на бърза закуска с приготвяне на фреш и сандвичи

Бързата закуска е обект, в който може да се приготвя разнообразен асортимент.

В настоящия пост ще  Ви представим информация за обект тип бърза закуска, в който може да се приготвят сандвичи, фреш, топли напитки, както и да се предлагат готови за консумация трайни сладкарски изделия (бисквити, мъфини и др.) сурови десерти от смелени сушени плодове и ядки, солети, брускети и други храни, които се получават готови.

Продуктите се предлагат в еднократни опаковки или посуда.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение:

Осигурява се складово помещение или изолирана площ при необходимост. За обекти с по- малък капацитет, или когато снабдяването се извършва в ограничени количества не е задължително да се обособи складова площ.

Складовото помещение или площ трябва да се оборудват с рафтове, стелажи и хладилни съоръжение при необходимост.

2. Работна площ с осигурени:

·         Подготвителен кът оборудван с мивка, плот и работен инвентар за обработка на плодовете и зеленчуците;

·         Хигиенна мивка за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа.

·         Хладилно съоръжение за съхранение на суровини (измити плодове, зеленчуци  и др.)

·         Хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровините за приготвяне на сандвичи (млечни продукти, колбаси и др.)

Може да се използва само едно хладилно съоръжение при обекти с по- малък капацитет.

3. Търговска част:

В търговската част се осигурява:

-       бар- плот или щанд за продажба;

-       сокоизстисквачки и блендери за приготвяне на фреш;

-       рафтове и стелажи зад бара за съхранение на храни, които се получават готови (трайни сладкарски изделия- бисквити, кексове, сурови десерти и др.

-       хладилна/и витрина/и за съхранение на напитки;

-       хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровини за приготвяне на сандвичи;

-       парти грил или тостер за затопляне на сандвичите (по желание на клиента);

-       места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.);

4. Санитарно- битови площи:

4.1. Санитарно- битов кът за преобличане, оборудван със закачалки или гардероб, който може да разположите в складова площ (ако имате такава) или в изолирана площ.

4.2. Санитарен възел за персонала, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2016г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

1.4. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват  до седмица или до 10- 15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

2. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

3. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

  Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове: 0
 Изисквания за откриване на обект за приготвяне на тестени изделия с квас

Хлябът и тестените изделия с квас е вкусен и по- здравословен и се консумира от все повече хора.

Поради повишен интерес днес ще Ви запозная с изискванията за регистрация на обект за производство на  тестени изделия с квас.

Съобразно нормативните изисквания може да регистрирате:

·         Пекарна с производство и реализация на място (без разнос до търговски обекти);

·         Обект за производство на тестени изделия с разнос.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение:

1.1 Складово помещение, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, в случай, че приготвяте и закуски с квас, в които влагате месни и млечни продукти. Брашната трябва да се разполагат върху скари или стелажи, които да не са плътно доближени до стената.

Допуска се в складовите помещения да се монтира мивка и работен плот за измиване  на зеленчуци, кореноплодни и плодове в случай, че влагате в производството.

1.2. Складово помещение за материали и предмети за контакт с храните и транспортни опаковки, което е необходимо само за обекти, които ще и имат разнос до други търговски обекти.

При положение, че искате да предлагате изделия на фермерски пазари или на клиенти, поръчали продуктите онлайн не е необходимо да имате регистриран обект с разнос.

Клиентите, които поръчват онлайн не трябва да търгуват с тестените изделия с квас, получени от Вас.

2. Работна площ с обособени:

2.1. Подготвителна площ:           

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От склада  суровините постъпват в подготвителните площи, които са :

Подготвителна площ за плодове, зеленчуци и кореноплодни (може да е в складовата площ). Не е необходимо ако се приготвя хляб и други тестени изделия, в които не се влагат..

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини (измити плодове- пресни и изсушени, зеленчуци, кореноплодни и яйца).  До заготовките се поставя маркировка с дата, час на приготвяне.

