Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на tanya123
Име:
Валя Бойчева

Възраст:
43

Пол:
жена

Град:
Бургас

Професия:
Консултант

Интереси:
Бизнес комуникация

Статистика
Популярни постинги:
3

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
0

Блогъри добавили в любими:
2

Блог вълни:
127
Последни постинги
 Ядките и маслодайните семена  са вкусни и полезни, защото  съдържат прости въглехидрати, мастни киселини, витамини, минерали и диетични фибри. Могат да се консумират самостоятелно или да се влагат в зърнени закуски, смути, десерти и др. храни.

Да се открие пекарна за ядки не сложно и не изисква голяма инвестиция.

В настоящата статия ще Ви запозная с изискванията за регистрация на пекарна за ядки и маслодайни семена с изпичане и продажба на място и обект за производство и пакетиране на печени ядки и маслодайни семена, които се дистрибутират до търговски обекти. В производствените обекти можете освен печене на ядки и маслодайни семена да извършвате дражиране на ядки, маслодайни семена и изсушени плодове.  

I. Изисквания за регистрация на пекарна за ядки и маслодайни семена, които се реализират на място в обекта, до краен потребител:

1. Изисквания относно помещението и материално-техническата база:

В обекта е необходимо да се обособи:

- Складово помещение или изолирана складова площ за обекти с по-малък капацитет;

- Работна площ, която да се оборудва с две мивки или една двугнездова мивка, работен плот, и кът за термична обработка с фурна и вентилационен чадър или аспиратор над нея. Едната мивка се използва за измиване на ядките и маслодайните, които се осоляват, а другата за измиване на инвентара и ръцете на персонала по време на работа. Ако използвате конвекторна фурна и в характеристиката на уреда пише, че не отделя пари може да няма вентилационен чадър или аспиратор.  

- Търговска площ за продажба, оборудвана с неутрални или топли витрини за съхранение на ядките или маслодайните семена, рафтове и стелажи. Ядките и маслодайните семена могат да се предлагат сурови, а също да се предлагат получени готови изсушени плодове, захаросани ядки и изсушени плодове, ядки и изсушени плодове с шоколадова глазура, екструдирани соя, грах, царевица и др.

- Санирано-битова площ за преобличане на персонала, оборудвана с гардероб/и или закачалки.

- Тоалетна за персонала, оборудвана с тоалетна чиния с ефективна промивна инсталация, мивка с течаща топла и студена вода. Вратата на тоалетната не трябва да се отваря директно в склада или работната площ.

2. Необходими документи за регистрация, които се изискват от БАБХ:

1. НАССР система за анализ и контрол на критично-контролните точки;

2. Система за самоконтрол;

3. Мониторингова програма;

4. Контролни карти и чек листи. 

I. Изисквания за регистрация на производствен обект за печене, дражиране и захаросване на ядки, маслодайни семена и изсушени плодове

1. Изисквания относно помещението и материално-техническата база:

Необходимо е да наемете обект със статут на производствен обект за храни, съобразно изискванията на чл. 26, ал. 1, т.2 от ЗХ.

В обекта е необходимо да осигурите:

·       Склад за суровини, оборудван с рафтове, стелажи и скари;

 

·       Склад за еднократни и транспортни опаковки, оборудван с рафтове и стелажи

В складовите помещения е необходимо да се осигури естествена или изкуствена вентилация.

·       Работно помещение с обособени зони за:

- подготовка на продуктите (осоляване, добавяне на брашно, захар, и др. суровини), оборудвана с работен плот или плотове за обекти с по-голям капацитет, мивка  с течаща топла и студена вода;

- зона за дражиране и захаросване на ядки и изсушени плодове, оборудвана с уред, който автоматично извършва процеса;

- хигиенна мивка за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа.

·       Помещение  или изолиран кът за пакетиране и етикетиране:

Необходимо е да се осигури работен плот, уреди за опаковане или етикетиране и хигиенна мивка.

За обекти с по-малък капацитет може да се обособи площ за опаковане и етикетиране в работната площ, като в този случай не е необходимо да се осигурява хигиенна мивка.

 

·       Помещение или изолирана площ за съхранение на готова продукция преди експедицията.

Необходимо е да се оборудва със съоръжения за съхранение на  храните (рафтове, стелажи и скари). Задължително е да има осигурена естествена или изкуствена вентилация, както и стаен термометър и влагомер;

 

·       Санитарно-битово помещение или изолирана площ (за обекти с по-малък капацитет) за преобличане на персонала, съхранение на работното облекло, личното облекло и вещи.

Необходимо е да се оборудва с гардероби, закачалки и др. За всеки работник трябва да има площ с гардероб, а ако се работи на смени може един гардероб да се използва от няколко служители, които работят през различни смени.

 

·       Тоалетна за персонала:

Необходимо е да се оборудва с тоалетна чиния, ефективна промивна инсталация, мивка с течаща топла и студена вода. Към мивката в тоалетната се монтира подвижен душ за да се избегне изграждане на баня. За производствени обекти с по-голям капацитет е необходимо да има две тоалетни клетки.

2. Необходими документи за регистрация, които се изискват от БАБХ:

1. НАССР система за анализ и контрол на критично-контролните точки;

2. Система за самоконтрол;

3. Технологична документация за отделните групи храни;

4. Технологични карти свързани с технологичната документация;

5. Мониторингова програма;

6. Контролни карти и чек листи;

7. Процедура за обратна проследимост;

8. Проекти на етикети за отделните видове храни.

III. Общи хигиенни изисквания за обектите, които приготвят и предлагат на място и които дистрибутират продукти

Повърхностите на пода, стените таваните трябва да позволяват лесно почистване и дезинфекция при необходимост.

Подът може да е облицован с плочи от теракота, гранитогрес, да е изграден от мрамор, гладка циментова настилка или от други материали, но е задължително да е гладък и да позволява лесно почистване и дезинфекция.

Стените може да са боядисани с латекс или други бои, да са изградени от ПВЦ или други плоскости.

Стените зад мивките и работните плотове, които се допират до стена трябва да са на отстояние 30-60см. с гладка повърхност, която да позволява почистване и дезинфекция. Повърхността може да е изградена от ПВЦ материал, фаянсови плочи, алуминий, алпака или да се използва термо-плот. Ако целите стени са облепени с фаянсови плочи или са облепен с ПВЦ материал или други плоскости не е необходимо.

Таваните трябва да са изградени от материали, които не допускат образуване на влага и плесени.

Вратите трябва да са гладки, да се затварят плътно и да позволяват почистване и дезинфекция.

Прозорците, които се отварят е необходимо да са със защитни мрежи.

Осветителните тела трябва да са обезопасени. Не трябва да има висящи и опасни кабели.

Сифоните за производствените обекти трябва да са с подходящ наклон, а също да са обезопасени с решетки. Това е изискване само за производствени обекти, които дистрибутират до търговски обекти.

IV. Общи изисквания за режима на регистрация в БАБХ

Регистрация се извършва в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта. В страната има 28 ОДБХ-та, които са в областните градове и да подчинени на БАБХ.

