Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2018 15:17 - За спорта, за таблата, за нас
Автор: sgames Категория: Забавление   
Прочетен: 3499 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Днес всичко около нас просто лети. Забързани сме за някъде. Поглеждаме набързо нещо което трябва да свършим и пак продължаваме бързайки за следващата задача, работа, ангажимент или грижа … Искаме да си починем, но пак бързаме …

И в този ред на мисли се сещам за древното китайско проклятие – „ Дано живееш в интересни времена!“

Замислих се дали сега времената са интересни. Като интересни, колко да са интересни? И дали …

Странно! Времената са различни, а същевременно си приличат и всичко се повтаря. Е, не съвсем! Всичко е мръднало нанякъде и има нов ред, който е просто друг хаос. Да, можем да пофилософстваме, но …

И така в този забързан ритъм все някога се налага да поспреш и да помислиш за промяна, защото набраната инерция те кара в друга посока. Аз като запален спортист даващ всичко от себе си в която и да е спортна игра и искрено вълнуващ се, когато наблюдавам спортно събитие или дори само когато чета за такова, или … или просто само като видя резултата се вълнувам. Малко е да се каже вълнувам. Аз преживявам това. Да това е определяло настроението ми с часове, дни …

А сега? Нещо се промени! Нещо се счупи! Всичко е съвсем друго!

Но къде, защо, как стана това? Аз ли, времето ли? И най-вече дали е към по-добро?

И така …

Поспрях за малко и започнах от китайското проклятие. Живеем в интересно време. Много забързано! Това е нещото което го различава от останалите времена. Но светът не напредва бързо! Защо?

Толкова много непредвидими последици от тази скорост, сблъсък на ценности, политически идеологии и най-различни интереси.

А къде е тука спорта? Защо написах това и да продължа за себе си или за всички.

Ще карам по ред, а каквото стане!

Спорта вълнува всеки. Дали ще повярвате или не си е ваш проблем. Фактите говорят друго! Вестниците отделят много страници на спорта. Радиото и телевизията имат отделни предавания и канали. Индустрията има цели производства. Няма да изреждам повече. Интелигентни сте ще продължите сами.

Аз се справям добре със спорта и в частност футбола, но приоритет ми беше не той, а образованието. Но старата любов „ръжда не хваща“ и винаги когато можех играех. След като ми пораснаха ангажиментите само се информирах и продължих да играя „футбол“, но на тотализаторите. Имах доста успехи.  

Бавно и полека нещо се променяше. Успехите започнаха да идват на приливи и отливи. Интереса ми и той беше на приливи и отливи. Нещо се променяше …

А имах нужда от спорт. И не само аз, а всички.

Поспрях един ден … и какво видях … Ами направо прогледнах!

За да няма съмнения и да бъда коректен ще изброявам само фактите. А те вярвайте са ужасни!

Спорта е здраве. Всеки трябва да спортува! Най-вече децата! Но …

Няма деца по улиците, парковете, та дори и по спортните съоръжения. Да играят и да се чува характерната глъчка. Не, не е причина демографията, не са причина компютрите, а един интерес. Един убиващ всичко интерес!

Ние спортувахме и ни даваха екипи и предоставяха игрища и оборудване, а сега трябва да се плаща. Плаща се екип, плаща се на треньор, плаща се за съоръжение. И ако покажеш резултат ще благоволят - не пиша „молят“ /както беше на времето/ - да ти дадат предложение което не можеш да откажеш. Не, не си мислете, че ще завалят пари, а такова, че ако не приемеш няма да тръгнеш по пътя на парите и ще приключиш незнайно как. Прозира, о не, вижда се ясно убиващия интерес!

Кой може да плаща? Защо да плаща? Трябва ли да плаща? И колко?

Спорта развива духа и тялото на човека. Порастват физическите възможности на спортиста и спортуващия човек. Искаме да видим къде е предела на възможностите на човека.