2.2. Хигиенна мивка:

Използва се за измиване на работния инвентар (съдове за замесване на тестото и друг инвентар), както и на ръцете на персонала по време на работа.

2.3. Кът за приготвяне  изделията:

Необходимо е да се осигурят работни плотове, везна за разтегляне на суровините и съд за замесване на тестото. За съхранение на съдовете с квас е необходим технологичен хладилник, който може да се използва и за съхранение на месни и млечни продукти в случай, че приготвяте закуски, в които влагате суровините.

2.4. Кът за и термична обработка:

Необходимо е да се осигури фурна за печене и вентилационна система над фурната.

3. Помещение или изолиран кът за пакетиране на продукти с квас, които са за разнос (важи само за производства, които разнасят до други търговски обекти):

В помещението е необходимо да има рафтове и стелажи, както и изкуствена или естествена вентилация.

В случай, че не разнасяте до магазини и други търговски обекти, а само до фермерски пазари и потребители, поръчали онлайн не е необходимо да осигурите помещението!

4. Помещение или изолирана площ за съхранение на изделия с квас преди експедицията (разнос):

Помещението или площта е необходимо да са оборудвани с рафтове и стелажи.
Важи само за обекти с разнос до други търговски обекти.

5. Търговска част:

Търговска част се обособява за обекти за производство с производство и реализация на място и за обекти с разнос.

При обектите с производство и реализация на място търговската част се регистрира, отделно от производството, независимо от това, че имат функционална връзка. Това е изискване на контролните органи, съобразно законодателството.

При обекти с производство и реализация на място не се регистрира, като отделен обект.

5.1. Изисквания към оборудването на търговската част:

-       бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки (не е задължително ако не предлагате напитки);

-       рафтове и стелажи за съхранение на тестените изделия с квас;

-       хладилна витрина за съхранение на напитки;

-       сокоизстисквачки и блендери за приготвяне на фреш (ако предлагате плодови напитки, приготвени в обекта);

-       места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.).

 

Може да приготвяте и сандвичи с хлебни изделия, приготвени в обекта. За целта е необходимо да осигурите мивка с плот, хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровините за приготвяне на сандвичи, работен плот за формоването им, парти грил или тостер.

Не е задължително да приготвяте сандвичи.

6. Санитарно- битови помещения:

6.1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероб/и или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

При обекти тип пекарна може да има само гардероб/и в склада за суровини или изолирана площ.

6.2. Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3.  Технологична документация за отделните групи храни;

1.4. Технологична карта;

1.5. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

1.6. Проект на етикети, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват  до седмица или до 10-15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ.

2. Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация при необходимост (ако предлагате напитки, които се консумират на маси в обекта).

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

3. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

4. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация.

  Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков
Категория: Бизнес
Прочетен: 1312 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.11.2017 11:00
 Какво е необходимо да се открие бистро?

Бистрото е заведение за обществено хранене, в което могат да се предлагат готвени ястия, печени на скара продукти, салати, аламинути, студени и топли предястия и всякакъв вид напитки.

За да регистрирате бистро е необходимо следното:

1. Да регистрирате фирма.

2. Да намерите подходящо помещение, което да е със статут на хранителен обект. Няма значение ако преди това в него се е извършвала друга дейност, свързана с предлагане и приготвяне на храни.

3. Да устроите и оборудвате помещението, съобразно нормативните изисквания за храните и дейностите, които ще се извършват, както следва:

3.1.Обособяване на складово помещение:

Складовото помещение или площ (обособена с прегради) е необходимо да бъде оборудвана с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровините, които не изискват хладилни условия на съхранение, както и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, които изискват хладилни условия на съхранение. В складовите площи трябва да се осигури естествена или изкуствена вентилация. Допуска се в складовата площ да се обособи мивка с работен плот, които да се използват за подготвителен кът (измиване на яйца, зеленчуци, плодове и кореноплодни).