От 09.06.2020г. влезе в сила нов Закон за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.102/2022г., който изисква всеки обект за търговия и производство на храни да има статут съобразно ЗУТ (чл. 26, ал. 1, т.2 от ЗХ), който да е в съответствие с дейността, която се извършва.

За пекарни на ядки и маслодайни семена с приготвяне и реализация на място се изисква помещението да има статут на пекарна, бърза закуска или магазин. Има изключение за градовете Бургас и Стара Загора, които не допускат в помещенията да са със статут на магазин да се регистрира пекарна за ядки. Това е така, защото в България няма уеднаквени изисквания за прилагане на законодателството и от централата на БАБХ не са заинтересовани ЗХ да се прилага еднакво в различните ОДБХ-та.  Писали сме не веднъж и примери сме давали, но няма заинтересованост.

За  производства с печене, дражиране, захаросване, пакетиране и етикетиране на ядки, маслодайни семена и изсушени плодове, които извършват дистрибуция до търговски обекти е необходимо да намерите помещение със статут на производствен обект. Няма значение какво е било производство преди това.

В Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта се подават следните документи:

1. Заявление за регистрация на обект- образец КХ № 1 на БАБХ;

2. Списък с групи храни- Приложение № 1 към образец КХ № 1 на БАБХ;

3. Документ за собственост на обекта или договор за наем- копие;

4. Документ за статута на помещението съобразно ЗУТ (по-горе съм описала точно какъв статут е необходим за двете категории обекти)- копие;

5. Документ за платена държавна такса  по тарифата на БАБХ.

От подаване на документите, до 5-тия работен ден обекта се вписва в регистъра на БАБХ, т.е се регистрира съобразно изискванията на чл. 26, ал. 7 от ЗХ, но не можете да започнете дейност по-рано от 14-тия календарен ден, съобразно чл. 26, ал. 2, т.11 от ЗХ.

Проверката за пекарни за ядки и маслодайни семена с приготвяне и реализация на място е до 60-тия календарен ден от вписване на обекта в регистъра.

Проверката за производствени обекти, които извършват дистрибуция до търговски обекти е до 30-тия ден от вписване на обекта в регистъра.

Сроковете за проверките определени в чл. 26, ал. 9 от Закона за храните.

Не е задължително да се извърши проверка за да започнете дейност. На 14-тия ден се започва дейност. Проверките са хигиенни, а не одобрителни. Обектът може да се затвори със Заповед ако има груби, системни нарушения на ЗХ или подзаконовите нормативни актове съобразно чл. 27, ал. 1, т. 4 от Закона за храните. Може да се издаде Заповед и за спиране на дейност от обект ако има непосредствена, голяма опасност за живота и здравето на хората, съобразно чл. 26, ал. 11, т. 2 от ЗХ.

Може да се регистрира онлайн търговия или както законово е описана търговия от разстояние при двете категории обекти.

За да регистрирате търговия от разстояние (онлайн) е необходимо да  имате регистриран сайт, онлайн магазин или друга регистрация в електронното пространство.

Процедурата по регистрация на онлайн търговията е описана в Раздел IV Търговия от разстояние от Закона за храните, но се прилага в България от 31.12.2021г. с влизането в сила на Наредбата № 12 з специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, обн. в ДВ. бр.100/2021г.

За да регистрирате търговия от разстояние е необходимо да подадете следните бланки и документи в ОДБХ:

1. Заявление за регистрация- образец КХ № 1 на БАБХ (същият образец  с който се регистрира физическия обект);

2. Копие на удостоверение за регистрация от БАБХ.

3. Документ за платена държавна такса.

До 5 работни дни се вписва в регистъра на БАБХ разрешението за извършване на търговия от разстояние. Вписва се като текст към електронната  регистрация на физическия обект.

От 09.06.2020г. не се издават Удостоверения за регистрация на хартиен носител. Регистрацията е само в електронен регистър в БАБХ, който е публичен и всеки може да провери дали даден обект е регистриран по Булстат (ЕИК).

V. Други общи изисквания свързани дейностите

1. Трудова медицина:

Необходимо е да имате изготвена разработка по трудова медицина ако имате наети работници.

Ако сте ООД, АД, ЕООД и работите само управителите не е необходимо да имате разработка по трудова медицина.

При трудовата медицина се извършва анализи на риска за здравето на работниците.

2. Изисквания за работното време:

Изисква се само за пекарни, които предлагат печени ядки и маслодайни семена на място в обекта.

Не се изисква разрешително за работно време за производствени обекти, които дистрибутират продукти до търговски обекти.

Не във всички области се изисква регистрация на работно време.

3. Изисквания за регистрация на касов апарат:

При започване на дейност е необходимо да свържите касовият апарат с НАП.

Преди това трябва да имате закупен и регистриран касов апарат.

Това са основните изисквания за регистрация на пекарни за ядки и маслодайни семена с приготвяне и реализация на място и производствени обекти за печене,  дражиране, захаросване на ядки, маслодайни семена и изсушени плодове с дистрибуция до търговски обекти.

Автор: Валя Бойчева

За повече информация се ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com, уеб сайт: hassp-sistemi.bg или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.

Не копирайте статията без знанието на автора в сайтове и блогове!  При копиране и публикуване в сайт или блог без знанието на автора ще се предприемат действия съобразно Закона за авторското право и сродните му права, публ. в ДВ. бр. 56/1993г., изм. и доп. ДВ. бр. 98/2019г.

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 192 Коментари: 0 Гласове: 0
 Кафето е една от любимите напитки на хората, а когато е ароматно и поднесено с пухкав кроасан с масло, бисквитки, шоколад, сандвич и други вкусотии създава истинска наслада по всяко време.

 

В настоящата статия ще Ви запозная в основните изисквания за регистрация на обекти за приготвяне и търговия с топли напитки, кроасани, сандвичи и фреш.

1. Изисквания относно материално техническата база:

За да регистрирате Coffee Shop кафене, кафе-бар, снек-бар, кафе-аператив е необходимо да намерите обект със статут по ЗУТ на магазин или заведение.  

В обект със статут по ЗУТ на магазин може да имате не повече от 12 стоящи места и не е необходимо да се извършва категоризация в общината.

В обект със статут по ЗУТ на заведение може да имате повече от 12 стоящи места за клиенти и се извършва категоризация в общината.

Изискванията за статута е нормативно изискване, което е описано в чл. 26, ал. 1 т. 2 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.102/2022г.

Обектът трябва да разполага със следните помещения, площи и оборудване:

 1.1. Складово помещение или изолирана складова площ (за обекти с по-малък капацитет), което да се оборудва с рафтове, стелажи и хладилници  при необходимост.

 1.2. Площ за приготвяне на храните, оборудвана с една двойна мивка или две единични най-малко, хладилни съоръжения и витрини,  кафе-машина, миксер за фрапе, сокоизстисквачки, конвектомат за печене на кроасани, уреди за затопляне на сандвичи и др.

