Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2022 21:20 - Изисквания за откриване на обект за приготвяне на царевица на пара
Автор: tanya123 Категория: Бизнес   
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове:
0



 Царевицата на пара е вкусна, здравословна и е любим продукт на деца и възрастни.

За да се приготвя царевица на пара е необходимо да имате фирма и да регистрирате в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) един от следните видове обекти:

- Подвижен обект (количка, каравана, кемпер и др.);

- Павилион;

- Бърза закуска;

- Кулинарен магазин.

Основни изисквания за узаконяване на обектите:

·       За подвижен обект „Количка за царевица на пара“ е необходимо да получите разрешение за поставяне от община, управител на пазар или от собственика на мястото, където искате да разположете съоръжението.

·       За подвижен обект „Кемпер“, „Каравана“ и друг подобен е необходимо автомобила да е регистриран в КАТ, като „специален автомобил“. На всяко място, на което поставяте подвижния обект трябва да имате разрешение за престоя.

·       За павилион, бърза  закуска или кулинарен магазин е необходимо да имате документ, съобразно изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Документите по ЗУТ са следните:

- Разрешение за поставяне по чл. 56 от ЗУТ (за временни преместваеми обекти);

- Удостоверение за въвеждане в експлоатация по чл. 177, ал. 3 от ЗУТ;

- Разрешение за строеж по чл. 41, ал. 1 от ЗУТ за временни, второстепенни постройки.

- Друг документ, който удостоверява, че обекта не подлежи на въвеждане в експлоатация (издават се за търговски помещения в по-стари сгради, които са построени преди 2000г.)

Изисквания за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ): 

ОДБХ има във всеки областен град, като в страната са общо 28 и всички са на подчинение Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

В ОДБХ се подават следните документи:

1.     Заявление и списък с групи храни (образец КХ 1 на БАБХ и приложение 1 към него „Списък с групи храни“);

2.     Договор за наем или документ за собственост (при необходимост);

3.     Разрешение за поставяне;

4.     Документ по ЗУТ;

5.     Талон за автомобила (за кемпери, каравани и др.);

6.     Документ за платена държавна такса.

След подаване на документите не може да започнете работа по-рано от 14 календарни дни, като се брои от деня на подаване, съобразно изискванията на чл. 26, ал. от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.13/2021г.

При подаване на документите декларирате в заявлението, че имате разработени документи за безопасност на храните, които за обект за приготвяне на царевица на пара са следните:

1.     НАССР процедури за анализ и контрол на критично-контролните точки;

2.     Система за самоконтрол свързана с прилагане на добрите търговски и хигиенни практики (включва 9 програми);

3.     Контролни карти и чек листи;

4.     Мониторингова програма (изисква се само в гр. София).

Ние разработваме професионално изброените документи за безопасност на храните.

Изисквания към инспекцията по труда:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Общи хигиенни изисквания за устройство на обекта за приготвяне и предлагане на царевица на пара:

За подвижните обекти (колички, кемпери, каравани и др.) се изисква да се осигури мивка с резервоар и загряващо устройство за водата.

За павилиони, бързи закуски и кулинарни магазини се изисква  единична или двойна мивка с течаща топла и студена вода.

Необходимо е в обектите за приготвяне на царевица на пара да осигурите хладилно съоръжение за съхранение на суровините- царевица, майонеза, сосове и др.

Ако снабдявате с по-голямо количество царевица осигурете нискотемпературно хладилно съоръжение (фризер).

За колички, кемпери, каравани и други подвижни обекти се допуска осигуряване и само на хладилна чанта.

За суровините (сол, захар и др.), които не изискват хладилни условия за съхранение е необходимо да осигурите рафтове или затворени шкафове.

Еднократните чаши, лъжици и салфетки се съхраняват в затворени пространства, които може да са кутии, торби, шкафове и др.

За съхранение на препаратите за почистване се осигурява изолирано пространство или шкаф.

За съхранение на лични вещи и облекло на персонала се осигурява изолиран кът с гардероб или закачалки за обекти тип: магазин, павилион и бърза закуска, а за подвижни обекти, като колички, кемпери, каравани и др. се осигурява шкаф или кутия.

Това са основните изисквания за регистрация на обекти за приготвяне на царевица на пара. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадете на тел. 0988 357 062.










 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 620534
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930