Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.11.2023 18:50
В настоящата статия ще Ви запозная в основните изисквания за регистрация на обекти за приготвяне и търговия с топли напитки, кроасани, сандвичи и фреш.
1. Изисквания относно материално техническата база:
За да регистрирате Coffee Shop кафене, кафе-бар, снек-бар, кафе-аператив е необходимо да намерите обект със статут по ЗУТ на магазин или заведение.
В обект със статут по ЗУТ на магазин може да имате не повече от 12 стоящи места и не е необходимо да се извършва категоризация в общината.
В обект със статут по ЗУТ на заведение може да имате повече от 12 стоящи места за клиенти и се извършва категоризация в общината.
Изискванията за статута е нормативно изискване, което е описано в чл. 26, ал. 1 т. 2 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.102/2022г.
Обектът трябва да разполага със следните помещения, площи и оборудване:
1.1. Складово помещение или изолирана складова площ (за обекти с по-малък капацитет), което да се оборудва с рафтове, стелажи и хладилници при необходимост.
1.2. Площ за приготвяне на храните, оборудвана с една двойна мивка или две единични най-малко, хладилни съоръжения и витрини, кафе-машина, миксер за фрапе, сокоизстисквачки, конвектомат за печене на кроасани, уреди за затопляне на сандвичи и др.
Не е необходимо да приготвяте целия изброен асортимент. Например ако не приготвяте кроасани или сандвичи не е необходимо да осигурявате оборудването.
1.3. Площ за преобличане и съхранение на личното и работното облекло на персонала, оборудвана със закачалки или гардероб.
1.4. Тоалетна за персонала и клиентите- оборудвана с мивка, тоалетна чиния и ефективна промивна инсталация. Тоалетна за клиенти е задължителна ако сте регистрирани, като заведение.
Общи хигиенни изисквания за помещенията:
Подовите настилки, стените, таваните и работните повърхности (рафтове, стелажи, витрини и др.) трябва да са изработени от материали, които позволяват почистване, измиване и дезинфекция.
В нормативните документи няма конкретни изисквания за материалите. Подът може да е изграден от плочи от теракота, гранитогрес, мрамор или да е с ламинат, мозайка и др.
Стените може да са боядисани с латекс или други влагоустойчиви бои, а в търговската част се допуска и декоративна мазилка.
Стените около мивките и плотовете, които се допират до стена е необходимо да са облепени с фаянсови плочки, термо плот, ПВЦ материал и др., на отстояние от 30 до 50-60см. Мивките може да са изработени от алпака, фаянс или пластмаса, няма конкретно изискване за материалите.
Вратите трябва да са изработени от материали с гладка повърхност- алуминий, стъкло, дърво и др. Дървените врати трябва да са гладки, боядисани с бои или специален нетоксичен лак.
Прозорците, които се отварят трябва да са с мрежа против насекоми.
Работните плотове, рафтове, стелажи е необходимо да са изработени от нетоксични материали, да са гладки и да позволяват почистване, измиване и при необходимост дезинфекция.
2. Изисквания за регистрационния режим
За да се регистрирате е необходимо да сте регистрирате съобразно изискванията на Търговския закон, като ЕООД, ООД, ЕТ, АД, СДРУЖЕНИЕ и др. форма.
За да извършвате дейност трябва обекта да се регистрира в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта. В страната има 28 ОДБХ-та, които са дирекции пряко подчинение на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В зависимост от статута по ЗУТ на помещението може да регистрирате следните видове обекти:
- Магазин с топла точка;
- Магазин за търговия с храни (ако няма печене на замразени и охладени тестени изделия, като кроасани);
- Кафе-бар;
- Кафене;
- Снек-бар;
- Кафе-аператив;
Преписката, която се внася в ОДБХ трябва да съдържа:
- Заявление за регистрация (Образец КХ № 1 на БАБХ);
- Списък с групи храни (Приложение 1 към образец КХ № 1 на БАБХ);
- Документи за статута на помещението по ЗУТ;
- Договор за наем или документ за собственост на обекта;
- Документ за платена държавна такса по тарифите на БАБХ;
Документите за статут по ЗУТ съобразно чл. 26, ал. 1, т.2 от ЗХ са следните:
- Удостоверение за въвеждане в експлоатация по чл. 177, ал. 3 от Закона за устройство на територията;
- Издадено разрешение за строеж по чл. 41, ал. 1 от Закона за устройство на територията - за стопански и второстепенни постройки;
- Разрешение за поставяне по чл. 56, ал. 2 от Закона за устройство на територията - за преместваемите обекти;
- Документ, който удостоверява, че обектът не подлежи на въвеждане в експлоатация - когато е приложимо.