Не е необходимо да приготвяте целия изброен асортимент. Например ако не приготвяте кроасани или сандвичи не е необходимо да осигурявате оборудването.

1.3. Площ за преобличане и съхранение на личното и работното облекло на персонала, оборудвана със закачалки или гардероб.

1.4. Тоалетна за персонала и клиентите- оборудвана с мивка, тоалетна чиния и ефективна промивна инсталация. Тоалетна за клиенти е задължителна ако сте регистрирани, като заведение.

Общи хигиенни изисквания за помещенията:

Подовите настилки, стените, таваните и работните повърхности (рафтове, стелажи, витрини и др.) трябва да са изработени от материали, които позволяват почистване, измиване и дезинфекция.

В нормативните документи няма конкретни изисквания за материалите. Подът може да е изграден от плочи от теракота, гранитогрес, мрамор или да е с ламинат, мозайка и др.

Стените може да са боядисани с латекс или други влагоустойчиви бои, а в търговската част се допуска и декоративна мазилка.

Стените около мивките и плотовете, които се допират до стена е необходимо да са облепени с фаянсови плочки, термо плот, ПВЦ материал и др., на отстояние от 30 до 50-60см. Мивките може да са изработени от алпака, фаянс или пластмаса, няма конкретно изискване за материалите.

Вратите трябва да са изработени от материали с гладка повърхност- алуминий, стъкло, дърво и др. Дървените врати трябва да са гладки, боядисани с бои или специален нетоксичен лак.

Прозорците, които се отварят трябва да са с мрежа против насекоми.

Работните плотове, рафтове, стелажи е необходимо да са изработени от нетоксични материали, да са гладки и да позволяват почистване, измиване и при необходимост дезинфекция.

 

2. Изисквания за регистрационния режим

За да се регистрирате е необходимо да сте регистрирате съобразно изискванията на Търговския закон, като ЕООД, ООД, ЕТ, АД, СДРУЖЕНИЕ и др. форма.

За да извършвате дейност трябва обекта да се  регистрира в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта. В страната има 28 ОДБХ-та, които са дирекции пряко подчинение на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В зависимост от статута по ЗУТ на помещението може да регистрирате следните видове обекти:

-          Магазин с топла точка;

-          Магазин за търговия с храни (ако няма печене на замразени и охладени тестени изделия, като кроасани);

-          Кафе-бар;

-          Кафене;

-          Снек-бар;

-          Кафе-аператив;

Преписката, която се внася в ОДБХ трябва да съдържа:

-          Заявление за регистрация (Образец КХ № 1 на БАБХ);

-          Списък с групи храни (Приложение 1 към образец КХ № 1 на БАБХ);

-          Документи за статута на помещението по ЗУТ;

-          Договор за наем или документ за собственост на обекта;

-          Документ за платена държавна такса по тарифите на БАБХ;

Документите за статут по ЗУТ съобразно чл. 26, ал. 1, т.2 от ЗХ са следните:

-          Удостоверение за въвеждане в експлоатация по чл. 177, ал. 3 от Закона за устройство на територията;

-          Издадено разрешение за строеж по чл. 41, ал. 1 от Закона за устройство на територията - за стопански и второстепенни постройки;

-           Разрешение за поставяне по чл. 56, ал. 2 от Закона за устройство на територията - за преместваемите обекти;

-          Документ, който удостоверява, че обектът не подлежи на въвеждане в експлоатация - когато е приложимо.

До 5 работни дни от подаването на преписката в ОДБХ се извършва документална проверка съобразно чл. 26, ал. 6 от ЗХ и ако не се установят несъответствия обекта  се вписва в електронен регистър на БАБХ съобразно чл. 26, ал. 7 от ЗХ. При установяване на несъответсивята, които могат да бъдат свързани с неправилно попълване на данни в заявлението, списъка с групи храни, неподходящ статут по ЗУТ, нередовности при изготвяне на договора за наем и др. се издава уведомително писмо. Срокът за отстраняване на нередностите може да е не по-кратък от 10 работни дни и не по-дълъг от 6 месеца.

От подаване на преписката ако всичко е редовно и обекта се впише в електронния регистър на БАБХ може да започнете дейност на 14-тия календарен ден съобразно изискванията на чл. 26, ал.2, т.11. от ЗХ.

Проверката от инспекторите е до 60-тия ден от вписването на обекта в регистъра и е хигиенна, а не одобрителна.

За да започнете дейност е необходимо имате разработени документи за безопасност на храните съобразно изискванията на чл. 8 от Закона за храните и чл. 5 от Регламент (ЕО) 852/2004 относно хигиената на храните.

Документите за безопасност на храните, които се изискват за дейността са следните:

-          НАССР система за анализ и контрол на критично-контролната точка (само за обекти, в които се приготвят сандвичи, кроасани и други тестени изделия от замразени и охладени тестени полуфабрикати);

-          Система за самоконтрол свързана с добрите търговски и хигиенни практики;

-          Мониторингова програма;

-          Процедура за акриламид (ако се пекат на място тестени изделия);

-          Контролни карти, дневници и чек листи, в които се вписват данни ежедневно;

Необходимо е да имате сключен договор с фирма за обработка за вредители.

След вписването на обекта в регистъра на БАБХ е необходимо да извършите регистрация на работно време в районното кметство и категоризация.

Разрешително за работно време се изисква задължително в София, в другите области не се изисква. Обектите за търговия с храни и заведенията трябва да имат табела на входа, на която да е описано работното време, наименованието на фирмата, МОЛ, ЕИК /Булстат/, адрес на фирмата и телефон.

Категоризация се извършва в общината по местонахождение в отдел „Туризъм“ или „Стопански дейност“, в различните общини се извършва в един от тези два отдела.

За категоризация е необходимо да попълните формуляри (образци съобразно Закона за туризма) и да приложите договор за наем, документ за статута по ЗУТ, документ за образователната квалификация поне на един човек от персонала и документ за платена държавна такса.

Необходимо е да се изготви документация по трудова медицина ако имате наети работници.

Не е необходимо да имате разработена документация по трудова медицина ако сте ЕТ,  ООД или ЕООД и работите само управителите.

3. Изисквания относно персонала:

Персоналът трябва да има трудов договор и лична здравна книжка.

Личната здравна книжка е различна от тази, която се издава на здравноосигурените лица. Формуляр се закупува от ведомствени книжарници.

Извършват се изследвания за чревни инфекции, паразити и БЦЖ, след което трябва да отидете при личния лекар или при всеки общопрактикуващ за заключение. След заключението е необходимо да отидете в РЗИ за заверка и поставяне на номер.   

Необходимо е също да се осигури подходящо работно облекло, като материята на тъканите не трябва да отделят влакна. За цветовете няма изисквания.

Надявам се, че съм Ви била полезна със статията и ако решите да откриете един от изброените обекти обадете се или пишете. 😊

За повече информация се ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com, уеб сайт: http://hassp-sistemi.bg/ или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.

