Постинг
25.09.2014 14:18 -
НАССР и система за самоконтрол за кафе - аператив
Изисквания за регистрация на кафе - аператив
Кафе - аператив е вид обект, който съгласно номенклатурата на БАБХ е в списъка на обектите за обществено хранене.
Храните , които се предлагат в кафе - аператив , са в зависимост от условията , които са осигурени .
В кафе- аператив могат да се предлагат следните групи храни :
- топли напитки;
- безалкохолни напитки;
- нектари и плодови сокове;
- пиво ;
-вино и високоалкохолни напитки;
-студени мезета ( млечни и колбаси );
-аламинути;
-сандвичи, хамбургери, бургери;
-скара;
-салати;
- хлебни изделия ;
- чипс;
- захарни и шоколадови изделия;
-ядки ;
- готови малотрайни сладкарски зиделия ;
-сладолед ;
Това са всички групи храни , които могат да се предлагат в кафе- аператив , но не е необходимо да предлагате всичко.
Необходими изисквания за помещенията:
Помещенията и условията , които са Ви необходими зависят също , от това какви групи храни ще предлагате.
Необходими са Ви основно следните помещения и условия :
1. Складово помещение - оборудвано с хладилни съоръжения за съхранение на храните , изискващи хладилни условия на съхранение и пособия ( рафтове , срелажи, скари и др. ) за съхранение на храните , които не изискват хладилни условия на съхранение .
2.Подготвителни площи :
- за бяло месо ;
- за червено месо;
- за салати;
-сандвичи , хамбургери и бургери.
Не е необходимо да имате всички изброени подготвителни площи . Например ако не предлагате скара не трябва да имате подготвителни за бяло и червено месо .Пода , стените и таваните , трябва да са гладки , като стените до мивките трябва да са облицовани с фаянс до около 30 см.
3.Работна площ :
След подготвителните площи храните ( скара ) се подлагат на топлинна обработка . Измитите зеленчуци се нарявазват и оформят , като салати , а част от тях се използват за хамбургерите и сандвичите . Ако имате скара е необходимо над нея да има вентилационна система . В работната площ трябва да има хигиенна мивка с течаща топла и студена вода за измиване на кухненската посуда, а също и работен плот или плотове , в зависимост от капацитета и групите храни , които се предлагат . Пода , стените и таваните , трябва да са гладки ( независимо от какви материали ) , позволяващи почистване . Стената над мивката трябва да е облицована с фаянс до около 30 см.
4. Умивалня за трапезна посуда :
За трапезната посуда ( посудата с която се хранят клиентите) са необходими мивка с течаща топла и студена вода и миялна машина или тригнездна мивка .
Не трябва да се пресичат пътищата на издаването на чистата храна и умивалнята . Над мивката ( ако има миялна машина) или над трите мивки , стената трябва да е облицована с фаянсови плочки до около 30 см.
5.Търговска част:
Търговската част е оборудвана с бар плот, с двугнездна умивалня за измване на чашите от топлите напитки . Може да имате хладилно съоръжения под бара, за съхранение на прясно мляко за напитките и други храни .
В търговската част са разположени също и хладилни витрини за съхранение на безалкохолни напитки и фризер за сладолед .
Обзавеждането с маси , столове, сепарета и други , както и боядисването и облицовката на под , стени тавани , в търговската част е по Ваш избор и вкус.
6.Санитарен възел :
За песналът трябва да се осигури санитарен възел , оборудван с мивка с течаща топла и студена вода , тоалетна чиния, ефективна промивна инсталация и средства за имиване , дезинфекция и подсушаване на ръцете . Подът стените и таваните трябва да са облицивани и боядисани с материали , позволяващи почистване и дезинфекция.
Може да се използва един санитарен възел за персонала и клиентите.
7. Условия за съхранение на личните вещи и облекло на персонала :
Трябва да е осигурен гардероб за съхранение на облеклото и вещите на персонала . Може да се разполжи в складовото помещение .
8. Шкаф и условия за съхранение на препаратите за почистване и дезинфекция и инвентара :
Трябва де се осигури шкаф, с плътно затварящи се врати за препаратите за почистване и дезинфекция , както и кът за съхранение на инвентара - стирки , четки и др. Препаратите и инвентара не трябва да имат пряк достъп до храните .
