Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2015 14:16 - НАССР система и система за самоконтрол за бърза закуска
Автор: tanya123 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1619 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.08.2015 23:37


В заведение тип бърза закуска, могат да се предлагат сандвичи, хамбургери, бургери, дюнер,печена и пържена риба, пържени картофи, фреш, палачинки, катми, печени на скара зеленчуци, пържени месни и зеленчукови полуфабркиати, студени супи, салати, топли напитки, бутилирани безалкохолни напитки, млечно кисели напитки и пиво.
За целта Ви е необходимо помещение, в което да осигурите необходимите хигиенни условия, които завият от вида на асортимента.
Например ако искате да предлагате скара, пържени картофи, сандвичи, хамбургери, бургери и салати е необходимо да имате най- малко 2 мивки, като едната е за измиване на работния инвентар, а другата за зеленчуцуте. Това се допуска ако продуктите за скара (кюфтета, кебапчета, пържоли и др.) се получават готови, формовани и овкусени от производителя.
В обект, в който се предлага дюнер, също се допуска да има 2 мивки, ако месото се получава формовано, овкусено и нанизано на шиш от производителя. Ако Вие обработвате, режете, овкусявате и нанизвате на шиш месото е необходимо да имате подготвителен кът за птиче месо, който да е оборудван с мивка, работен плот и работен инвентар.
При приготвяне на продукти с пресни яйца ( сандвичи, палачинки и др.) е необходимо да имате и подготвителен кът за обработкa на яйца, оборудван с мивка, работен плот, съдове за измиване и дезинфекция на яйцата.
При предлагане на риба, която се разфасова и овкусява в обекта, също трябва да има подготвителен с мивка, работен инвентар и работен плот.
За обекти, които са с по- голям капацитет е необходимо до щанда за продаване да има и хигиенна мивка за измиване на ръцете на персонала.
Оборудването за обектите също зависи от асортимента, който ще се предлага.
Допуска се съхранение на печени продукти на скара, пържени картофи, пилешки хапки и др. до 3 часа , при температура от 63- 75 градуса., но само ако имате осигурен топлинен модул или Бен Мари.
Допуска се съхранение на салати, приготвени в обекта в хладилна витрина, до 3 часа.
При приготвяне на катми и палачинки се допуска готовите смеси, приготвени, в обекта  да се съхраняват в хладилно съоръжение, до края на работния ден.
Допуска се катмите, след термична обработка да се съхраняват до 3 часа в термоизолирани съдове или топлинен модул.
Палачинките не се съхраняват след термична обработка, реализират се веднага!
В обекта трябва да има достатъчно хладилни съоръжения за да се осигури разделно съхранение на отделните групи храни. Не де допуска пряк допир на сурови месни продукти и термично обработени месни и млечни продукти ( колбаси, сирена, кашкавали и др.)
Ако се предлага риба, трябва да се осигури отделно хладилно съоръжение само за риба.
Месни продукти от птиче месо и червени меса, бланширани картофи, сирена, кашкавали и колбаси,  могат да се съхраняват в едно хладилно съоръжение, само ако има отделни прегради по между им.
Необходимо е да се осигури гардероб за съхранение на личното облекло и вещи на пеерсонала, шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и рафт за еднократната посуда.
В обекта трябва да има санитарен възел с предверие или вратата на тоалетната да не се отваря директно в помещението, където се борави с храни.
Може да се използва санитарен възел на съседен обект за храни, като се сключи договор за ползване.
За обект тип бърза закуска не е необходимо да има складово помещение ако е с по- малък капацитет. При обекти с по-голям капацитет се осигурява складово помещение.
Снабдяването с храни, трябва да е от отделен вход, но може и да се извършва извън работно време ако е невъзможно да се осигури отделен вход.
Това са най- основните изисквания. Всеки обект е индивидуален  и с различен асортимент.
За по- подробна информация свързана с асортимента, който искате да предлагате пишете ни или се обадете.
Освен изискванията за базата, трябва да имате изготвени и следните документи: НАССР система и система за самоконтрол. Ние изготвяме тези документи, ако желаете професионална консултация и изработване на документи обадете се на тел. 0988 357 062- В.Бойчева или пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com  или valya_7406@abv.bg.











Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 618531
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930