Автор: Валя Бойчева

Не копирайте статията без знанието на автора в сайтове и блогове!  При копиране и публикуване в сайт или блог без знанието на автора ще се предприемат действия съобразно Закона за авторското право и сродните му права, публ. в ДВ. бр. 56/1993г., изм. и доп. ДВ. бр. 98/2019г.

 

 

 

 

  

Категория: Бизнес
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 19.11.2023 18:50
 Здравословните храни стават все по-популярни сред хората от различни възрасти, а обектите за хранене, които ги предлагат се увеличават и развиват успешен бизнес.  Причината за търсене на качествени и здравословни храни е свързано с желанието на хората да се грижат за своето здраве, външен вид и благополучие. Заглавието на статията е свързано с често задаван въпрос от клиенти, ето защо ще се опитам да Ви запозная с основните стъпки за откриване на различни видове обекти за продажба и приготвяне на здравословни храни.

Здравословните храни може да са от растителен или животински произход. В настоящем има много видове хранителни режими за здравословно хранене, които са предлагани от диетолози, фитнес инструктори и др. Вегетарианството и веганството стават все по-популярни, но има и много почитатели на суровоядството, разделното хранене и балансираното хранене. Храната, която приемаме е важна за нашето физическо здраве и донякъде и за психическото, ето защо е необходимо внимателно да подбираме храните съобразно вкусовите си предпочитания, физическата активност и възрастта си.

Здравословните храни не съдържат изкуствени оцветители, консерванти, синтетични ароматизанти или ако съдържат са в  изключително минимални количества в редки случай.

Суровините за производство на здравословния храни най-често са отглеждани в малки стопанства или от производители, който спазват стриктно производствения контрол.

Препоръчвам Ви да закупувате суровините за производство на здравословни храни от наши земеделски производители или ферми до колкото Ви е възможно.

За производство на сурови десерти е препоръчително да използвате ядки, маслодайни семена, изсушени плодове и др., които са родно, наше производство от малки населени места, защото в много случай при транспортиране на храните контейнерите се фумигират (преминават химична обработка).

При приготвяне на здравословни продукти от животински произход използвайте суровини на родни фермери, защото има много производители в България, които приготвят изключително вкусни продукти.

Разбира се има суровини, които не се произвеждат у нас, ето защо старателно проучвайте доставчиците си и търсете препоръки, защото в социалните мрежи се предлагат много суровини менте.

I. ВИДОВЕ ОБЕКТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЗДРАОВСЛОВНИ ХРАНИ:

За да приготвяте здравословни храни е необходимо да регистрирате по Ваш избор следните видове обекти:

1. Обект за производство с дистрибуция до  търговски обекти

2. Обекти за производство и реализация на място, или до краен клиент, които могат да са следните видове:

2.1. Заведения за обществено хранене (ресторанти, кафе-сладкарници, сладкарници, бистра, бирарии, снек-бар, кафе-аперитив и др.);

2.2. Търговски обекти- пекарна, баничарница, магазин за храни с топла точка, кулинарен магазин и др.

При обектите с  производство и реализация на място се допуска дистрибуция до краен потребител, който може да е физическо или юридическо лице след регистрация на дейност кетъринг и търговия от разстояние.

С влизането в сила на 31.12. 2021г. на Наредба № 12 на МЗХ за специфичните изисквания при търговия при търговия с храни от разстояние, обн. в ДВ. бр.100/2021г. се допуска обекти, които извършват онлайн търговия да се регистрират.

За доставки може да сключите договор за наем с фирма, която разполага с транспортни средства регистрирани в БАБХ или да регистрирате Ваш автомобил.

II. ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ СВЪРЗАНИ С МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКАТА БАЗА:

 Изисквания за регистрация на производство на здравословни храни с дистрибуция до търговски обекти:

Необходими са следните помещения съобразно асортимента, който ще приготвяте:;

- Склад за суровини, оборудван със съоръжения за съхранение на суровини (рафтове, стелажи, скари, хладилни съоръжения и др.);

- Склад или изолирана площ в склада за суровини при обекти с по-малък капацитет за съхранение на опаковъчни материали;

- Работно помещение с обособени подготвителни площи, кът за термична обработка (при необходимост) и хигиенна мивка за измиване на ръце и работен инвентар.  Подготвителните площи са необходими за отделните групи храни, като се допуска обработка на няколко групи храни в една подготвителна площ по почасови график. Подготвителна площ се състои от мивка, работен плот и инвентар за отделните групи храни. Ако имате термична обработка е необходимо да се постави аспиратор или вентилационен чадър.

- Помещение или площ за опаковане и етикетиране, която да се оборудва с работна маса и работен инвентар. При обекти с по-малък капацитет се допуска площта за опаковане и етикетиране да е в работното помещение.

- Санитарно-битово помещение или площ за обекти с по-малък капацитет за преобличане, оборудвани с гардероби или закачалки;

- Тоалетна за персонала;

- Помещение или площ за съхранение на готова продукция преди експедиция, което да е оборудвано с рафтове, стелажи и скари за готовата продукция, която не изисква хладилни условия за съхранение и хладилни съоръжения за продукция, които изисква среднотемпературни или нискотемпературни условия на съхранение.

Производствата е необходимо да са с два или повече входа, но при  обекти с много малък капацитет се допуска входа да е един, като се изготвя почасови работен график за спазване на последователността на технологичния процес.

Изисквания за регистрация на обекти за обществено хранене и търговия с храни с производство и реализация на място на здравословни храни

Необходими са следните помещения и условия:

- Склад или изолирана складова площ за съхранение на  суровини, оборудван със съоръжения (рафтове, стелажи, скари, хладилни съоръжения и др.). Складовата площ се допуска за обекти с по-малък капацитет.

- Работно помещение с обособени подготвителни площи, кът за термична обработка (при необходимост) и хигиенна мивка за измиване на ръце и работен инвентар.  Подготвителните площи са необходими за отделните групи храни, като се допуска обработка на няколко групи храни в една подготвителна площ по почасови график. Подготвителна площ се състои от мивка, работен плот и инвентар за отделните групи храни. Ако имате термична обработка е необходимо да се постави аспиратор или вентилационен чадър.

-  Умивалня за трапезна посуда, която да се оборудва с мивка и миялна машина или с две отделни мивки. Умивалнята е необходима само за заведенията, в които се предлагат готови за консумация продукти в трапезни съдове (порцеланови или стъклени).

- Изолиран кът за  преобличане на персонала, оборудвани с гардероб или закачалки;

- Тоалетна за персонала, като в заведения с по-малък капацитет може да се използва и от клиентите. Не е необходима тоалетна при кулинарните магазини и магазините с топла точка.

- Бар-плот за приготвяне на напитки, който се осигурява само при заведенията. Барът се оборудва с една или две мивки. Осигуряват се блендери, сокоизстисквачки, кафе-машина/и, хладилно съоръжения за съхранение на суровини за приготвяне на топли и тонизиращи напитки (фрапета, коктейли, шейкове и др.), хладилни витрини за напитки, които може да са пред или зад бара и др.  

