Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 313324 Постинги: 90 Коментари: 1
Постинги в блога от Февруари, 2015 г.
В заведение тип: бърза закуска може да приготвяте следните групи храни: скара, салати, хамбургери, пържени картофи, сандвичи, ход дог, дюнер, тестени изделия от замразени полуфабрикати,  палачинки, топли напитки в еднократни чаши, пакетирани захарни и шоколадови изделия, бутилирани безалкохолни напитки, минерални води, боза и пиво.

Необходими помещения и условия: 
****************************************

1. Складова площ - оборудвана с рафтове и скари за съхранение на храните , неизискващи хладилни условия и хладилно съоръжение/ я за съхранение на храните изискващи хладилни условия на съхранение.
2. Подготвителни площи:
- за месни продукти (само ако на място овкусявате месните продукти);
- за зеленчуци ;
- за яйца (само ако използвате яйца).
3. Работна площ: разполагат се уредите за приготвяне на храни , като над тях трябва да има монтирана  вентилацинна система. До уредите трябва да има мивка с течаща топла и студена вода за измиване на инвентара, с който се работи.
4. Санитарен възел за персонала: оборудван с тоалетна чиния, ефективна промивна инсталация, мивка с течаща топла и студена вода, миещи и дезинфекционни средства , както и средства за подсушаване на ръцете.
В санитарният възел се съхранява инвентара за почистване (четки, стирки и др.) .
5. Санитарно - битов кът : осигурява се гардероб за съхранение на личното облекло и съхранение на личните вещи на персонала.
6. Шкаф с плътнозатварящи се врати за съхранение на препаратите за измиване и дезинфекция .

Необходими документи за безопасност на храните:
************************************************************

1. НАССР система ;
2. Система за самоконтрол;
3. Мониторингова пр
Цената за изработването на документите е в зависимост от капацитета и групите храни, които се предлагат.

Необходими документи  за регистрация в ОДБХ:
1 .Решение за регистрация на фирмата , издадено от агенцията по вписвания- копие;
2. Договор за наем или документ за собственост - копие:
3. Заявление по образец - взема се от сградата на ОДБХ и се попълва на място;
4. Документ за платена държавна такса - плаща се в сградата на ОДБХ.

След като подадете документите до 30 дневен срок се извършва проверка от  служители на ОДБХ , които проверяват помещенията и документите: НАССР и система за самоконтрол .
Ако всичко е изпълнено, съгласно изискванията на Закона за храните се издава Удостоверение за регистрация до  две седмици, а обектът може веднага след проверката да започне  работа , като се пази издадения протокол от комисията.

За повече и по- конкретна информация се обадете на тел.0988 357 062 или пишете на имейл адрес: valya.konsult@gmail.com
лице за контакт : Валя Бойчева - консултант по безопасност на храните.
Категория: Бизнес
Прочетен: 7704 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 05.03.2016 17:41
Съгласно номенклатурата на БАБХ,ресторантите са следните видове:

-Класически ресторант;
-Ресторант с национална кухня/ българска , китайска, италианска, холандска и др. /;
-Специализирани ресторанти / предлагане на определени храни  с ограничен аасортимент, например за риба , охлюви , миди и др.)

Необходими  помещения :