3.2. Работно помещение с обособени:

3.2.1. Подготвителни площи за обработка на:

·        Яйца;

·        Зеленчуци, плодове и кореноплодни;

·        Бяло месо;

·        Червено месо;

·        Риба.

Може да се използва една подготвителна за обработка на две групи храни, като за целта се изготви работен график.

 

Подготвителната площ се оборудва с мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар. Може да се осигурят и плюсови хладилни съоръжения за съхранение на заготовки, например измити яйца, зеленчуци, нарязано и овкусено месо и т. н. Подготвителната не се разполага в цяло помещение, а е част от работното помещение. Може и да е в отделни помещения, ако е предвидено по проект.

3.2.2. Кухненски площи, оборудвана с печка/и, котлони, скари, фритюрници и други готварски уреди

Над уредите, които отделят пари е необходимо да има ефективна вентилационна система за отвеждане на парите.

В близост до уредите се осигурява мивка с течаща топла и студена вода с по- голямо корито за измиване на кухненската посуда, както и съоръжения за изсушаване на посудата. Мивката се използва и за измиване на ръцете на персонала по време на работа.

3.3. Санитарно- битово помещение или площ:

Обособява се кът за преобличане на персонала и съхранение на личното облекло и вещи на персонала, който трябва да се оборудва с гардероб или закачалки. Не е задължително да е цяло помещение, може да е изолиран кът.

3.4. Санитарен възел за персонала:

Осигурява се санитарен възел (тоалетна за персонала), оборудван с тоалетна чиния, мивка с течаща топла и студена вода, средства за измиване, подсушаване и дезинфекция на ръцете.

3.5. Търговска част за клиенти:

В търговската част се разполага бар- плот с една мивка за измиване на чашите от напитките.

Може да осигурите и топли и студени витрини за съхранение на термично обработени ястия и салати, в които да се съхраняват, но не е задължително, както и хладилни витрини за съхранение на напитки.

В търговската част се осигуряват и маси, столове, сепарета и друго оборудване, съобразно предпочитанията Ви.

Необходимо е да осигурите и санитарен възел (тоалетна за клиенти).

Може да се използва една тоалетна за клиенти и персонала, ако на смяна няма повече от 5 човека, които работят в обекта.

 

3.6. Умивалня за трапезна посуда:

 Необходимо да осигурите две мивка или мивка и миялна машина в отделен кът, функционално свързан с търговската зала за измиване на посуда (чинии, купи и др.), от които консумират клиенти. В повечето случай се осигурява шублер за подаване на съдовете.

Общи изисквания, относно материално- техническата база:

·        Повърхностите на пода, стените и таваните трябва да позволяват лесно почистване и дезинфекция при необходимост;

·        Повърхностите на стените около мивките и работните плотове трябва да са на височина около 30-50 см. облицовани с фаянсови плочи, ПВЦ покритие или други материали, разрешени за използване в хранителни обекти, които позволяват лесно почистване и дезинфекция.

·        Работните плотове е необходимо да са гладки, изработени от материали, които подлежат на лесно почистване и дезинфекция  (независимо от какъв материал).

·        Осветителните тела е необходимо да бъдат обезопасени.

4. Да осигурите следните документи за безопасност на храните:

4.1. НАССР система за анализ и контрол на критично- контролните точки- описват се продуктите, които се приготвят, извършва се анализ на опасностите и се определят критично контролните точки.

4.2. Система за самоконтрол, свързана с добрите, търговски и хигиенни практики.

4.3. Мониторингова програма- изготвя се план за микробиологично изследване на приготвяните храни през календарната година.

Ние изработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да ползвате нашите услуги.

5. Да регистрирате бистрото в Агенцията за безопасност на храните.

След оборудване на обекта и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта.  В страната има 28 ОДБХ-та, намиращи се в големите градове. Областните дирекции по безопасност на храните са към БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните), която се намира в София.

Заявлението и списъка с групите храни са по образци на БАБХ (Образец 109 и 85).