- Търговска площ за клиенти, оборудвана с необходимите мебели и пособия съобразно дейността в обекта. В търговската площ се осигуряват хладилни витрини за приготвени в обекта продукти и получени готови, които изискват хладилни условия за съхранение, витрини за напитки, рафтове и стелажи и др.

За заведенията се осигуряват и места за клиенти- маси, столове, сепарета и др.

- Тоалетна за клиенти, като за обекти с по-голям капацитет се осигурява дамска и мъжка тоалетна.

Общи хигиенни изисквания за обектите, които произвеждат и предлагат здравословни храни:

Изисквания към материалите, от които е изградено оборудването и помещенията:

Подовите настилки, таванът, стените и работните плотове е необходимо да са изработени от материали, които позволяват почистване и дезинфекция при необходимост.  В нормативните документи няма конкретни изисквания за материалите, от които да са изработени.

Стените зад мивките и зад плотовете, които се допират до с тена трябва да са облицовани на височина около 30-50см. с гладък материал, който може да е ПВЦ, термо плот, алпака и др.

Стените зад печки, котлони и др. уреди за термична обработка трябва да са облепени с огнеупорен материал.

Подовите настилки може да са облепени с плочи от теракота, гранитогрес, да са изградени от мрамор, гладък цимент, балатум и друг материал, който позволява лесно почистване и дезинфекция.

Мивките може да са изработени от алпака, керамика, пластмаса или друг подходящ материал.

Работните плотове може да са изработени от термо материал, ПВЦ или алпака.

Таванът може да е боядисан с латекс, окачен и облицован с подходяща повърхност.

Вратите трябва да са гладки, изработени от алуминий, стъкло, дървен материал и друг подходящ, позволяващ лесно почистване.

Стелажите за съхранение на суровини може да са изработени от метал, ПВЦ материал или дървен материал, който е задължително да се обработи по начин, който да позволява почистване и дезинфекция при необходимост.

 

Изисквания към персонала:

 

Персоналът е необходимо да има осигурено лично работно облекло, което да използва само в обекта. За персонал, който е зает с приготвяне на храните се осигурява работно облекло, като престилка, средство за прибиране на косата (шапка, боне, шнола, диадема и др.), панталон, тениска и др. Няма изисквания за цветовете.

Персоналът, който обслужва клиентите може да е с работно облекло, като панталон, блуза (без да отделя влакна), тениска, пола, риза и др.

Управителите, сервитьорите и барманите в заведенията трябва да са с облекло с отличителни знаци и бадж с името.

Персоналът зает с приготвяне на храна е необходимо да са с чехли или обувки, които се носят само в обекта.

Всеки, който работи в хранителен обект е необходимо да има лична здравна книжка (ЛЗК), заверена с необходимите медицински прегледи, съобразно чл. 34 от Закона за здравето.

Формулярът за ЛЗК се закупува персонално от  ведомствена книжарница, след което се извършват необходимите медицински изследвания в медицинска лаборатория. След излизане на резултатите от изследванията се отива при личния лекар, които прави заключение и полага подпис и печат. Ако лицето от персонала няма личен лекар се отива при общопрактикуващ лекар по избор. След заключението от личния лекар се отива в РЗИ за заверка и поставяне на персонален номер. 

 Персоналът трябва да е любезен и възпитан с клиентите и да поддържа добра комуникация с колектива. Пиша това, защото е важно от една страна за приготвяне на качествена храна и от друга страна за привличане на клиенти. Храната приготвена с любов в спокойна и хармонична обстановка е по-вкусна. Усмихнатият и позитивен персонал привлича клиенти и допринася за оборота.

 

III. СТЪПКИ НЕОБХОДИМИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ОБЕКТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

 

ПЪРВА СТЪПКА:

 Регистрация съобразно Търговския закон (ТЗ):

За да предлагате храни в България е необходимо да сте търговец или производител, след което да се регистрирате съобразно изискванията на ТЗ. Може да регистрите фирма (ЕООД, ООД и др.),събирателно дружество (СД), да се впишете, като едноличен търговец  (ЕТ) или друга законова форма. Регистрация на фирма се извършва от адвокат или счетоводител.

ВТОРА СТЪПКА

Намиране на помещение за дейността:

Помещението е необходимо да е подходящо за дейността, която искате да регистрирате. Съобразно чл. 26, ал. 1, т.2 от Закона за храните за помещенията трябва да е с подходящ статут съобразно изискванията на  Закона за устройство на територията (ЗУТ).  Документите, които се изискват са:

1. Удостоверение за въвеждане в експлоатация;

2. Разрешение за ползване;

3. Разрешение за поставяне по чл. 56 от ЗУТ (за  поставяеми обекти);

4. Удостоверение за търпимост или акт за държавно приемане (за помещения, които се намират в сгради с по-старо строителство).

ТРЕТА СТЪПКА

Подаване на преписка в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта. В страната има 28 ОДБХ-та, в големите областни градове, които са към БАБХ.

Преписката е необходимо да съдържа:

1. Заявление по образец- образец КХ № 1 на БАБХ;

2. Приложение 1- „Списък с групи храни“, към образец КХ № 1 на БАБХ;

3. Документ за статут или договор за наем на помещението.

След подаване на преписката до 5 работни дни обекта се регистрира, съобразно чл. 26, ал. 7 от Закона за храните, но не може да започнете дейност по-рано от 14 календарни дни съобразно чл. 26, ал. 2 т. 11.

Удостоверението за регистрация е вписано в електронен регистър, от 09.06.2020г. в влизане в сила на новия ЗХ не се издава на книжен носител.

При подаване на преписката декларирате, че има разработени и внедрени НАССР система, Система за самоконтрол и технологична документация за обекти за производство на храни.

НАССР системата е свързана с анализ и контрол на критично-контролните точки. В документа са описват 12 стъпки, които включват:

·       Определяна на НАССР екип

·       Описание на продуктите по групи;

·       Преназначение на продукта;

·       Схеми на технологичните процеси за всяка група произвеждани продукти;

·       Проверка на схемите;

·       Анализ на опасностите и превантивни мерки;

·       Определяне на ККТ

·       Мониторингови процедури,

·       Определяне на критични граници,

·       Коригиращи действия,

·       Процедури по верификация,

·       Управление на документи и записи.

 

Системата за самоконтрол се състои от 9 програми:

·       Сграда, помещение и оборудване;

·       Приемане на суровини, храни и материали и предмети за контакт с храните;

·       Съхранение на суровини, храни и материали и предмети за контакт с храните;

·       Технологична обработка на храните;

·       Поддържане на хигиената в обекта;

·       Лична хигиена на персонала;

·       Обучение на персонала;

·       Борба с вредителите;

·       Бракуване и изтегляне на храни от обекта.