1.Складови площи - за сухи продукти , хладилен склад ,  за напитки ,  за сладкарски изделия и др. Броят на складовите площи зависи от капацитета и групите храни , които предлагате . Не е необходимо да имате всички изброени складови помещения ако капацитета Ви е по- ограничен . Например за специализиран рибен ресторант е необходимо само едно складовео помещение .
Складовите площи за сухи продукти се оборудват с пособия за съхранение на храните :рафтове , стелажи и скари . Не трябва да се съхраняват храни директно върху пода.
В хладилните съоръжения храните се подреждат по групи , в отделни прегради .
За рибата се осигуряват отделни хладилни съоръжения.
Осигурява се минусово хладилно съоръжение за СЖП - странични животински продукти.
2. Подготвителни площи за :
- бели меса( птичи продукти);
-червени меса( свинско , телешко );
-зеленчуци и плодове;
-яйца;
-риба и рибни продукти.
Подготвителната площ трябва да е оборудвана с мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар.
Това са основните подготвителни площи , които трябва да имате . Не е необходимо да имате всички подготвителни площи ако не предлагате всички групи храни.
Възможно е също , едно подготвително да се използва за обработка на две  групи храни, като това се извършва по график , който трябва да е посочен в документацията за безопасност на храните . До подготвителните  може да има плюсови хладилници , в които да се съхраняват заготовките.
3.Топла кухня :
В топла кухня са разположени уредите за приготвяне на храните- печки, скари, фритюрници и др. Над тях трябва да е монтирана ефективна вентилационна система.
В близост до уредите се монтира мивка с по- голямо корито за измиване на кухненския инвентар- тенджери , тави , ножове и др. или това са съдовете и приборите , с които се приготвя храната . В топла кухня може да има  плюсови хладилници за съхранение на готова , охладена храна .
4.Студена кухня:
Студена кухня е необходима за обекти с по- голям капацитет , не е необходима за всички ресторанти . В студена кухня трябва да има работен плот и мивка с течаща топла и студена вода.
5.Умивалня за трапезна посуда:
Трапезна посуда , това е посудата , в която се поставя храната за клиентите . Умивалнята трябва да е оборудвана с мивка и миялна машина или две  или три мивки,  в зависимост от капацитета. 
Мръсната посуда от търговската част трябва да се подава разделно от храната , която излиза от кухнята . Най- често се прави прозоръчен отвор за подаване на мръсните чинии , а чистата храна се издава през бара.
Не трабва да се пресичат пътищата на чистата храна и мръсната посуда.
Повърхностите на пода , стените и таваните в подготвителните , топла и студена кухня и умивалнята  трябва да са изработени от материали , които да позволяват лесно почистване и дезинфекция , да нямат фуги и пукнатини .
6.Бар- плот :
На бара трябва да има две мивки ( може и една ако има миялна машина  за чаши),кафе машина , машина за фрешове (само ако искате да предлагате ) , хладилно съоръжение за съхранение на измити плодове за фрешовете , отворени кутии с мляко и др. Зад бара се посатвят рафтове за алкохолни напитки.
Хладилно съоръжение се поставя само ако Ви е необходмо.
7.Търговска зала за клиенти :
В търговската зала се осугуряват места за клиенти, а обзавеждането в по Ваш вкус.
Може да има хладилни витрини за безалкохолни напитки .
8.Санитарно- битов кът :
В санитарно- битовия кът трябва да са осигурени условия за преобличане на персонала , за  съхранение на личното им  облекло и вещи.
9.Санитарни възли :
Трябва задължително да са осигурени санитарни възли за персонала и за клиентите . За ресторанти с по- малък капацитет може да се използват и едни и същи санитарни възли от персонала и клиентите , ако броя на персонала е до 5 човека на смяна.
Санитарните възли трябва да са оборудвани с тоалетна чиния, ефективна промивна инсталация, мивка/ и  с течаща топла и студена вода , средства за измиване и дезинфекция на ръцете ( дезинфектантите за ръце са само за персонала) , както средства за подсушаване. Пода в санитарния възел трябва да е с теракот или гладка настилка , стените да са с фаянсови плочки или боядисани с миещи бои , таванът да е гладък , с цел качествено и лесно почистване и дезинфекция.
10. Кът за съхранение на инвентара и препаратите за почистване и дезинфекция :
Препаратите и инвентара може да се съхраняват в санитарно- битовия кът , ако има условия или в санитарния възел , ако се използва само от персонала .
Може да се осигури и изполиран кът за съхранението им.
За препаратите задължително се осигурява шкаф с плътно затварящи се врати .
Не се допуска пряк контакт на инвентара и препаратите с храните.

Изисквания към персонала :

Всеки работещ в обекта трябва да има :

-ЛЗК ( лична здарвна книжка) ;

-индивидуално работно облекло и средства за прибиране на косата ;

-персоналът не трябва да извършва действия ,като кашляне , почесване и др. , които вторично могат да замърсят храните .

Необходима документация : 

1.Разрешително от ОДБХ ( областна дирекция по безопасност на храните):

За да получите разрешително трябва да подадете следните документи :
- решение за фирмата , издадено от Агенцията по воисвания- копие;
-доовор за наем или документ за собственост - копие;
- заявление по образец , което се взема от ОДБХ ;
-документ за платена такса ( 34 лв. плаща се в касата на ОДБХ) .

След като подадете посочените документи до 30 дни идва комисия от инспектори на проверка , при която се проверява материалната база на обекта и документацията : НАССР и система за самоконтрол .

НАССР системата е  документация за анализ и контрол на критично контролните точки , които се определят като се направи анализ на опасностите .

Системата за самоконтрол включва 9 ( девет)  програми:

- сграда, помещния и оборудване;
-приемане на храни;
-съхранение на храните;
-технологична обработка на храните;
-поддържане на хигиената в обекта;
-лична хигиена на персонала;
-обучение на персонала ;
- контрол за вредители;
-изтегляне на храни от обекта ( бракуване).