След подаване на заявлението и списъка с групите храни се извършва проверка от инспектори, които проверяват материално- техническата база и документите за безопасност на храните.

По закон проверката се извършва до 30 календарни дни, но реално се извършва да максимум седмица след подаване на заявлението (по наши наблюдения в цялата страна).

Може да подадете заявлението и списъка с групи храни и преди да сте готови с оборудването и документите за безопасност на храните и да отлагате проверката до 30.-тия календарен ден.

След проверката се издава протокол, с който може веднага за започнете  работа.

До около 2 седмици (различно за отделните ОДБХ-та), получавате удостоверение за регистрация от сградата на ОДБХ.

6. Други документи и изисквания необходими за обекта  след получаване на удостоверение от ОДБХ:

6.1. Документи от общината- с протокола от проверката или удостоверението за регистрация, подавате заявления по образец в районното кметство за категоризация и работно време. Необходимо е да представите още фирменото решение, договора за наем и документа за собственост. Не е проблем да работите преди да получите документите от кметството.

6.2. Необходимо е да имате разработка по трудова медицина ако имате наети работници. Ако работите само Вие или само управители на ООД и други не се прави.

6.3. Инструкция за пожарна безопасност (можем да Ви съдействаме с издаването).

6.4. Касовият апарат трябва да е свързан с НАП.

7. Изисквания към персонала:

7.1. Всеки, който работи в обекта трябва да е назначен на трудов или граждански договор;

7.2. Работниците, които приготвят храни трябва да имат лични здравни книжки, в които да се нанесат изследвания от чревно заразоносителство, паразитология, туберкулоза и заключение от личния лекар.

7.3. Необходимо е работодателя да осигури работно облекло за всеки работник.

8. Държавни институции, които ще Ви проверяват:

8.1. ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните)- извършва проверки за спазване на законодателството в областта на храните;

8.2. Службата за пожарна безопасност- проверява инструкцията за пожарна безопасност, инструктажа. Важно е също вратите на помещенията да се отварят навън и да има  пожарогасител.

8.3. НАП- проверява касовия апарат и данъчните документи;

8.4. Агенция за защита правата на потребителите- проверява комплексно всички документи, а също съответствието на информацията на етикетите със съдържанието на продуктите. Необходимо е също рекламата за обекта да не заблуждава потребителите.

8.5. Агенция по стандартизация и метрология- проверява везните и калибрирането на оборудването.

 

Това са основните изисквания за регистрация на бистро. Ако имате допълнителни въпроси, пишете ни на имейл:valya.konsult@gmail.com или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева

Категория: Бизнес
Прочетен: 1100 Коментари: 0 Гласове: 0
 Изисквания регистрация на кафене

Кафенето е вид обект, който спада към категорията питейни заведения. 

В кафене могат да се приготвят следните продукти:

- топли напитки (кафе, чай, какао, горещ шоколад и др.)

- студени тонизиращи напитки от кафе (фрапе, лате и др.);

- алкохолни и безалкохолни коктейли;

- фрешове от пресни плодове;

- смутита;

- шейкове;

- сандвичи (с колбаси и млечни продукти).

- мелби.

В кафене могат да се предлагат без да се приготвят на място следните продукти:

- безалкохолни газирани и негазирани напитки;

- плодове сокове и нектари;

- минерални, трапезни и изворни води;

- пакетирани захарни и шоколадови изделия (шоколади, шоколадови вафли, дъвки и др.)

- трайни сладкарски изделия (бисквити, мъфини и др.);

- тестени изделия (солети, крекери, брускети и др.);

- ядки и маслодайни семена;

- чипс;

- сладолед (пакетиран и от канти);

- малотрайни сладкарски изделия (торти, пасти и др., но само ако има отделна витрина);

 

I. Изисквания, относно материално- техническата база

Необходимо е да бъдат осигурени следните помещения:

1. Складова площ- оборудвана със стелажи, рафтове и скари и хладилни съоръжения ако е необходимо.

