Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 611938 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от Декември, 2017 г.
 Изисквания за регистрация на работилница за производство на шоколад и шоколадови изделия

Шоколада и шоколадовите изделия доставят наслада и са любими на много хора. Все повече се говори са професията шоколатиер у нас.  

Шоколатиер е професионалист, който произвежда шоколад и шоколадови изделия.

С настоящия пост ще Ви запознаем с изискванията за регистрация на работилница за производство на шоколадови изделия.

За да приготвяте шоколадови изделия е необходимо да регистрирате обект, в който да произвеждате и предлагате на място или обект с предлагане на място и дистрибуция (разнос до други търговски обекти).

Обектите с производство и реализация на място и обектите с разрешение за дистрибуцуя може да предлагат онлайн на физически лица или да доставят  шоколадови продукти до  частни домовете.

1. Изисквания към материално техническата база

1.1 Складово помещение със следното оборудване:

·         Рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение- какао, захар, сухи млечни продукти, пчелен мед (ако влагате), растителни мазнини, които не изискват хладилни условия на съхранение, ароматизанти, сушени плодове, оцветители, ядкови плодове и др.

·         Хладилно съоръжение/ия за съхранение на суровини, които изискват хладилни условия на съхранение- краве масло, растителни мазнини, които изискват хладилни условия на съхранение и др.

1.2. Складово помещение или изолирана площ за съхранение на материалите и предметите за контакт с храните:

Материалите и предметите за контакт с храните са индивидуални и транспортни опаковки.

За обекти с дистрибуция се осигурява складово помещение, което се оборудва с рафтове, стелажи и скари за съхранение на опаковъчни материали за отделните артикули и транспортните опаковки. Необходимо е да се осигури необходимата вентилация, която може да е изкуствена и естествена. Изкуствената може да се осигури и осеви вентилатор.

За обекти с производство и реализация на място се изисква само изолиран кът за съхранение на опаковъчни материали за отделните артикули.

1.3. Работно помещение с обособени:

·         Подготвителна площ, оборудвана с работни плотове, везни за разтегляне на суровините, мивка с течаща топла и студена вода.

·         Работна площ, оборудвана с работни плотове, уреди за разтопяване на шоколадовия кувертюр, вентилационна система или аспиратор, сушилня за какаови зърна и други суровини (осигурява се при необходимост), уреди за смилане на ядки, оборудване за формоване на шоколадовите изделия, хладилни съоръжения за охлаждане на шоколада, хигиенна мивка за измиване на ръцете и хигиенна мивка за измиване на работния инвентар.

1.4. Помещение или изолирана площ за пакетиране на шоколадовите изделия.

      След формоване и охлаждане шоколадовите изделия се пакетират в обособено за целта помещение или в изолирана площ (за обекти с по- малък капацитет). Помещението или площта за пакетиране трябва да е във функционална връзка със складовото помещение или площ за материали и предмети за контакт с храните.

Помещението се оборудва с работна маса, уреди за пакетиране, хигиенна мивка (за обекти с по- голям капацитет).

1.4. Помещение или изолирана площ за съхранение на готова продукция за експедиция:

За обекти, които имат разнос на шоколадови изделия се осигурява помещение или площ за съхранение преди експедицията.

За обекти, в които се произвеждат и предлагат на място шоколадови изделия се осигурява търговско помещение, което се оборудва с витрини, рафтове, стелажи и работен щанд. Допуска се да се предлагат и топли напитки, фрапе и лате, безалкохолни напитки, минерални, трапезни и изворни води. Ако се предлагат напитки се осигуряват кафе- машина, уреди за приготвяне на фрапе, лате  и хладилни витрини за съхранение на напитките.

За обекти, в които се произвежда и има разнос и продажба на място е необходимо да има площ за съхранение на готова продукция и търговско помещение за продажба на място.

Съобразно изискванията на контролните органи от БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) търговското помещение трябва да се регистрира отделно от производство, независимо от това, че има функционална връзка с производственото помещение.