Това са основните изисквания относно базата .
Необходими документи , свързани с безопаснотта на храните
1.Система за самоконтрол , която включва девет програми за :
-Сграда , помещения и оборудване ;
-Приемане на храни и суровини;
-Съхранение на храните и суровините ;
-Технологична обработка на храните ;
-Хигиената в обекта;
-Лична хигиена на персонала ;
-Обучение на персонала ;
-Борба с вредителите ;
-Изтегляне на храни от обекта ( бракуване).
2. Процедури по НАССР :
Процедурите по НАССР са свързани с анализ и контрол на ККТ ( критично контролни точки ) . НАССР се основава на седем принципа и 12 стъпки .
Анализирайки риска и опасностите се опрделят ККТ . Към всяка критично контролна точка има чек лист .
Ние изработваме горепосочените документи , като цената се определя от групите храни , които ще се предлагат .Изработването е от 3 до 7 дни .
Цената е от 200 до 350 лв. За повече информация тел.0988 357 093 - В. Бойчева
Необходими документи за ОДБХ
В страната има 28 - ОДБХ , които са към БАБХ ( Българска агенция по безопасност на храните ) .
За регистрацията се подават документи в ОДБХ :
1. Фирменото решение , издадено от Агенцията по вписвания - копие ;
2.Договор за наем или документ за собственост - копие ;
3.Заявление по образец - попълва се в ОДБХ при подаване на документи ;
4. Документ за платена , държавна такса - плаща се в касата на ОДБХ , само за гр. Бургас , в клон на СИ БАНК .Държавната такса е 34 лв . или 21 лв. ако се извършва пререгистрация .
След , като подадете документите , в срок от 30 дни се извършва проверка, от комисия от инспектори .
При проверката базата трябва да отговаря за хигиенните и нормативни изисквания за храните ( иброени по горе ) , а също трябва да имате разработени система за самоконтрол и процедури по НАССР .
Това са накратко изискванията .
За повече информация обадете се на тел. :0988 357 062 - В. Бойчева
или пишете тук .
Кафе - аператив е вид обект, който съгласно номенклатурата на БАБХ е в списъка на обектите за обществено хранене.
Храните , които се предлагат в кафе - аператив , са в зависимост от условията , които са осигурени .
В кафе- аператив могат да се предлагат следните групи храни :
- топли напитки;
- безалкохолни напитки;
- нектари и плодови сокове;
- пиво ;
-вино и високоалкохолни напитки;
-студени мезета ( млечни и колбаси );
-аламинути;
-сандвичи, хамбургери, бургери;
-скара;
-салати;
- хлебни изделия ;
- чипс;
- захарни и шоколадови изделия;
-ядки ;
- готови малотрайни сладкарски зиделия ;
-сладолед ;
Това са всички групи храни , които могат да се предлагат в кафе- аператив , но не е необходимо да предлагате всичко.
Необходими изисквания за помещенията:
Помещенията и условията , които са Ви необходими зависят също , от това какви групи храни ще предлагате.
Необходими са Ви основно следните помещения и условия :
1. Складово помещение - оборудвано с хладилни съоръжения за съхранение на храните , изискващи хладилни условия на съхранение и пособия ( рафтове , срелажи, скари и др. ) за съхранение на храните , които не изискват хладилни условия на съхранение .
2.Подготвителни площи :
- за бяло месо ;
- за червено месо;
- за салати;
-сандвичи , хамбургери и бургери.
Не е необходимо да имате всички изброени подготвителни площи . Например ако не предлагате скара не трябва да имате подготвителни за бяло и червено месо .Пода , стените и таваните , трябва да са гладки , като стените до мивките трябва да са облицовани с фаянс до около 30 см.
3.Работна площ :
След подготвителните площи храните ( скара ) се подлагат на топлинна обработка . Измитите зеленчуци се нарявазват и оформят , като салати , а част от тях се използват за хамбургерите и сандвичите . Ако имате скара е необходимо над нея да има вентилационна система . В работната площ трябва да има хигиенна мивка с течаща топла и студена вода за измиване на кухненската посуда, а също и работен плот или плотове , в зависимост от капацитета и групите храни , които се предлагат . Пода , стените и таваните , трябва да са гладки ( независимо от какви материали ) , позволяващи почистване . Стената над мивката трябва да е облицована с фаянс до около 30 см.