2. Търговска част с осигурени:

- бар плот с мивки;

- кафе- машина;

- фрапе- машина;

- уреди за приготвяне на коктейли и плодови напитки (блендери, сокоизстисквачки);

- хладилно съоръжения за съхранение на храни и суровини (до бар плота);

- рафтове за съхранение на напитки;

- рафтове за съхранение на шоколадови, захарни изделия, трайни сладкарски изделия, ядки и други (ако се предлагат);

- хладилна витрина за съхранение на малотрайни сладкарски изделия (ако се предлагат);

- хладилна витрина за съхранение на готови сандвичи (ако се предлагат готови);

- фризер за сладолед (ако се предлага);

- места за клиенти;

- тоалетни за клиенти.

     3. Санитарно- битови условия:

        - санитарно- битов кът с гардероб или закачалки за преобличане на персонала;

       - тоалетна за персонала (ако персонала на смяна е до 5 човека може да се използва една тоалетна за персонал и за клиенти);

       - шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване.

Това са основните изисквания, които Ви представяме в обобщен вид.

Изискванията са съобразно асортимента, който ще се предлага.

Например ако не се предлагат малотрайни сладкарски изделия или готови сандвичи не е необходимо да има хладилни съоръжения за съхранение.

По отношение на мивките е необходимо да има една или две мивки за измиване на посуда за напитки (стъклена и порцеланова), а също може да има и миялна машина ако обекта е с по- голям капацитет.

Ако се приготвят сандвичи и фреш трябва да има мивка с плот за подготовка.

Относно санитарно- битовия кът може да има и само гардероб, който да е разположен в складовата площ или в друго пространство. За обекти с по- малък капацитет не е необходимо да има санитарно битова площ за преобличане.

За открит бар, като например бар- басейн не е необходимо да има складова площ. Може снабдяването да е съобразно капацитета на бара.

II. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

1. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

2. НАССР процедури ако се приготвят сандвичи и фреш;

3. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 85 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв. за постоянни обекти и 21лв. за временни обекти. Само в Бургас се плаща в банка.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни за постоянни обекти и 14 дни за временни обекти след подаване на документите.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация.

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

       Ако в обекта имате жива музика може да се наложи измерване на шума в жилищните площи    над обекта или до обекта.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация на изброените питейни заведения. Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни на хора, които искат да регистрират обект за приготвяне и предлагане на храни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове: 0
 Изисквания за откриване на обект за приготвяне на вегетарианска и веган кухня

Вегетарианската кухня има много почитатели, поради което ще Ви запознаем с  хигиенните изисквания  за приготвяне на вегетарианска храна.

Във вегетарианската и веган кухнята не се допуска консумация на месни продукти.

Във веган кухнята не се допуска консумация на никакви животински продукти.

Във вегетарианската кухня се допуска консумация на яйца и млечни продукти.

За да приготвяте вегетарианска храна е необходимо да регистрирате обект за обществено хранене, производство или кулинарен магазин.

Заведенията за обществено хранене може са: ресторант, бистро, бирария, снек- бар или кафе аперитив.

Производствата може да са с реализация на място и с дистрибуция.

В кулинарните магазини може да приготвяте и предлагате храни, но може да ги получавате готови без да ги приготвяте в обекта.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение за сухи продукти, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение.

Може да има повече от един склад ако капацитета на обекта е по- голям.

При обекти, като снек- бар и кафе- аперитив може да няма склад и да се приемат ограничени количества суровини.

За производства с дистрибуция е необходимо да има и складова площ за съхранение на опаковки- транспортни и индивидуални, както и площ за опаковане и съхранение на готова продукция.

Работна площ с обособени:

1. Подготвителни площи:

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От складовете суровините и храните трябва да постъпят в подготвителните площи, които са :

·         Подготвителна площ за зеленчуци, плодове, зеленчуци и кореноплодни.

·         Подготвителна площ за яйца (за вегетарианските);

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

Не е задължително да имате всички подготвителни. Допуска се в един подготвителен кът да се обработват две и по изключение повече групи храни.