Спорта трябва да е достъпен за всеки! Всеки да практикува за себе си, на аматьорско ниво и последната стъпка професионално.

Това за върховите постижения в спорта и възможностите на човешкото тяло го правят популярен вълнуващ и каращ да изригнат толкова различни човешки чувства във всеки на тази планета. Така беше …

Сега? Сега е друго!

Искаш спорт. Искаш състезание. Искаш честност, красота, резултати … Тогава всички печелят от спорта … А получаваш? Получаваш всичко друго, но не и спорт, не и удоволствие. За красота  и почтеност изобщо не става и въпрос. Резултатите? Те ако не са нагласени едва ли са реални!

Да това не го измислям!

Вече не става въпрос за трениране, а за производство на спортистите. Подготвят публиката от рано за изгряващата звезда. Мобилизират химията. Подготвят екипировката. Така готовият спортист бива продаван като животно. Обвързан с клаузи и условия. Зависим от договор, от мениджър, адвокат, компании и … Да познахте! Той е всичко друго, но не и спортист. Той е стока!

Къде са вашите очаквания? Очакванията на човека дал всичко от себе си в работата и искащ в свободното време да спортува или да се забавлява със спортно състезание.

Няма ги! Изчезнали са от нечий убийствен интерес! Да виждаш спортисти продавани като животни. Резултати, които или са предсказуеми или нелепи защото накрая всичко е така както трябва да бъде и както знае всеки, че ще стане. Още по-тъжното е когато резултатите са такива щото няма как да се повторят от друг спортист …

О, забравих почти най-важното! Плащаш, плащаш и пак плащаш. Изобщо всичко се свежда и е направено постоянно да се плаща.

Да има разлика между професионалния спорт и аматьорския, но има граница. Тази граница е морала. И когато тази граница е нарушена се получава това което е в момента. Цирк, подигравка и унижение за човека, който с ежедневния си труд променя и поддържа този свят.

Знам, че вече схванахте за какво иде реч. Знам, че и вие като мен си задавате тези въпроси и имате мнение по тях на базата на своя опит и информация. Надявам се и вие да сте намерили решение лично за вас. Да можете да спортувате така, че да сте удовлетворени от спорта и да сте независими от онзи убийствен интерес.

Как го направих аз?

Когато мога се занимавам с нещо което в момента може да ме удовлетвори физически. Без това не може! Не трябва да го забравяме нито за момент. Трябва да имаме движение. Всеки ден по колкото ни позволява собственото състояние.

Остава да се реши и вторият въпрос – спорта. Трябва ми състезание. Трябва да мога да участвам в надпревара. Да мога да го правя когато пожелая. Да съм съгласен с правилата. Да ми е по джоба. И още, и още …

Намерих играта която търсех! По точно отново я открих, защото ме научиха на нея още на 11 години. Това е таблата. Невероятна игра! Вече писах за нея няма да се повтарям.

Какво видях обаче?

Табла се играе навсякъде. Пред къщи, в парка, в пенсионерския клуб и т.н. Играе се от мъже, жени, деца. Играе се в България и всички страни по света. И когато попиташ някой за таблата доста често ще чуеш, че „той я е измислил“, че няма „по-добър от него“ в селото, квартала или … Да досещате се, че има шампиони на България.

Дали е така в действителност обаче. Оказа се, че в страната и в света има доста федерации, но те нямат връзка помежду си. Няма един световен шампионат. Съществуват различни организации от различни групи хора, които играят в определеното от тях „пространство“. Не е лошо и това, но не е истинското място на таблата като игра. Така пак се тръгва по пътя на спорта който описах по-горе.

Така стигнах до идеята да се създаде едно единствено място – Световна федерация по табла, която наистина да е световна. Не да е само името и. И в момента има множество световни федерации. Световна ще бъде, ако реално се извършва световно първенство.

