Прочетен: 5402 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.10.2017 23:28
Кафе- аперитив е обект, в който могат да се предлагат алкохолни, безалкохолни и топли напитки, сандвичи, топли и студени предястия, печени на скара продукти, салати (храните с шрифт болд могат да се приготвят), готови за консумация сладкарски изделия, ядки, сушени плодове, захарни и шоколадови изделия. Всички групи храни могат да се предлагат само ако бъдат осигурени необходимите условия.
Не е задължително да предлагате всички групи храни.
I. Изисквания към материално- техническата база- необходимо е да намерите подходящо помещение със статут на търговско помещение за храни, в което да обособите:
1. Складова площ или склад (при по- голям капацитет), оборудван със съоръжения (рафтове, стелажи и др.) за съхранение на суровини, неизискващи хладилни условия на съхранение, както и с хладилник/ци, за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение ако е необходимо.
Не е задължително да има склад или складова площ, суровините могат да се съхраняват директно в работното (кухненско) помещение.
2. Работно (кухненско) помещение, оборудвано с две мивки, скара, фритюрник (ако се приготвят пържени храни), уреди за приготвяне на сандвичи (тостери, парти грил и др.). До мивките се осигуряват и плотове. Едната мивка с плот се използва за подготвителен кът, а другата за измиване на работната посуда
3. Умивалня за трапезна посуда (ако предлагате храните в трапезна посуда), оборудвана с мивка с миялна машина или две мивки. Умивалнята трябва да е в изолиран кът и да има функционална връзка с търговското помещение. Осигурява се шублер за подаване на мръсните съдове от залата за клиенти. Не е необходимо да осигурявате умивалня, ако предлагате храните в еднократна посуда.
4. Търговска част за клиенти, оборудвана с бар- плот с мивка/и, рафтове и стелажи (за поставяне на напитки и храни), хладилно съоръжение (ако е необходимо) за съхранение на суровини за приготвяне на напитки (отворени, кутии с прясно мляко и сокове, съдове за сметана, измити плодове и др.) и хладилни витрини за напитки
Може да се осигурят и витрини за съхранение на малотрайни сладкарски изделия, които да получавате готови, както и подноси за трайни сладкарски изделия.
Мивката на бар- плота се използва за измиване на чаши и подложни чинии за напитки. В подложните чинии може да сервирате малотрайни сладкарски изделия.
В търговската част се осигуряват места за клиенти, както и санитарен възел (тоалетна).
II. Необходими документи и разрешителни:
1. Документи за безопасност на храните:
1.1. НАССР система за анализ и контрол на критично- контролните точки;
1.2. Система за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;
1.3. Мониторингова програма за изследване на храните (изисква се само в София).
Ние разаботваме професионално документите за безопасност на храните, ако желаете може да се обадите.
След оборудване на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните, подавате заявление и списък с групи храни в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните). Попълвате образец 109 и 85 на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните).
Извършва се проверка на обекта, след което се издава протокол, с който може веднага за започнете работа. До 2 седмици получавате удостоверение за регистрация на обекта с печат и подпис на директора на ОДБХ.
По принцип срока определен по закон за извършване на проверката е 30 календарни дни, но на практика и по наши наблюдения, проверките се извършват до максимум седмица от подаване на документите.
След получаване проверката от ОДБХ с протокола от проверката, фирменото решение, договора за наем или документа за подавате заявления в общината по местонахождение на обекта за работно време и категоризация.
При започване на работа е необходимо да направите разработка по трудова медицина ако имате наети работници. Ако работят само управителите на фирмата не е необходимо. Документа се проверява от службата по трудова медицина.
При започване на работа е необходимо да имате инструкция по пожарна безопасност, за издаването и можем да Ви съдействаме.
Това са накратко изискванията за регистрация на кафе- аперитив, ако имате допълнително и конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и тел. 0887 360 354- Р. Желязков.
Тагове:
Изисквания за регистрация на ресторант
Изисквания за регистрация на ресторант
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1