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини, готови за приготвяне на пици. До заготовките се поставя маркировка с дата, час на поставяне и партиден номер.

Не се изхвърля етикета на оригиналната опаковка, до изчерпване на количествата от суровините.

2. Кът за формоване на продуктите.

·         Необходимо е да се осигури работен плот или плотове за обекти с по- голям капацитет.

·         За съхранение на заготовки ако е необходимо може да се осигури хладилно съоръжение.

·         При приготвяне на тестени изделия или приготвяне на смеси (за десерти от смлени сушени плодове) и теста без брашно се осигурява при необходимост уред за замесване, блендери и др.

·         Хигиенна мивка за измиване на ръцете на персонала (за обекти с по- голям капацитет).

3. Кът за термична обработка:

 

Монтират се уреди за термична обработка, като фурна за печене, скари, фритюрници, котлони и др. Над уредите за термична обработка се поставя ефективна вентилационна система, която да отвежда парите и мазнините.

 

Уредите за термична обработка са в съответствие с нуждите на обекта.

4. Умивалня за работна посуда:

В изолиран кът в близо до площта за термична обработка  или в отделно помещение се изгражда умивалня за кухненска, работна посуда. Това е посудата, в която и с която се приготвя храната- тенджери, тави, тигани, кухненски ножове и др.

Осигурява се мивка или две мивки (при по- голям капацитет) с течаща топла и студена вода и съоръжения за изсушаване на кухненската посуда

При обекти с по- малък капацитет мивката за измиване на кухненска посуда може да се използва и за измиване на ръцете на персонала.

5. Търговска част:

Осигурява се само за обекти за обществено хранене, не е необходимо за производства.

В търговската част се осигурява:

-       бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки;

-       рафтове и стелажи зад бара за съхранение на напитки;

-       хладилни витрини за съхранение на напитки;

-       места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.);

-       хладилна витрина за съхранение на  изделия, приготвени в обекта или получени готови (ако е необходимо).

6. Умивалня за трапезна посуда:

За измиване на трапезната посуда се осигуряват две мивки или мивка и миялна машина. В обектите, изградени по- рано може да са осигурени и три мивки, но вече изискванията са по- либерални.

Ако не е осигурена миялна машина е необходимо да осигурите сушилни за изсушаване на трапезните съдове.

Не е необходимо осигуряване на умивалня за трапезна посуда за производсва!

7. Санитарно- битови помещения:

·         Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероби или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

·         Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

·         Санитарен възел за клиенти с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване и подсушване на ръцете.

·         Не е необходимо ако обекта е за производство с дистрибуция да се осигурява тоалетна за клиенти!

·         Може да се използва само една тоалетна ако обекта е с по- малък капацитет и броя на персонала е не повече от 5 човека на смяна.

II. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

·         НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

·         Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

·         Технологична документация за обекти (само за обекти, които произвеждат храни);

·         Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

·         Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите и проект на етикети за производствата.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109, 85 или 84 на БАБХ), в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до около седмица.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Разрешителни от общината:

Важи за обекти за обществено хранене!

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация.

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания. Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни на хора, които искат да регистрират обект за приготвяне и предлагане на вегетариански храни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове: 0
 Изисквания за откриване на обект за обществено хранене: Бърза закуска с предлагане на сандвичи, скара, пържени картофи, палачинки,  дюнер и пици на парче.

За да предлагате сандвичи, скара, дюнер, пици, скара, пържени картофи,дюнер, палачинки, и гарнитури е необходимо да регистрирате обект тип: бърза закуска.

Ще изложим изискванията за всички изброени в заглавието храни, но не е задължително да предлагате всичко. Условията са съобразно асортимента и капацитета.

