Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2017 10:32 - Изисквания за откриване на обект за приготвяне на тестени изделия с квас
Автор: tanya123 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1368 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2017 11:00


 Изисквания за откриване на обект за приготвяне на тестени изделия с квас

Хлябът и тестените изделия с квас е вкусен и по- здравословен и се консумира от все повече хора.

Поради повишен интерес днес ще Ви запозная с изискванията за регистрация на обект за производство на  тестени изделия с квас.

Съобразно нормативните изисквания може да регистрирате:

·         Пекарна с производство и реализация на място (без разнос до търговски обекти);

·         Обект за производство на тестени изделия с разнос.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение:

1.1 Складово помещение, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, в случай, че приготвяте и закуски с квас, в които влагате месни и млечни продукти. Брашната трябва да се разполагат върху скари или стелажи, които да не са плътно доближени до стената.

Допуска се в складовите помещения да се монтира мивка и работен плот за измиване  на зеленчуци, кореноплодни и плодове в случай, че влагате в производството.

1.2. Складово помещение за материали и предмети за контакт с храните и транспортни опаковки, което е необходимо само за обекти, които ще и имат разнос до други търговски обекти.

При положение, че искате да предлагате изделия на фермерски пазари или на клиенти, поръчали продуктите онлайн не е необходимо да имате регистриран обект с разнос.

Клиентите, които поръчват онлайн не трябва да търгуват с тестените изделия с квас, получени от Вас.

2. Работна площ с обособени:

2.1. Подготвителна площ:           

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От склада  суровините постъпват в подготвителните площи, които са :

Подготвителна площ за плодове, зеленчуци и кореноплодни (може да е в складовата площ). Не е необходимо ако се приготвя хляб и други тестени изделия, в които не се влагат..

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини (измити плодове- пресни и изсушени, зеленчуци, кореноплодни и яйца).  До заготовките се поставя маркировка с дата, час на приготвяне.

2.2. Хигиенна мивка:

Използва се за измиване на работния инвентар (съдове за замесване на тестото и друг инвентар), както и на ръцете на персонала по време на работа.

2.3. Кът за приготвяне  изделията:

Необходимо е да се осигурят работни плотове, везна за разтегляне на суровините и съд за замесване на тестото. За съхранение на съдовете с квас е необходим технологичен хладилник, който може да се използва и за съхранение на месни и млечни продукти в случай, че приготвяте закуски, в които влагате суровините.

2.4. Кът за и термична обработка:

Необходимо е да се осигури фурна за печене и вентилационна система над фурната.

3. Помещение или изолиран кът за пакетиране на продукти с квас, които са за разнос (важи само за производства, които разнасят до други търговски обекти):

В помещението е необходимо да има рафтове и стелажи, както и изкуствена или естествена вентилация.

В случай, че не разнасяте до магазини и други търговски обекти, а само до фермерски пазари и потребители, поръчали онлайн не е необходимо да осигурите помещението!

4. Помещение или изолирана площ за съхранение на изделия с квас преди експедицията (разнос):

Помещението или площта е необходимо да са оборудвани с рафтове и стелажи.
Важи само за обекти с разнос до други търговски обекти.

5. Търговска част:

Търговска част се обособява за обекти за производство с производство и реализация на място и за обекти с разнос.

При обектите с производство и реализация на място търговската част се регистрира, отделно от производството, независимо от това, че имат функционална връзка. Това е изискване на контролните органи, съобразно законодателството.

При обекти с производство и реализация на място не се регистрира, като отделен обект.

5.1. Изисквания към оборудването на търговската част:

-       бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки (не е задължително ако не предлагате напитки);

-       рафтове и стелажи за съхранение на тестените изделия с квас;

-       хладилна витрина за съхранение на напитки;

-       сокоизстисквачки и блендери за приготвяне на фреш (ако предлагате плодови напитки, приготвени в обекта);

-       места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.).

 

Може да приготвяте и сандвичи с хлебни изделия, приготвени в обекта. За целта е необходимо да осигурите мивка с плот, хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровините за приготвяне на сандвичи, работен плот за формоването им, парти грил или тостер.

Не е задължително да приготвяте сандвичи.

6. Санитарно- битови помещения:

6.1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероб/и или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

При обекти тип пекарна може да има само гардероб/и в склада за суровини или изолирана площ.

6.2. Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3.  Технологична документация за отделните групи храни;

1.4. Технологична карта;

1.5. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

1.6. Проект на етикети, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват  до седмица или до 10-15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ.

2. Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация при необходимост (ако предлагате напитки, които се консумират на маси в обекта).

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

3. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

4. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация.

  Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни.  Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 618331
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930