1.5. Санитарно- битови помещения:

·         Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероб/и или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

·         Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

2. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

2.1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

2.3. Технологична документация;

2.4. Технологична карта;

2.5. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните ш;

2.6.  Изработване на проект на етикети за обекти с разнос и определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите за обекти с производство и реализация на място.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв. плюс 2 лева преводна такса.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват  до седмица или до 10- 15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

2.7. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина при започване на работа, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина, както и за регистрация на фирма и счетоводни услуги.

Това са основните изисквания за регистрация на обект за производство на шоколадови изделия (сладкарска работилница)

Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 2429 Коментари: 0 Гласове: 2
 В склад за търговия на едро може да предлагат всякакъв вид хранителни продукти, включително и хранителни добавки.

Ако сте вносители на храни или хранителни добавки задължително трябва да имате регистриран склад за търговия на едро.

Изисквания относно материално техническата база:

Необходимо е да имате помещение, което да оборудвате с рафтове, стелажи, скари, палети и други съоръжения за съхранение на храните.

В случай, че предлагате храни, които изискват хладилни условие е необходимо да имате хладилни съоръжения.

В помещението трябва да има термометър и влагомер.

Необходимо е да имате санитарно- битов кът за преобличане на персонала. Може да имате и само един гардероб за склад с по- малък капацитет.

Необходимо е да имате санитарен възел, оборудван с мивка с течаща топла и студена вода, средства за измиване и подсушаване на ръцете.

За съхранение на препаратите и инвентара за почистване  се осигурява изолиран кът с шкаф.

Няма изисквания за квадратурата на помещението за съхранение на храни.

Необходими документи и разрешителни

1. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики, съобразно изискванията на чл. 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

2. Изходяща документация.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на склада и осигуряване на система за самоконтрол е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ), в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до около седмица.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Това са основните изисквания за регистрация на склад за търговия на едро. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

Категория: Бизнес
Прочетен: 3224 Коментари: 0 Гласове: 0
 Кулинарен магазин е обект, в който може да се предлагат готвени ястия, супи топли предястия, скара, кухненски десерти, салати, сосове, сандвичи, безалкохолни напитки и пиво.

Храните се предлагат в еднократна посуда и не се консумират в обекта.

В кулинарен магазин може да се предлагат храни, приготвени в обект тип Кухня майка или да се приготвят на място.

С настоящия пост ще Ви запознаем с двата варианта.

I. Изисквания за кулинарен магазин, в който се приемат и предлагат храни, приготвени в  обект тип: Кухня майка:

В обекта  е необходимо да се осигурят следните помещения и условия:

1. Складова площ оборудвана с хладилни съоръжения за съхранение на готовите за консумация храни. Не е необходимо да се осигурява при обекти с по- малка площ.

2. Работно помещение, което се оборудва с топли и студени витрини за съхранение на храни, хигиенна мивка за измиване на ръцете на персонала по време на работа. Може да нямате топли витрини, а само студени. В тези случай храните се затоплят при продажба. В работното помещение може да има и хладилни витрини за напитки (не е задължително).

3. Хигиенна мивка за измиване на транспортните съдове в случаите, когато храните не се получават еднократни съдове. Мивката може да се намира в работното или складовото помещение.

4. Санитарен възел за персонала, оборудван с тоалетна чиния, мивка с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

5. Санитарно- битов кът за преобличане на персонала. За обекти с по- малък капацитет може да се осигури само един гардероб.

6. Шкаф с плътно- затварящи се врати за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и дезинфекция.

II. Изисквания за кулинарен магазин, в който се приготвят и предлагат храни на място:

1. Складови помещения:

1.1. Складово помещение за сухи продукти, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение.

1.2. Складово помещение с хладилни съоръжения или хладилни камери, оборудвани с хладилни съоръжения.