 

Технологична документация, съобразно изискванията на чл. 16 от Наредба № 14 на МЗХ за хигиената на храните

 

Технологичната документация включва:

·       Определяне на основните съставки, които се влагат в производството на отделните групи храни;

·       Класификация на храните;

·       Технически изисквания, които определят влаганите суровини;

·       Здравно-хигиенни и качествени показатели и норми;

·       Методи за вземане на проби от храните и методи за лабораторен анализ;

·       Описание на технологичния процес с последователно представяне на производствените етапи;

·       Описание на начина на опаковане, етикетиране и маркиране на храните;

·       Описание на изискванията за съхранение, транспорт на храните, определяне на срок на минимална трайност, срок на годност и специфични условия на съхранение;

·       Описание и ред за осъществяване на производствен контрол;

·       Документация, която трябва да придружава партидата при дистрибуция на пазара.

 

Броят на технологичните документации зависи от броя на произвежданите групи храни. Отделни групи храни са например: малотрайни сладкарски изделия, трайни сладкарски изделия, тестени изделия, сурови торти и десерти, шоколадови изделия, кулинарни изделия, напитки и др.

Към технологичната документация е и Мониторинговата програма, която се изготвя за календарна година и определя графика за изследване на храните произведени в обекта, показателите и методологията за изследване.

Ако в обекта получавате био суровини и произвеждате био храни е необходимо да се изготви Процедура за био храните, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 2018/848 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и Наредба № 5 на МЗХГ за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата за биологично производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица, обн. в ДВ. бр.75.2018г., изм. и доп. ДВ. бр. 103/2022г.

 

При приготвяне и предлагане на био храни се извършва сертификация от лицензират орган.

Био храните се отбелязват с отличителни знаци съобразно нормативните документи.

Контролът при съхранение, приготвяне и предлагане на био храни се осъществява от БАБХ и независим сертифициращ орган.

 

Ако искате да регистрирате заведение  е необходимо да се извърши категоризация в ОП „Туризъм“ или отдел „Стопански дейности“ към общината по местонахождение на обекта.

За категоризация се подават бланки по образци на общините (с логото на всяка община), договор за наем документ за собственост, диплома за квалификация и удостоверението за регистрация от БАБХ (извадка от електронния регистър).

Ако имате наети работници е необходимо да се направи разработка по трудова медицина, което е изискване на инспекцията по труда. Разработката се прави от лицензирана служба по трудова медицина.

За разрешително за работно време се подава заявление до общината по местонахождение на обекта с договор за наем, документ за статута по ЗУТ и удостоверение за регистрация (извадка от регистъра на БАБХ) Заявление за разрешително за работно време се изисква само от Столична община, в другите градове на територията на страната не се изисква с изключение на заведения, които искат да работят до 00.00ч.

Опитах се да Ви представя накратко основните изисквания за откриване на обекти за предлагане на здравословни храни. Надявам се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Ако сте решили да регистрирате обект за здравословни храни не се колебайте, а действайте и не забравяйте, че мечтите се сбъдват само на най-смелите.

За повече информация се ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com, уеб сайт: http://hassp-sistemi.bg/ или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.

Автор: Валя Бойчева

Не копирайте статията без знанието на автора в сайтове и блогове!  При копиране и публикуване в сайт или блог без знанието на автора ще се предприемат действия съобразно Закона за авторското право и сродните му права, публ. в ДВ. бр. 56/1993г., изм. и доп. ДВ. бр. 98/2019г.

 

 

 

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове: 1
 Сладкарските и тестените изделия са продукти, които масово се консумират от различни възрастови групи. Приготвят се по авторски, автентични и традиционни рецепти. През последните години се наблюдава тенденция към използване на брашно от лимец, пълнозърнести брашна, заместители на захарта, желатина и други по-здравословни продукти. Откриват се и производства, които приготвят безглутеновите  сладкарски изделия. Все по-популярни са и суровите торти, които се приготвят без термична обработка, а в голяма част от тях не се влага захар, брашно, яйца и млечни продукти. Предпочитани са и пищните детски торти със захарни глазури, които се поръчват предимно за детски рождени дни, фирмени партита и др. 

Откриха  се и обекти от чужденци, които приготвят сладкарски и тестени изделия по автентични белгийски, френски, арабски, индийски и други рецепти.

Съобразно изискванията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) може да регистрирате обект с производство и реализация на място или обект за дистрибуция на продукти до други търговски обекти.

Обектите с производство и реализация на място съобразно номенклатурата на БАБХ могат да бъдат:

- Кафе-сладкарница;

- Сладкарница;

- Пекарна;

- Кулинарен магазин;

- Магазин с топла точка.

Продукти приготвени в изброените обекти могат да се предлагат онлайн, като за целта трябва да се извърши отделна регистрация. Могат да се дистрибутират и до крайни клиенти чрез регистрирани фирми за доставки на храни или да се доставят до офиси, домове и други ако се регистрира автомобил в БАБХ.

В тези видове обекти могат да се приготвят още напитки, сандвичи, зърнени закуски (кисело, мляко, мюсли, гранола, плодове, ядки и др.) и салати.

Обектите за производство с дистрибуция до други търговски обекти могат съобразно номенклатурата на БАБХ могат да бъдат:

- Сладкарска работилница;

- Обект за производство на трайни, нетрайни сладкарски изделия, фини печива и тестени изделия;

- Обект за производство на тестени и хлебни изделия (без сладкарски изделия)

- Обект за производство на сладкарски изделия (без тестени и хлебни изделия.

Продукти произведени в изброените обекти могат да се дистрибутират до търговски обекти (магазини и различни видове заведения), както и да извършват онлайн търговия.

Дистрибуция до търговската мрежа се извършва само с регистрирани в БАБХ автомобили.

Изисквания относно регистрацията на обекта в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ):

За да регистрирате обект задължително е необходимо да сте регистриран, като търговец, т. е да имате регистрация, като ООД, ЕООД, ЕТ, СД и др.

Помещението, което наемете задължително трябва да е с подходящ статут по ЗУТ т.е да има акт 16 и да бъде издаден документ съобразно категорията на сградата.

В Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта се подават:

- Заявление и списък с групи храни (образец КХ № 1 на БАБХ и Приложение 1);

- Документ за статута на помещение съобразно ЗУТ (изисква се от 09.06.2020г. съобразно чл. 26, ал. 1, т.2 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г.)

- Договор за наем или документ за собственост.

След входиране на преписката може да започнете дейност не по-рано от 14 (четиринайсет) календарни дни съобразно изискванията на чл. 26, ал. 2, т.11.

Обектът се  вписва в електронен регистър на БАБХ до 5-тия работен ден, съобразно изискванията на чл. 26, ал. 7 от Закона за храните, ДВ. бр.52/2020г., но не може да се започне дейност по-рано от 14-тия календарен ден.

Проверката от инспекторите е до 30 календарни дни за обекти, които могат да дистрибутират до други търговски обекти и до 60-тия календарен ден за обекти с производство с  реализация на място и дистрибуция само до краен клиент. Дните в двата случая се броят от вписването на обекта в регистъра т.е от 5-тия работен ден.