За професионално разработване  на НАССР и система за самоконтрол се обадете на тел. 0988 357 062 или да пишете на имейл: valya.consult@gmail.com. Лице за контакти :Валя Бойчева- консултант по безопасност на храните .


2.Разрешително от общината по местоживеене :

В районното кметство подавате следните документи :
1. Решението за регистрация на фирмата - копие;
2.Доовор за наем или документ за собственост - копие;
3.Разрешителното от ОДБХ ( или протокол от проверка , който може да ползвате до издаване на оригиналното разрешително , за да работите ).
4.Заявление по образец.
Ако желаете удължено работно време трябва да измерите нивата на шум. Тази услуга се извършва от физична лаборатория на  РЗИ ( регионална здравна инспекция) или от избрана от Вас частна лаборатория .
От общината издават разрешително за работното време .3.Документация по трудва медицина :

 В документацията по трудова медицина се описват условията на труд , а също се прави анализ на опасностите , които могат да се предизвикат от елетрическите уреди и оборудването, както и на други опасности , които могат да окажат неблагоприятно въздействие на здравето на работещите .
Включва също и медицински прегледи , видът на които се определя от професионалните рискове , които могат да настъпят.
Документацията по трудова медицина се разработва след започване на работа на обекта или след издаване на разрешителни от ОДБХ и общината .

За професионално разработване на документацията по трудова медицина се обадете на тел.: 0878 55 61 99 или 0887 23 55 49 или да пишете на имейл:office@ctc-bg.com.Лице за контакти :д-р Олга Михайловская.

4. Договор сключен със служба по ДДД обработка

След започване на работа или след получаване на разрешителни от ОДБХ и общината , трябва да слючите договор със служба по трудова медицина , която извършва дезинфекция и дератизация с цел борба с вредители ( хлебарки, гризачи , мравки и др.)

За професионално обработка се обадете на тел.0888 44 99 49 или пишете на имейл:braninsectltd@gmail.com.Лице за контакти :Петър Цветков


5.Разрешително от службата по пожарна безопасност :

Разрешителното се издава от службата по пожарна безопасност по местонахождение на обекта.
От пожарната изискват :
- решението за регистрация на фирмата;
- разрешението от ОДБХ ;
- заявление по образец.

Основното изискване на службата по пожарна безопасност е вратите на помещенията да се отварят навън , да има осигурен пожарогогасител и електрическите уреди да са в изправност и да не създават опасност от възникване на пожари.

Това  на основните изисквания за регистрация на ресторант .
За повече и по- конкретна информация , пишете  на
имейл :valya.konsult@gmail.com .
Категория: Бизнес
Прочетен: 3033 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.03.2015 10:36
За да регистрирате заведение е необходимо да прецените какво конкретно искате да предлагате за да намерите подходящо за целта помещение .
Местонахождението на обекта също има съществено значение .
Например ако искате да предлагате и приготвяте закуски и пакетирани захарни и шоколадови изделия , добре е да си осигурите помещение в близост до училище , спирка или друго място , където има по- голям поток от хора.
За хранителен магазин е подходящо помещение в близост до жилищни сгради , по- добре в район , където няма друг подобен обект за храни .
Кафене е подходящо да откриете в жилищен или централен район или в близост до университет или до обществени сгради.
За откриване на нощен бар, дискотека , пиано бар и други подобни обекти е подходящо да е в помещение , което да е добре шумово изолирано . Подходящо е да се открият тези обекти , в близост до студентски общежития, в централните градски райони или в жилищни комплекси , но в изолирани помещения .
Ресторант , бистро, бирария и други подобни обекти е подходящо да откриете в централни райони , в близост до обществени сгради , жилищни комплекси  и извън градски местности , където има движение .
Производствен обект е добре да регистрирате в промишлени зони или изолирано от жилищни сгдади .
За всички изброени обекти са Ви необходими следните документи :
1. Удостоверение от Агенцията по вписвания ;
2.Регистрация в НАП;
3.Регистрация в ОДБХ ( областна дирекция по безопасност на  храните )- за издаването е необходимо да бъдат разработени НАССР система и система за самоконтрол;
4.Трудова медицина - изработва се от служби по трудова медицина , след регистрацията в ОДБХ ;
5.Разрешение от службата по пожарна безопасност;
6.Разрешение от общината за работното време - след получаване на удостоверение от ОДБХ;
7.Договор за наем със служба за ДДД обработка - сключва се след , като започне да работи обекта.

За повече информация пишете на имейл :valya.konsult@gmail.com или се обадете на тел.0988 357 062


Категория: Бизнес
Прочетен: 1250 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 16.02.2015 19:43
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 313324
Постинги: 90
Коментари: 1
Гласове: 24
Календар
«  Февруари, 2015  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728