Условието обаче да има световно първенство е да има национални първенства. Има ли ги реално? Не ! Не мислете, че няма да се намерят, точно обратното. Във всяка държава има по няколко федерации по спортна табла. Всички са с различни имена, а сега в ерата на Интернет станаха безброй.

Тогава какво още трябва за да стане световното първенство?

Трябва да участват всички федерации и да се състоят състезанията в един годишен цикъл, който да е строго регламентиран с унифицирани правила. Това е невъзможно при сегашното състояние на нещата. Има убийствен интерес, макар и не в такъв вид както останалите масови спортове. Но не е по-малко разрушителен. Ако той е успял да превземе и подчини другите спортове и да ги опорочи, то при таблата е друго. Не и дава възможност даже да се организира като спорт, ако не стане като другите! Само, че особеностите на играта спират убийствения интерес!

Самата игра в своето развитие е показала, че може да се играе в две нива – аматьорско и професионално по сегашна терминология, а по старата без пари и за пари. Това е реализирано и пак няма световно първенство в истински вид.

Явно липсва още нещо, което да даде възможност за организиране на истинско по своята същност световно първенство. Да  и то е достъпа на всеки да се състезава.

Да! Това са всички условия таблата да намери своето място при спортовете в света. Вече е възможно!

След като всичко беше обмислено и имаше желание за действие започнахме да реализираме идеята. Така се роди SGames. Можете да видите част от историята в https://thebest-online-games.blogspot.com /публикация от 2009 година/. Доста наивно! Колкото и наивно, толкова и самоуверено, но започнахме! Добихме опит и най-важното е, че разбрахме как трябва да го правим за да успеем.

Така е! Затова сме сега тук с АНАФЕДС – Асоциация на Националните Федерации.

Решено е! Ще я направим! Но ще е стъпка по стъпка, за да може да бъде приета от всички по света, достъпна за всички по света и носеща удовлетворение на всички по света.

Ще я опиша сега по правилата посочени от мен по-горе, което ми дава право да я нарека Световна федерация по табла!

На първо място ще посоча свободата. Свободата на всеки да избира къде да играе – като аматьор или професионалист. В своята федерация по рождение или в тази в границите на която живее, или в тази която избере, или която обича.

Така създадени Националните федерации в рамките на АНАФЕДС са напълно независими и демократични. Нямат отношение към която и да е държава и администрация и всеки може да се самоопредели като член на която и да е за един годишен цикъл в който да се състезава от името на съответната федерация.

Започваме с националните шампионати, които са на три нива – ежедневни елиминации и квалификация, излъчване на месечен победител и шампионът на федерацията в края на годината. След което следва турнир за определяне на световния шампион.

Ще има и турнир за купата на федерацията, който е в годишен цикъл и ще се играят турнири всеки месец за купата на един град от страната. По традиция ще има и турнир на живо за купата на града.

С този подход – стъпка по стъпка искаме всичко да стане последователно, да стигне до всеки и в неминуемо появяващите се дискусии постепенно да се постигне съгласие както и унифициране на правилата за всички. Реализирани са всички правила на играта, така, че остава прилагането им в шампионата.

Това трябва да бъде изпълнено така, че когато въведем отборните шампионати и игри, както и рейтинговата система да има приемственост и да бъде естествено продължение на играта. А след реализиране на наградните фондове, да не се появи под каквато и да е форма убийствения интерес и таблата да бъде достъпна на всеки, по всяко време и на всяко място.

Надявам се след като прочетете статията и се замислите за състоянието на спорта сега да можете да разберете и оцените АНАФЕДС. Нека тя да е ново начало, което да възроди истинския спорт и да бъде идеала на състезателите по табла в света.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. barin - Всеки трябва да спортува според ...
12.11.2018 22:35
Всеки трябва да спортува според възможностите си. С напредване на годините не са важни постиженията и резултатите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sgames
Категория: Забавление
Прочетен: 66690
Постинги: 13
Коментари: 1
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031