Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 620354 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от 30.11.2017 г.
 Изисквания за регистрация на бърза закуска с приготвяне на фреш и сандвичи

Бързата закуска е обект, в който може да се приготвя разнообразен асортимент.

В настоящия пост ще  Ви представим информация за обект тип бърза закуска, в който може да се приготвят сандвичи, фреш, топли напитки, както и да се предлагат готови за консумация трайни сладкарски изделия (бисквити, мъфини и др.) сурови десерти от смелени сушени плодове и ядки, солети, брускети и други храни, които се получават готови.

Продуктите се предлагат в еднократни опаковки или посуда.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение:

Осигурява се складово помещение или изолирана площ при необходимост. За обекти с по- малък капацитет, или когато снабдяването се извършва в ограничени количества не е задължително да се обособи складова площ.

Складовото помещение или площ трябва да се оборудват с рафтове, стелажи и хладилни съоръжение при необходимост.

2. Работна площ с осигурени:

·         Подготвителен кът оборудван с мивка, плот и работен инвентар за обработка на плодовете и зеленчуците;

·         Хигиенна мивка за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа.

·         Хладилно съоръжение за съхранение на суровини (измити плодове, зеленчуци  и др.)

·         Хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровините за приготвяне на сандвичи (млечни продукти, колбаси и др.)

Може да се използва само едно хладилно съоръжение при обекти с по- малък капацитет.

3. Търговска част:

В търговската част се осигурява:

-       бар- плот или щанд за продажба;

-       сокоизстисквачки и блендери за приготвяне на фреш;

-       рафтове и стелажи зад бара за съхранение на храни, които се получават готови (трайни сладкарски изделия- бисквити, кексове, сурови десерти и др.

-       хладилна/и витрина/и за съхранение на напитки;

-       хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровини за приготвяне на сандвичи;

-       парти грил или тостер за затопляне на сандвичите (по желание на клиента);

-       места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.);

4. Санитарно- битови площи:

4.1. Санитарно- битов кът за преобличане, оборудван със закачалки или гардероб, който може да разположите в складова площ (ако имате такава) или в изолирана площ.

4.2. Санитарен възел за персонала, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2016г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

1.4. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват  до седмица или до 10- 15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

2. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

3. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

  Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове: 0
 Изисквания за откриване на обект за приготвяне на тестени изделия с квас

Хлябът и тестените изделия с квас е вкусен и по- здравословен и се консумира от все повече хора.

Поради повишен интерес днес ще Ви запозная с изискванията за регистрация на обект за производство на  тестени изделия с квас.

Съобразно нормативните изисквания може да регистрирате:

·         Пекарна с производство и реализация на място (без разнос до търговски обекти);

·         Обект за производство на тестени изделия с разнос.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение:

1.1 Складово помещение, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, в случай, че приготвяте и закуски с квас, в които влагате месни и млечни продукти. Брашната трябва да се разполагат върху скари или стелажи, които да не са плътно доближени до стената.

Допуска се в складовите помещения да се монтира мивка и работен плот за измиване  на зеленчуци, кореноплодни и плодове в случай, че влагате в производството.

1.2. Складово помещение за материали и предмети за контакт с храните и транспортни опаковки, което е необходимо само за обекти, които ще и имат разнос до други търговски обекти.

При положение, че искате да предлагате изделия на фермерски пазари или на клиенти, поръчали продуктите онлайн не е необходимо да имате регистриран обект с разнос.

Клиентите, които поръчват онлайн не трябва да търгуват с тестените изделия с квас, получени от Вас.

2. Работна площ с обособени:

2.1. Подготвителна площ:           

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От склада  суровините постъпват в подготвителните площи, които са :

Подготвителна площ за плодове, зеленчуци и кореноплодни (може да е в складовата площ). Не е необходимо ако се приготвя хляб и други тестени изделия, в които не се влагат..

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини (измити плодове- пресни и изсушени, зеленчуци, кореноплодни и яйца).  До заготовките се поставя маркировка с дата, час на приготвяне.

2.2. Хигиенна мивка:

Използва се за измиване на работния инвентар (съдове за замесване на тестото и друг инвентар), както и на ръцете на персонала по време на работа.

2.3. Кът за приготвяне  изделията:

Необходимо е да се осигурят работни плотове, везна за разтегляне на суровините и съд за замесване на тестото. За съхранение на съдовете с квас е необходим технологичен хладилник, който може да се използва и за съхранение на месни и млечни продукти в случай, че приготвяте закуски, в които влагате суровините.

2.4. Кът за и термична обработка:

Необходимо е да се осигури фурна за печене и вентилационна система над фурната.

3. Помещение или изолиран кът за пакетиране на продукти с квас, които са за разнос (важи само за производства, които разнасят до други търговски обекти):

В помещението е необходимо да има рафтове и стелажи, както и изкуствена или естествена вентилация.

В случай, че не разнасяте до магазини и други търговски обекти, а само до фермерски пазари и потребители, поръчали онлайн не е необходимо да осигурите помещението!

4. Помещение или изолирана площ за съхранение на изделия с квас преди експедицията (разнос):

Помещението или площта е необходимо да са оборудвани с рафтове и стелажи.
Важи само за обекти с разнос до други търговски обекти.

5. Търговска част:

Търговска част се обособява за обекти за производство с производство и реализация на място и за обекти с разнос.

При обектите с производство и реализация на място търговската част се регистрира, отделно от производството, независимо от това, че имат функционална връзка. Това е изискване на контролните органи, съобразно законодателството.

При обекти с производство и реализация на място не се регистрира, като отделен обект.

5.1. Изисквания към оборудването на търговската част:

-       бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки (не е задължително ако не предлагате напитки);

-       рафтове и стелажи за съхранение на тестените изделия с квас;

-       хладилна витрина за съхранение на напитки;

-       сокоизстисквачки и блендери за приготвяне на фреш (ако предлагате плодови напитки, приготвени в обекта);

-       места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.).

 

Може да приготвяте и сандвичи с хлебни изделия, приготвени в обекта. За целта е необходимо да осигурите мивка с плот, хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровините за приготвяне на сандвичи, работен плот за формоването им, парти грил или тостер.

Не е задължително да приготвяте сандвичи.

6. Санитарно- битови помещения:

6.1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероб/и или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

При обекти тип пекарна може да има само гардероб/и в склада за суровини или изолирана площ.

6.2. Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3.  Технологична документация за отделните групи храни;

1.4. Технологична карта;

1.5. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

1.6. Проект на етикети, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват  до седмица или до 10-15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ.

2. Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация при необходимост (ако предлагате напитки, които се консумират на маси в обекта).

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

3. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

4. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация.

  Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков
Категория: Бизнес
Прочетен: 1387 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.11.2017 11:00
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 620354
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Ноември, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930