Изисквания относно материално-техническата база:

Необходимо е да имате следните помещения и условия:

·       Склад за суровини;

·       Склад за опаковки или изолирана площ;

·       Санитарно-битово помещение площ за преобличане на персонала;

·       Стая за почивка за обекти с по-голям капацитет, които имат право на разнос до търговски обекти;

·       Тоалетна/и за персонала;

·       Работно помещение с най-малко 2 мивки;

·       Площ за пакетиране за обекти с право на дистрибуция до други търговски обекти;

·       Площ за съхранение на готова продукция преди експедиция за обекти с право на дистрибуция до търговски обекти;

·       Търговска площ за клиент за обекти с производство и реализация на място и с право на дистрибуция само до краен клиент.

 Работните повърхности, повърхностите на пода, стените и таваните в помещенията трябва да са изработени от материали, които позволяват лесно почистване.

Стените около мивките и плотовете, които се допират до стената на отстояние 30-50 см. трябва да са гладки, облицовани в фаянсови плочи, ПВЦ материал, термо плот и др.

Няма конкретно изискване за вида на материалите.

На уредите, които отделят пари е необходимо да се монтира аспиратор или вентилационна система. Ако няма отводи се допуска използване на аспиратор с карбонови филтри, които се подменят периодично.

Изисквания относно документацията по безопасност на храните:

Съобразно изискванията на чл. 5 от Регламент (ЕО) 852/2004 относно хигиената на храните и чл. 8 и 10 от Закона за храните, ДВ. бр.52/2020г. е необходимо да имате следната документация по безопасност на храните:

·       НАССР система за анализ и контрол на критично-контролните точки;

·       Система за самоконтрол свързана с добрите търговски, производствени и хигиенни практики;

·       Технологична документация за отделните групи храни (малотрайни сладкарски изделия с термична обработка, сурови сладкиши, трайни сладкарски изделия, фини печива, тестени изделия, хлебни изделия и др.);

·       Мониторингова програма;

·       Програма за СЖП отпадъци (само ако влагате яйца и други животински продукти);

·       Процедура за акриламид (не се прилага в производства, в които се приготвят само сурови торти и десерти);

·       Работни карти и чек листи.

При подаване на преписката за регистрация в ОДБХ декларирате, че имате проект на документите за безопасност на храните.

Можем да изготвим професионално документите за безопасност на храните.

Други необходими документи:

1. Документация по трудова медицина:

Изисква се ако имате наети работници на трудов или граждански договор. Ако работите само управителите на ООД, ЕООД, ЕТ и т.н., не се изисква.

Проверява се от инспекцията по труда и е свързана с трудовата безопасност.

2. Разрешително за работно време:

Изисква се само за обекти със статут на заведения и магазини, вкл. и пекарни.

Не се изисква за производствени обекти, които произвеждат продукти за дистрибуция до търговски обекти.

3. Документи за  категоризация:

Изисква се само за обекти със статут на заведения- кафе-сладкарници, сладкарници и др., които имат повече от 12 стоящи места.

Не се изисква за  кулинарни магазини, магазини с топла точка, пекарни и производствени обекти с право на дистрибуция до други търговски обекти.

За да извършвате онлайн търговия е необходимо да имате регистриран първо физически обект, след което да регистрирате обект за търговия от разстояние съобразно изискванията на Раздел IV Търговия от разстояние, чл. 60 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г.

Надявам се статията да Ви е бола полезна. За конкретни въпроси и повече информация може да ни пишете на адрес: valya.konsult@gmail.com или contact@hassp-sistemi.bg.

Тел. за контакт: 0988 357 062- В. Бойчева, уеб сайт: www.hassp-sistemi.bg





 

Категория: Бизнес
Прочетен: 191 Коментари: 0 Гласове: 0
 Бизнесът с преместваеми и подвижни обекти е печеливш и не изисква голяма инвестиция.

Ще Ви запозная накратко  с нормативните изисквания за регистрация на преместваеми и подвижни обекти за търговия с храни.

Видове преместваеми и подвижни обекти

Преместваеми обекти са павилиони, шатри, сергии, вендинг автомати за напитки, пакетирани изделия и други видове обекти,  който са поставени на определено общинско или частно място за определен срок от време и имат разрешение за поставяне за временен обект по чл. 56 от ЗУТ или за определен срок от време съобразно общинска наредба.

Павилионите по чл. 56 от ЗУТ получават разрешение за поставяне за една и повече от една година, като се поставят на общински терен. Павилионите по чл. 56 от ЗУТ  са два вида: павилион за бърза закуска и павилион за търговия с храни.

В павилионите за бърза закуска може да приготвяте продукти печени на скара, грил, пържени изделия (картофи, месни продукти), тестени изделия (пици, банички и др.), сандвичи, бургери, напитки и др., както и да предлагате безалкохолни напитки, вода, пиво, вино.

В павилионите за търговия с храни може да предлагате получени готови пакетирани захарни, шоколадови изделия, солети, крекери, готови тестени закуски, пакетирани трайни сладкарски изделия, безалкохолни и алкохолни напитки, пиво вино и др. Също да приготвяте топли напитки- чай, кафе и др.

Сергии, подвижни шатри, щандове, подвижни колички и други подобни са временни обекти, които могат да получат разрешение за поставяне на определено място за няколко дни или месеци при провеждане на увеселителни, културни мероприятия, коледни, великденски и други базари.  Условията за поставяне на тези обекти се определят от наредби на общините по местонахождение на обектите. Разрешителните за поставяне се подновяват за определен срок от време, като сроковете се определят на общински сесии. В такива обекти в зависимост от условията може да се приготвят скара, салати, сандвичи, тестени изделия, печени кестени, царевица печена на жар и приготвена на пара, напитки, греяно вино, наливна бира и др., както и да се предлагат получени готови за консумация храни- ядки, бонбони, шоколади, сладки и др.

Има подвижни колички, сергии и щандове, които могат да получат разрешение за поставяне в градски и селски терени за 1 и повече години. Разрешение за поставяне се получава от общините. В такива обекти се приготвя царевица на пара, пуканки, сладолед, печени кестени, фъстъци, ядкови плодове, захарни изделия и др.

Видове подвижни обекти, които се придвижват със специални автомобили

Подвижни обекти са каравани, кемпъри, оборудвани микробуси и др., в който се приготвят и предлагат храни.

За да се предлагат храни в подвижен обект в талона на автомобила трябва да пише: „Специален автомобил“, а не товарен или пътнически.

Регистрацията на подвижни обекти се прави областта, където е регистриран автомобила. Например ако автомобила е регистриран в Бургас, регистрацията се извършва в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Бургас, а храни може да приготвяте и предлагате на територията на цялата страна.

За да предлагате и приготвяте храни в подвижен обект трябва да имате и разрешение за поставяне на обекта за определен период от време от общини, фирми или собственици на терени.

В подвижни обекти може да се приготвят печени на скара и грил продукти, сандвичи, топли напитки, фреш, пържени храни и др., както и да се предлагат получени готови за консумация храни и напитки.

Нормативни изисквания за оборудване на преместваеми и подвижни обекти

Оборудването на обектите е съобразно групите храни, които ще се приготвят и предлагат.

