Прочетен: 4240 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 02.01.2016 18:10
Изисквания за регистрация на временни обекти за търговия с храни като скара, риба, пържени или печени картофи, сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия и други храни
================================
1. Общи изисквания:
За да регистрирате временен обект за търговия с храни е необходимо да подадете следните документи в ОДБХ (Областна Дирекция по Безопасност на Храните):
- Разрешението за поставяне на обекта на територията на базара - копие;
- Решението за регистрацията на фирмата, издадено от агенцията по вписвания - копие;
- Заявление за регистрация на временен обект (взема се от сградата на ОДБХ или може да се изтегли от сайта на БАБХ (Българска Агенция по Безопасност на Храните));
- Документ за платена държавна такса, около 21 лв. (плаща се в сградата на ОДБХ или по банков път).
ВСИЧКИ ОБЕКТИ ИЗПОЛЗВАТ САНИТАРНИ ВЪЗЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БАЗАРА, КАТО ТОВА ТРЯБВА ДА Е ПОСОЧЕНО В ДОГОВОРА!
По настоящем споменатите документи могат да се подадат и по електронен път, ако желаете тази опция, посетете сайта на БАБХ (Българска Агенция по Безопасност на Храните).
=====================
2. Хигиенни изисквания за предлагане на скара, сандвичи и пържени картофи:
За предлагане на скара и сандвичи и пържени картофи във временен обект е необходимо да имате следното оборудване:
- резервоар за вода;
- мивка;
- загряващо устройство за водата;
- съд, в който да се изтичат отпаднете води;
- работен плот;
- хладилно съоръжение (комбинирано);
- скара;
- фритюрник;
- сандвич преса;
- хладилни витрини за напитки (ако предлагате);
- устройство за наливна бира (ако желаете да предлагате);
- кът за съхранение на опаковките и еднократната посуда;
- шкаф за съхранение на инвентара и препаратите за почистване;
- кът за съхранение на личното облекло и вещи на персонала.
====================================================
3. Хигиенни изисквания за предлагане на риба и пържени картофи:
За да предлагате пържени картофи, печене на скара и пържена риба е необходимо да имате следното оборудване:
- мивка;
- резервоар за вода;
- устройство за загряване на водата;
- скара;
- фритюрник за пържене на риба;
- фритюрник за пържене на картофи;
- аспирационна система;
- работен плот;
- хладилно съоръжение (комбинирано);
- хладилни витрини за напитки;
- устройство за наливна бира (ако желаете да предлагате);
- рафт за съхранение на еднократната посуда и опаковки;
- шкаф за съхранение на инвентара и препаратите за почистване;
- кът за съхранение на личното облекло и вещи на персонала.
Рибата трябва да се получава обработена (изчистена) и готова за печене, а ако не е обработена - мивката трябва да се използва почасово по определен от вас график.
======================================================
4. Хигиенни изисквания за приготвяне на печен картоф:
За да предлагате печен картоф е необходимо да имате:
- мивка/и;
- резервоар за вода;
- загряващо устройство за водата;
- работен плот;
- хладилни витрини за съхранение на салати;
- гарнитури и сосове;
- хладилник;
- хладилни витрини за напитки (ако предлагате);
- пещ или фурна за печене на картофи;
- аспирационна система;
- дребен работен инвентар;
- кът за съхранение на препаратите за почистване и дезинфекция;
- кът за съхранение на еднократната посуда;
- кът за съхранение на личното облекло и вещи на персонала.
Измитите картофи могат да се съхраняват като заготовка до края на работния ден. Ако е възможно осигурете две мивки - едната за обработка на суровите картофи, а другата за измиване на инвентара и ръцете на персонала по време на работа. Ако няма възможност да се осигурят две мивки - може да се направи график и мивката, така че тя да се използва почасово по зададен от вас график.
=================================================
5. Хигиенни изисквания за предлагане на сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия:
За да предлагате малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия е необходимо да имате следното оборудване:
- мивка с резервоар;
- устройство за загряване на водата;
- хладилни витрини за съхранение на малотрайните сладкарски изделия;
- нехладилни витрини;
- рафтове или подноси за съхранение на трайните сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия;
- кът за съхранение на еднократната посуда;
- кът за съхранение на инвентара и средствата за почистване;
- кът за съхранение на личното облекло и вещи на персонала.
Захарни изделия са бонбони, вафли, бисквити, сухи пасти и други. Може да предлагате също и ядки, маслодайни семена и сушени плодове, които трябва да съхранявате в съдове с капаци или закрити витрини. Ако осигурите кафе-машина - може да предлагате и топли напитки.
==============================
6. Основни изисквания към персонала:
Всеки работещ в обектите трябва да има редовна лична здравна книжка, заверена с необходимите медицински прегледи и заверена от личния лекар или друг общо практикуващ лекар.
Моля ви, не купувайте фалшиви здравни книжки, защото е престъпление и има риск някой от персонала да разнася зарази!
Всеки работещ трябва да има работно облекло, което да е здраво и чисто!
По време на работа не трябва да се извършват действия, които вторично могат да замърсят храните - като пушене, дъвчене на дъвка, забърсване на ръцете в работното облекло и други.
Работодателят е длъжен да осигури миещи и дезинфекционни средства за измиване на ръцете и еднократни кърпи за забърсване на ръцете. Не се допуска ръцете да се забърсват на текстилни кърпи.
============================
7. Необходими документи за безопасност на храните:
- Процедури по НАССР (система за анализ и контрол на критично контролните точки);
- Система за самоконтрол (свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики).
******************************************
******************************************
Както разбирате в тази публикация сме описали най-често предлаганите храни по коледни и новогодишни базари, но ако имате въпроси относно предлагане и на други асортименти - моля пишете ни!
За професионално изработване на всички документи свързани с регистрацията, законното стартиране и функционирането на посочени по-горе търговски дейности в цялата страна - може да се свържете с нашия екип на следните координати:
В. Бойчева: 0988 357 062
Р. Желязков: 0887 360 354
Имейл: valya.konsult@gmail.com
Тагове:
Изисквания за регистрация на Бистро
НАССР и система за самоконтрол за кафе -...
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69