Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 611918 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от Март, 2017 г.
 Изисквания за регистрация на пекарна с приготвяне на тестени изделия и сурови десерти

В настоящем все повече хора се  стремят да се хранят здравословно и търсят обекти, в които се предлагат. С този пост ще се постарая да разясня основните изисквания за приготвяне на здравословни храни.

Тестените изделия, които се приготвят в тези обекти са от: пълнозърнесто, типово, ръжено, ръжено- пшенично, царевично брашно, както и брашно от лимец и др. Много често се влагат и маслодайни семена, маслини, зеленчуци и кореноплодни.

Допуска се да се приготвят и закуски, в които се влага спанак, сирена, кашкавал, колбаси, броколи и др.

Допуска се да се приготвят трайни сладкарски изделия- бисквити, дребни сладки, соленки, както и кексове и мъфини

Тестените изделия могат да се приготвят с квас или хлебна мая.

В обекта може да се приготвят и сурови десерти без добавена захар. Десетите се приготвят от сушени плодове, шоколад, пчелен мед, кленов сироп, маслодайни семена ядки и др. Може да се приготвят десертни блокчета, бонбони, сурови торти и др.

Десертите не преминават термична обработка и са подходящи са хора, които се привърженици на суровоядството.

Допуска се да се приготвят и сандвичи, с хлебните изделия, приготвени в обекта или доставени от регламентирани производители. Сандвичите могат да са със зеленчуци, кореноплодни, сирена, кашкавал, сурово- пушени месни продукти, колбаси.

Допуска се да се приготвят фреш и смути от пресни плодове, зеленчуци и кореноплодни, както и топли напитки (чай, кафе и др.).

В обекта може да предлага получени готови за консумация десерти, безалкохолни напитки, минерални, трапезни и изворни води, плодови сокове и нектари.

Не е задължително да предлагате всички изброени по- горе храни.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение:

1.1 Складово помещение, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение. Брашната трябва да се разполагат върху скари или стелажи, които да не са плътно доближени до стената.

Допуска се в складовите помещения да се монтира мивка и работен плот за измиване  на зеленчуци, кореноплодни и плодове.

2. Работна площ с обособени:

2.1. Подготвителни площи:

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От складовете суровините и храните трябва да постъпят в подготвителните площи, които са :

2.1.2. Подготвителна площ за плодове, зеленчуци и кореноплодни (може да е в складовата площ);

2.2.2. Подготвителна площ за яйца, само ако се влагат в част от изделията;

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

 Допуска се в един подготвителен кът да се обработват две и по изключение повече групи храни.

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини (измити плодове- пресни и изсушени, зеленчуци, кореноплодни и яйца).  До заготовките се поставя маркировка с дата, час на приготвяне.

2.2. Кът за приготвяне  изделията:

Необходимо е да се осигури работен плот, везна за разтегляне на суровините и тестомесачка, блендри и дребен работен инвентар. Ако се приготвят тестени изделия и сурови десерти е необходимо да има два работни плота или приготвянето да е по график.

2.3. Кът за и термична обработка:

Необходимо е да се осигури фурна за печене, втасална и вентилационна система над фурната за печене. Над фурната трябва да се изгради ефективна вентилационна система.

2.4. Умивалня за работна посуда:

Осигурява се мивка или две мивки (при по- голям капацитет) с течаща топла и студена вода и съоръжения за изсушаване на работната посуда. Мивката се изгражда до площта за приготвяне и термична обработка.

3. Търговска част:

В търговската част се осигурява:

-       бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки (не е задължително);

-       рафтове и стелажи зад бара за съхранение на храни, които се получават готови;

-       хладилни витрини за съхранение на напитки;

-       хладилна витрина за съхранение на сурови десерти, торти, бонбони и др., приготвени в обекта;

-       хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровини за приготвяне на сандвичи;

-       парти грил или тостер за затопляне на сандвичите (по желание на клиента);

-       сокоизстисквачки и блендери за приготвяне на фреш;

-       места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.);

4. Умивалня за трапезна посуда :

За измиване на трапезната посуда се осигуряват две мивки или мивка и миялна машина. В обектите, изградени по- рано може да са осигурени и три мивки, но вече изискванията са по- либерални.

Ако не е осигурена миялна машина е необходимо да осигурите сушилни за изсушаване на трапезните съдове.

Не е необходимо да изграждате умивалня за трапезна посуда ако предлагат изделията в еднократна посуда или опаковки. Ако имате мивка на бара може да предлагате напитките в порцеланови или стъклени чаши.

5. Санитарно- битови помещения:

5.1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероб/и или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

5.2. Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

5.3. Санитарен възел за клиенти с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване и подсушване на ръцете.

Може да се използва само една тоалетна ако обекта е с по- малък капацитет и броя на персонала е не повече от 5 човека на смяна.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3.  Технологична документация за отделните групи храни;

1.4. Технологична карта;

1.5. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

1.6. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват  до седмица или до 10 дени

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

2. Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация.

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

3. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

4. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация.

  Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 1415 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.03.2017 22:20
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 611918
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Март, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031