До 5 работни дни от подаването на преписката в ОДБХ се извършва документална проверка съобразно чл. 26, ал. 6 от ЗХ и ако не се установят несъответствия обекта се вписва в електронен регистър на БАБХ съобразно чл. 26, ал. 7 от ЗХ. При установяване на несъответсивята, които могат да бъдат свързани с неправилно попълване на данни в заявлението, списъка с групи храни, неподходящ статут по ЗУТ, нередовности при изготвяне на договора за наем и др. се издава уведомително писмо. Срокът за отстраняване на нередностите може да е не по-кратък от 10 работни дни и не по-дълъг от 6 месеца.
От подаване на преписката ако всичко е редовно и обекта се впише в електронния регистър на БАБХ може да започнете дейност на 14-тия календарен ден съобразно изискванията на чл. 26, ал.2, т.11. от ЗХ.
Проверката от инспекторите е до 60-тия ден от вписването на обекта в регистъра и е хигиенна, а не одобрителна.
За да започнете дейност е необходимо имате разработени документи за безопасност на храните съобразно изискванията на чл. 8 от Закона за храните и чл. 5 от Регламент (ЕО) 852/2004 относно хигиената на храните.
Документите за безопасност на храните, които се изискват за дейността са следните:
- НАССР система за анализ и контрол на критично-контролната точка (само за обекти, в които се приготвят сандвичи, кроасани и други тестени изделия от замразени и охладени тестени полуфабрикати);
- Система за самоконтрол свързана с добрите търговски и хигиенни практики;
- Мониторингова програма;
- Процедура за акриламид (ако се пекат на място тестени изделия);
- Контролни карти, дневници и чек листи, в които се вписват данни ежедневно;
Необходимо е да имате сключен договор с фирма за обработка за вредители.
След вписването на обекта в регистъра на БАБХ е необходимо да извършите регистрация на работно време в районното кметство и категоризация.
Разрешително за работно време се изисква задължително в София, в другите области не се изисква. Обектите за търговия с храни и заведенията трябва да имат табела на входа, на която да е описано работното време, наименованието на фирмата, МОЛ, ЕИК /Булстат/, адрес на фирмата и телефон.
Категоризация се извършва в общината по местонахождение в отдел „Туризъм“ или „Стопански дейност“, в различните общини се извършва в един от тези два отдела.
За категоризация е необходимо да попълните формуляри (образци съобразно Закона за туризма) и да приложите договор за наем, документ за статута по ЗУТ, документ за образователната квалификация поне на един човек от персонала и документ за платена държавна такса.
Необходимо е да се изготви документация по трудова медицина ако имате наети работници.
Не е необходимо да имате разработена документация по трудова медицина ако сте ЕТ, ООД или ЕООД и работите само управителите.
3. Изисквания относно персонала:
Персоналът трябва да има трудов договор и лична здравна книжка.
Личната здравна книжка е различна от тази, която се издава на здравноосигурените лица. Формуляр се закупува от ведомствени книжарници.
Извършват се изследвания за чревни инфекции, паразити и БЦЖ, след което трябва да отидете при личния лекар или при всеки общопрактикуващ за заключение. След заключението е необходимо да отидете в РЗИ за заверка и поставяне на номер.
Необходимо е също да се осигури подходящо работно облекло, като материята на тъканите не трябва да отделят влакна. За цветовете няма изисквания.
Надявам се, че съм Ви била полезна със статията и ако решите да откриете един от изброените обекти обадете се или пишете. 😊
За повече информация се ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com, уеб сайт: http://hassp-sistemi.bg/ или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.
Автор: Валя Бойчева
Не копирайте статията без знанието на автора в сайтове и блогове! При копиране и публикуване в сайт или блог без знанието на автора ще се предприемат действия съобразно Закона за авторското право и сродните му права, публ. в ДВ. бр. 56/1993г., изм. и доп. ДВ. бр. 98/2019г.
Тагове:
Третата световна война вече е факт
ВЕЧЕ РЕЖАТ ПОДВОДНИТЕ КАБЕЛИ...
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. zaw12929
12. getmans1
13. bosia
14. stela50
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69