Складовите площи се изграждат в зависимост от капацитета на обекта.

Може да има и само един склад за обект с по- малък капацитет. В този случай помещението за складиране се оборудва с рафтове, стелажи, скари и хладилни съоръжения.

Допуска се в складовите помещения да се монтира мивка и работен плот за измиване на яйца или зеленчуци и плодове.

2. Работна площ с обособени:

2.1. Подготвителни площи

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От складовете суровините трябва да постъпят в подготвителните площи, които са:

·         Подготвителна площ за птичи меса;

·         Подготвителна площ за червени меса;

·         Подготвителна площ за риба и морски суровини;

·         Подготвителна площ за яйца;

·         Подготвителна площ за зеленчуци и плодове.

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

До подготвителните площи се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват заготовки.

До заготовките се поставя маркировка с дата и час.

Не се изхвърля етикета на оригиналната опаковка, до изчерпване на количествата от суровините.

2.2. Топла кухня:

В топла кухня се монтират се уреди за термична обработка- фурни, котлони, фритюрници, скари, грил и др. Над уредите за термична обработка, които отделят пари се поставя ефективна вентилационна система, която да отвежда парите и мазнините.

 

2.3. Умивалня за кухненска посуда:

В изолиран кът топла кухня или в отделно помещение се изгражда умивалня за кухненска, работна посуда. Това е посудата, в която и с която се приготвя храната- тенджери, тави, тигани, кухненски ножове и др.

Осигурява се  1 или 2 мивки  и средства за изсушаване на съдовете.

Броят на мивките зависи от капацитета на обекта.

3. Търговска част:

В търговската част се осигурява:

-       Хладилна/и витрина/и за съхранение на салати, кухненски десерти и др.

-       Топла/и витрина за съхранение на готвени ястия, супи,  печени на скара и грил продукти, топли предястия и др.

-       Хладилни витрини за напитки (не е задължително):

4. Санитарно- битови помещения:

1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероби или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

2. Санитарен възел за персонала, оборудван с тоалетна чиния, мивка с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

3. Изолиран кът, оборудван с шкаф за съхранение на инвентара за почистване и дезинфекция.

Необходими документи и разрешителни за кулинарен магазин

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

4. Примерно меню, посочено от Вас с определени алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещенията и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до 10-15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа. Разработката по трудова медицина се проверява от инспекцията по труда.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина. Работим с квалифицирани специалисти.

Това са основните изисквания за регистрация на кулинарни магазини с приготвяне на храни на място и доставяни от кухня- майка. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

* Наименованието на обект тип: Кухня- майка е съобразно номенклатурата на БАБХ.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 3362 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12.12.2017 21:57
 

С настоящия пост ще Ви запознаем с изкисванията за регистрация на кафе- бар.

Съобразни номенклатурата на БАБХ  в обекта могат да се предлагат следните храни и напитки: топли напитки (кафе, чай и др.), фрапе, лате, фреш, смути, коктейли (алкохолни и безалкохолни), минерални, трапезни и изворни води, плодови сокове и нектари, газирани напитки, пиво, спиртни напитки, вино, бисквити, кексове, чипс, шоколадови и захарни изделия, солети, крекери, ядки, сладолед и нетрайни сладкарски изделия (ако имате отделна витрина) и готови сандвичи.

Това е максимално допустимия асортимент, но не е задължително да предлагате всичко.

I. Изисквания за помещенията:

1. Необходима е складово помещение или изолирана площ за съхранение на суровини, оборудвани с рафтове и стелажи и хладилни съоръжения при необходимост.

2. Необходима е търговско помещение, което се оборудва с:

·         Бар- плот с една или две мивки;

·         Миялна машина ако в обекта се приготвят фреш, мелби и се предлагат малотрайни сладкарски изделия;

·         Рафтове и стелажи за съхранение на продукти;

·         Хладилни витрини за съхранение на напитки;

·         Хладилни витрини за съхранение на малотрайни сладкарски изделия и готови сандвичи (ако се предлагат);

·         Зона/и за клиенти, оборудвана/и с маси, столове, сепарета и/или друго обзавеждане по Ваш избор.