За обекти по чл. 56 от ЗУТ, които са поставени на общински терени, в които ще се приготвят храни и имат разрешение за поставяне за по-дълъг период от време се изисква да имат течаща вода свързана с централен или местен водоизточник и отвеждането на отпадните води да е в централна или местна канализация.

За обекти по чл. 56 от ЗУТ, в които се предлагат само получени готови пакетирани храни и бутилирани напитки не се изисква да има течаща вода свързана с централен или местен водоизточник.

За обекти, като сергии, шатри, колики, щандове и подвижни обекти не се изисква течаща вода от централен или местен водоизточник, а е необходимо да се осигури резервоар с вода и съд за събиране на отпадните води. Водата от резервоара трябва да се затопля със загряващо устройство, а отпадните води да се изхвърлят в определени в договора места в шатри на градската канализация.

В преместваеми и подвижни обекти, в които се приготвят печени на скара и грил продукти, пържени продукти, печени тестени изделия и др. се осигурява аспиратор при необходимост. Особено ако има приготвяне на скара на дървени въглища е необходимо, защото се отделя пушек и миризми.

В обектите се осигурява една единична или двугнездова мивка (един кран 2 гнезда), хладилни съоръжения съобразно капацитета (няма нормативно изискване за боря на хладилниците), хладилни витрини за напитки, работни плотове, работен инвентар, топли и студени витрини за съхранение на готови за консумация храни и др.

Технологичното оборудване за термична, топлинна обработка на храните е съобразно дейностите в обекта.

Работните плотове, повърхностите на технологичното оборудване, подовите настилки, стените и таваните (където са налични) трябва да са изработени от материали, които позволяват почистване и дезинфекция. Няма конкретно изискване за материалите съобразно нормативните изисквания.

В близост до обектите трябва да има осигурена тоалетна, която да се ползва от персонала. В някой обекти с разрешение за поставяне по чл. 56 от ЗУТ са осигурени тоалетни към обектите.

В поставените и подвижните обекти е необходимо да се осигури шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и дезинфекция и изолиран кът, рафт или шкаф за съхранение на лични вещи и облекло на персонала.

Нормативни изисквания за личната хигиена на персонала

Персоналът трябва измива и дезинфекцира ръцете си преди работа, по време на работа след ползване на тоалетна и след пушене на цигари. Не  е разрешено да се пуши в обектите, когато се приготвя храна.

Хигиената е много важна, защото от мръсни ръце може да се замърси вторично храната с патогенни микроорганизми.

Необходимо е да се осигури работно облекло на персонала, което трябва да е съобразено с дейностите, които се извършват. Например в обекти, в които се приготвя храни се осигуряват престилки, тениски, грейки и др., които са изработени от материали, които не отделят влакна. При приготвяне на храни персоналът трябва да е със средства, които прибират косите, като шапки, бонета, а може и шноли. Ползването на ръкавици при приготвяне на храни не е задължително.

За обекти, в които се предлагат само пакетирани храни и бутилирани напитки не е необходимо специфично работно облекло. Персоналът може да е облечен с блузи, панталони, поли, дънки и др., без средства за прибиране на косите.

Нормативни изисквания за регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Преместваемите и подвижните обекти се регистрират в Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), които са дирекции към БАБХ. На територията на България има 28 ОДБХ-та, които се намират в големите градове.

За да регистрирате преместваеми обекти (павилиони, сергии, колички, щандове, шатри и де.) е необходимо да се подадат следните документи в ОДБХ:

·       Заявление за регистрация (образец КХ № 1 на БАБХ);

·       Списък с групи храни (Приложение 1 към образец КХ № 1 на БАБХ);

·       Разрешение за поставяне по чл.56 или друго съобразно общинска наредба;

·       Договор за наем или документ за собственост (при необходимост);

·       Документ за платена държавна такса по тарифите на БАБХ.

За да регистрирате подвижни обекти (каравани, кемпери, микробуси и др.) е необходимо да се подадат следните документи в ОДБХ:

·       Заявление за регистрация (образец КХ № 1 на БАБХ);

·       Списък с групи храни (Приложение 1 към образец КХ № 1 на БАБХ);

·       Големият талон на автомобила;

·       Договор за наем или ползване ако автомобила е на физическо лице или на друга фирма.

·       Документ за платена държавна такса по тарифите на БАБХ.

След подаване на документите обекта се вписва в електронен регистър на БАБХ и се извършва проверка в кратки срокове, особено за обекти, в които се започва дейност за няколко  дни.

Законовият срок за проверка е до 60 от вписване на обекта в регистъра съобразно чл. 26. ал. 9 от Закона за храните, но този тип обекти се списват веднага след подаване на преписката и се проверяват в най-кратък срок.

Необходимо документи по безопасност на храните

За да започнете дейност съобразно чл. 8 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.13/2021г. и чл. 5 от Регламент (ЕО) 852/2004 относно хигиената на храните е необходимо да имате разработени следните документи за безопасност на храните:

1. Система за самоконтрол свързана с внедряване на добрите търговски и хигиенни практики (включва 9 програми за обекти, в които се приготвят храни и 8 програми за обекти, в които се предлагат получени готови за консумация храни).

2. НАССР система за анализ и контрол на критично-контролните точки за отделните групи храни, които се приготвят.

3. Мониторингова програма за лабораторно изследване на готови за консумация храни приготвени в обекта и вземане на отривки от контактни повърхности, технологично оборудване и ръце на персонала.

4. Програма за СЖП (странични животински продукти, като черупки от яйца и животински отпадъци).

Документите НАССР и Мониторингова програма се изготвят само за обекти, в които се приготвят храни.

Програма за СЖП отпадъци се изготвят само където се предлагат и приготвят месни и млечни продукти, съобразно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069 / 2009 г. за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека и за отмяна на Регламент (ЕО) №  1774/2002 (Регламент за страничните животински продукти).

Нашият екип може да изготви професионално документацията за безопасност на храните.

Допълнителна документация

Необходимо е да се изготви документация по трудова медицина, която се проверява от Инспекцията по труда.

Документацията по трудова медицина е свързана с безопасните условия на труд по време на работа и определя  рисковете за здравето на човека по време на работния процес.

 Не е необходима разработка по трудова медицина ако нямате наети работници.

Например ако имате регистрирано ЕООД, ООД или друго юридическо лице и работите само управителите не е необходимо да имате разработка по трудова медицина.

Ако сте физическо лице, като ЕТ или ЗП и работите само управителите също не е необходимо да имате разработка по трудова медицина. 

Заключение:

Това са накратко най-общите изисквания за регистрация на преместваеми и подвижни обекти. Надявам се да съм Ви била полезна с информацията, а ако имате допълнителни въпроси може да ги зададете на имейл адрес: valya.konsult@gmail.com или се обадете на телефон 0988 357 062- Валя Бойчева.

Следете и блогът към сайта ни: hassp-sistemi.bg за да се информирате за нормативни изисквания за регистрация на различни видове обекти.

 

 


Категория: Бизнес
Прочетен: 245 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.10.2022 23:49
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 611911
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031