Всеки обект е различен, като устройство, предлагани храни и рецептури, ето защо при възникване на въпроси, може да питате.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

Складови площи или помещение:

В зависимост от капацитета на обекта се осигуряват складови площи или складово помещение, които се оборудват с пособия (рафтове, стелажи или скари) за съхранение на суровини, които не изискват хладилни условия на съхранение. Складовата площ представлява изолиран кът в общото помещение или преграден, без врата.

Не е задължително изграждане на складово помещение или площ за обекти с по- малък капацитет, като павилиони, каравани и в бързи закуски с ограничен асортимент.

Подготвителни площи:

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От складовете суровините и храните трябва да постъпят в подготвителните площи, които са:

1. Подготвителна площ за птиче месо, което се използва за приготвяне на дюнер или за печене на скара (само ако в обекта се предлага дюнер)

3. Подготвителна площ за зеленчуци и кореноплодни (ако приготвяте салати или гарнитури);

4. Подготвителна площ за червено месо (ако обработвате свинско, телешко и др. месо);

5. Подготвителна площ за яйца (ако влагате яйца);

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини, готови за приготвяне на пици. До заготовките се поставя маркировка с дата, час на поставяне.

Не се изхвърля етикета на оригиналната опаковка, до изчерпване на количествата от суровините.

Не е задължително да имате всички подготвителни. Допуска се в един подготвителен кът да се обработват две и по изключение повече групи храни.

Не се изискват изброените подготвителни в следните случай:

-  Не се изисква подготвителна за птиче месо при получаване на месото за дюнер готово, нанизано на шиш от производител или доставчик.

- Не се изисква подготвителна за червено месо (свинско, телешко и др.) при получаване на продуктите от червено месо, формовани и овкусени от производителя, като например готови оформени кюфтета, кебапчета, шишчета, сурови наденици, пържоли и др.

- Не се изисква подготвителна за пресни яйца ако не ги използвате. Може да приготвяте палачинки от готова смес или със сухи яйчни продукти.

- Не се изисква подготвителна за зеленчуци и кореноплодни ако не приготвяте салати или студени гарнитури. Може да ги получавате готови.

 

Кът за приготвяне на тестото за пици:

Необходимо е да се осигури работен плот, везна за разтегляне на суровините и тестомесачка. В работния кът се осигурява една мивка с течаща топла и студена вода.

Не се изисква специален кът ако предлагате пици, приготвени от готово тесто или готови блатове!

Кът за термична обработка термична обработка:

Монтират се уреди за термична обработка:  скари, фритюрници, котлони, парти грил, плоча за печене, тостери и др. Над уредите за термична обработка, които отделят пари се поставя ефективна вентилационна система, която да отвежда парите и мазнините.

 

Кът за формоване на храните:

 

Осигурява се работна площ, оборудвана с работен плот или плотове (при по- разнообразен асортимент), в която се оформят порции, сандвичи, салати, гарнитури, палачинки и др.

 

Мивка за измиване на работна посуда и ръце за персонала

Осигурява се мивка  с течаща топла и студена вода за измиване на работната посуда (използвана за приготвяне на храни) и ръцете на персонала. Мивката се разполага в близост до уредите за термична обработка (скари, фритюрници, тостери и др.) и къта за формоване на храни.

Работната посуда се измива с миещи препарати, разрешени за кухненски съдове.

За ръцете на персонала се осигуряват миещи и дезинфекционни препарати за ръце, както и индивидуални хартиени салфетки за подсушване на ръцете.

Санитарно- битов кът и санитарен възел

1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероби или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

Например в обект тип павилион, каравана, бърза закуска с ограничен асортимент може да се осигури само гардероб или изолиран кът със закачалки.

2. Санитарен възел за персонала оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

Допуска се да се използва санитарен възел на съседен обект за храни или тоалетна в обществена сграда ако имате сключен договор за ползване.

II. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 63/2016г.).

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

4. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 85 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв. или 21 лв. за временни обекти. Само в Бургас се плаща в банка.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни за постоянни обекти и 14 дни за временни обекти, след подаване на документите.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация.

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 2866 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 611973
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Ноември, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930