3. Кът за преобличане на персонала трябва да осигурите изолиран кът със закачалки или гардероб, който може да се постави и складовата площ за обекти с по- малък капацитет.

4.  Санитарен възел (тоалетна) за клиенти и персонала. За обекти с по- малък капацитет може да се осигури само една тоалетна;

Тоалетната трябва да е с преддверие ако вратата и се отваря директно в помещението, в което се борави с храни;

5. Шкаф за съхранение на препарати и инвентар за почистване и дезинфекция.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

·            -  НАССР процедури за анализ и контрол на критично контролните точки- само ако се приготвя фреш и смути.

·        - Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

·         - Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 85 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв. плюс 2 лева такса за банков превод.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

2. Документи за категоризация:

·         В общината се подават заявления за категоризация и определяне на работно време, копие на фирменото решение, договор за наем или документ за собственост, документи за квалификация на персонала (ако имат такъв), удостоверение за регистрация от ОДБХ или протокола от проверката.

 След подаване на документите се задейства процедура по категоризация.

До получаване на категоризацията може да работите, като пазите входящите номера.

3. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

4. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация.

  Надявам се, че с информацията за откриване а кафе- бар сме Ви били полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева 

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 1428 Коментари: 0 Гласове: 0
 Изисквания за регистрация на обект за приготвяне на палачинки или катми

С настоящия пост ще Ви запознаем с изкисванията за регистрация на предлагане на палачинки и катми.

В катмите се влага мая, а палачинките не се влага. Това е основната разлика между тях.

Сместа за катмите е необходимо да втаса (ферментира), а за палачинките не е необходимо.

I. Изисквания към помещението:

При предлагане само на палачинки и катми е необходимо да имате помещение, в което да осигурите две мивки- едната за измиване на яйцата, а другата хигиенна за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа.

Може да приготвяте палачинки с готова смес, като в този случай може да има само една мивка.

Необходимо е да имате работни плотове за приготвяне на сместа.

За термичната обработка се осигурява котлон и плоча за печене, както и вентилационна или аспирационна система за отвеждане на парите, монтирана над котлона.

Необходимо е да се осигури хладилно съоръжение  за съхранение на сместа за палачинки и суровините, изискващи хладилни условия на съхранение, като сирене, кашкавал, колбаси и др.

Броя на хладилните съоръжения зависи от капацитета на обекта. Може да се осигури хладилна витрина за съхранение на суровините, които се влагат в палачинките или катмите.

За съхранение на суровините, които не изискват хладилни условия на съхранение, като конфитюри, плодове, какаов крем и др. се осигуряват рафтове, стелажи и работни плотове, съобразно Вашите предпочитания.

За обекти с по- голям капацитет може да се осигури склад, но не е задължително.

За преобличане на персонала трябва да осигурите изолиран кът със закачалки или гардероб.

За съхранение на препаратите за почистване и инвентара се осигурява шкаф.

Санитарен възел (тоалетна) се осигурява към помещението или в близост до обекта.

Ако не може да се осигури тоалетна в помещението може да се използва от съседен обект а търговия с храни или обществена тоалетна (може  в търговски център). За използването на тоалетна трябва да има сключен договор. Необходимо е да има мивка с топла вода, както и средства за измиване и подсушаване на ръцете.

Тоалетната трябва да е с предверие ако вратата и се отваря директно в помещението, в което се борави с храни

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

1.4. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Видът на обекта може да е: павилион, бърза закуска, бюфет, каравана и др. При намиране на помещение обадете се за да определим точното наименование на Вашия обект, съобразно номенклатурата на Българската агенция по безопасност на храните.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

2. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

3. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация.

  Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 1419 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 611938
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Декември, 2017  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031