4. Умивалня за трапезна посуда :
За трапезната посуда ( посудата с която се хранят клиентите) са необходими мивка с течаща топла и студена вода и миялна машина или тригнездна мивка .
Не трябва да се пресичат пътищата на издаването на чистата храна и умивалнята . Над мивката ( ако има миялна машина) или над трите мивки , стената трябва да е облицована с фаянсови плочки до около 30 см.
5.Търговска част:
Търговската част е оборудвана с бар плот, с двугнездна умивалня за измване на чашите от топлите напитки . Може да имате хладилно съоръжения под бара, за съхранение на прясно мляко за напитките и други храни .
В търговската част са разположени също и хладилни витрини за съхранение на безалкохолни напитки и фризер за сладолед .
Обзавеждането с маси , столове, сепарета и други , както и боядисването и облицовката на под , стени тавани , в търговската част е по Ваш избор и вкус.
6.Санитарен възел :
За песналът трябва да се осигури санитарен възел , оборудван с мивка с течаща топла и студена вода , тоалетна чиния, ефективна промивна инсталация и средства за имиване , дезинфекция и подсушаване на ръцете . Подът стените и таваните трябва да са облицивани и боядисани с материали , позволяващи почистване и дезинфекция.
Може да се използва един санитарен възел за персонала и клиентите.
7. Условия за съхранение на личните вещи и облекло на персонала :
Трябва да е осигурен гардероб за съхранение на облеклото и вещите на персонала . Може да се разполжи в складовото помещение .
8. Шкаф и условия за съхранение на препаратите за почистване и дезинфекция и инвентара :
Трябва де се осигури шкаф, с плътно затварящи се врати за препаратите за почистване и дезинфекция , както и кът за съхранение на инвентара - стирки , четки и др. Препаратите и инвентара не трябва да имат пряк достъп до храните .
Това са основните изисквания относно базата .
Необходими документи , свързани с безопаснотта на храните
1.Система за самоконтрол , която включва девет програми за :
-Сграда , помещения и оборудване ;
-Приемане на храни и суровини;
-Съхранение на храните и суровините ;
-Технологична обработка на храните ;
-Хигиената в обекта;
-Лична хигиена на персонала ;
-Обучение на персонала ;
-Борба с вредителите ;
-Изтегляне на храни от обекта ( бракуване).
2. Процедури по НАССР :
Процедурите по НАССР са свързани с анализ и контрол на ККТ ( критично контролни точки ) . НАССР се основава на седем принципа и 12 стъпки .
Анализирайки риска и опасностите се опрделят ККТ . Към всяка критично контролна точка има чек лист .
Ние изработваме горепосочените документи , като цената се определя от групите храни , които ще се предлагат .Изработването е от 3 до 7 дни .
Цената е от 200 до 350 лв. За повече информация тел.0988 357 093 - В. Бойчева
Необходими документи за ОДБХ
В страната има 28 - ОДБХ , които са към БАБХ ( Българска агенция по безопасност на храните ) .
За регистрацията се подават документи в ОДБХ :
1. Фирменото решение , издадено от Агенцията по вписвания - копие ;
2.Договор за наем или документ за собственост - копие ;
3.Заявление по образец - попълва се в ОДБХ при подаване на документи ;
4. Документ за платена , държавна такса - плаща се в касата на ОДБХ , само за гр. Бургас , в клон на СИ БАНК .Държавната такса е 34 лв . или 21 лв. ако се извършва пререгистрация .
След , като подадете документите , в срок от 30 дни се извършва проверка, от комисия от инспектори .
При проверката базата трябва да отговаря за хигиенните и нормативни изисквания за храните ( иброени по горе ) , а също трябва да имате разработени система за самоконтрол и процедури по НАССР .
Това са накратко изискванията .
За повече информация обадете се на тел. :0988 357 062 - В. Бойчева
или пишете тук .
Вълнообразно
Консултации за откриване на хранителен о...
Изисквания за регистрация на Бистро
НАССР и система за самоконтрол за обекти...
Изисквания за регистрация на Бистро
НАССР и система за самоконтрол за обекти...
Няма коментари
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69