Постинг
23.07.2015 15:53 -
Изисквания за регистрация на заведения, магазни и складове за здравословни храни
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 2782 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.01.2016 18:19
Прочетен: 2782 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 24.01.2016 18:19
Здравословните храни и напитки все повече присъстват на трапезата на българина. Наблюдава се тенденция към увеличаване на обектите, които предлагат и приготвят здравословни храни. Ние получаваме все повече поръчки и въпроси от клиенти,относно изискванията за предлагане на храни, които не само са безопасни, но и полезни за здравето.
Поради повишения интерес тук ще публикуваме основните изисквания за регистрация на обекти за търговия и приготвяне на здравословни храни.
ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОБЕКТИ ЗА ТЪРГОВИЯ СЪС ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ:
За да предлагате здравословни храни може да регистрирате следните видове обекти: смесен магазин за търговия с няколко групи храни (описват се групите, които искате да предлагате във заведението); специализиран обект за производство и реализация на място за нуждите на обекта; специализиран магазин за плодове и зеленчуци с приготвяне на фреш; склад за търговия на дребно и едро (или само едното) и павилион за търговия с храни (описват се групите храни).
Условията за регистрация на търговски обекти- магазини и павилиони за търговия с храни са следните:
1. Складова площ (ако е павилион за търговия с храни не е необходима складова площ, а ако е малък магазин може да преградите площ с шкафове и други прегради).
2. Търговкса част за клиенти;
3. Работно оборудване (рафтове, стелажи, скари, хладилници, уреди за приготвяне на напитки и др.ако са необходими).
3. Мивка с течаща топла и студена вода (ако предлагате само пакетирани храни, не е необходима мивка);
4. Мивка с течаща топла и студена вода, работен плот към нея - за измиване на плодовете и кореноплодните за приготвяне на фреш и смути (само ако приготвяте фреш или смути);
5. Санитарен възел с предверие (ако сте е обществена сграда или на територията на пазар може да се ползва тоалетната там, като се сключи договор);
6. Гардероб за съхранение на личното облекло и вещи на персонала ;
7. Шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и дезинфекция;
8. Рафт или шкаф за съхранение на еднократната посуда и опаковки.
Оборудването е в зависимост от храните, които ще предлагате. Например ако не приготвяте фреш и/или смути не е необходимо да имате уреди за изцеждане и пасиране на плодовете или ако нямате храни, изискващи хладилно съхранение не е необходимо да имате хладилници.
Асортимента, който може да се предлага е следния:
- зърнени храни;
- пресни плодове, зеленчуци и кореноплодни;
- ядки и маслодайни семена;
- изсушени плодове;
- мюсли;
- брашна (пълнозърнесто, ръжено, царевично и др.);
- макаронени изделия (пълнозърнести, оризови със спанак и др.);
- консервирани зеленчуци и плодове;
- растителни мазнини (олио- рапично, царевично, слънчогледово, нерафинирано, зехтини и др.);
- варива;
- захарни и шоколадови изделия с кафява захар и съдържание на шоколад над 50 %;
- плодови напитки;
- минерални, трапезни и изворни води.
Условия за регистрация на обекти за обществено хранене :кафенета, бърза закуска, специализирани заведения, в които се предлагат здравословни храни и напитки, специализирани обекти за търговия на дребно с производство и реализация на място, павилиони (към общественото хранене) и др.
1. Складова площ за съхранение на храните (за по- малките обекти не е необходима складова площ);
2. Подготвителна площ (мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар) за измиване на плодове, зеленчуци и кореноплодни;
3. Подготвителна площ за обработка на други групи храни (яйца, риба и др.) - необходимо е само ако се предлагат и други групи храни;
4. Мивка с течаща топла и студена вода за измиване на работния инвентар;
5. Умивалня за измиване на трапезната посуда (само ако се предлага в трапезна посуда е необходимо) - може да се осигури миялна машина и мивка или най- малко 2 мивки;
6. Санитарно - битов кът за преобличане на персонала и съхранение на личните вещи. За по- малките обекти се осигурява гардероб .
7. Санитарен възел с предверие - за по- малки обекти, като павилиони и бърза закуска може да се използва санитарен възел на друг обект за храни, които се намира в непосредсвена близост или обществена тоалетна, като за целта е необходимо да се сключи договор за ползване.
8. Шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и дезинфекция;
9. Зала или търговска част за клиенти (за заведение тип: бърза закуска или павилион може да се предлага през гише).
10. Работно оборудване - съобразно групите храни, които се предлагат и които изисква технологията на приготвяне.
Асортимента, който може да се предлага е следния:
- фреш;
- смути;
- здравословни сандвичи и бургери;
- здравословни закуски;
- салати- плодови и зеленчукови;
- ястия, приготвени от биологично чисти суровини;
- тестени изделия от пълнозърнесто, ръжено, типово и др. брашна;
- топли напитки ;
- плодови напитки;
- минерални, трапезни и изворни води;
- трайни сладкарски изделия без захар с кафява захар или подсладители;
- шоколад и шоколадови изделия с какао над 50 % и други здравословни съставки;
- мед.
Складове за търговия на дребно и едро или само на дребно и само на едро
1. Работна площ -оборудвана с пособия за съхранение на храните (рафтове, стелажи и скари);
2. Мивка с течаща топла и стидена вода;
3. Санитарен възел с предверие;
4. Саниарно - битов кът за преобличане на персонала.
Асортимента, които може да се предлага е следния:
- зърнени храни;
- брашна ( пълнозърнести, типови, ръжени и др.)
- макаронени изделия (от пълнозърнесто брашно със спанак, оризови и др.);
- ядки и маслодайни семена;
- сушени плодве;
- сушени зеленчуци;
- консервирани плодове и зеленчуци;
- захарни и шоколадов изделия с кафява захар, подсладители или без захар и съдържание на шоколад (за шоколадовите) над 50%.;
- плодови напитки;
- минерални, трапезни и изворни води;
- пресни плодове и зеленчуци (за специализираните складове за плодове и зеленчуци).
Общи изисквания за обектите:
Повърхностите на пода, стените и таваните на помещенията трябва да позволяват почистване и дезинфекция, при необходимост. Обектите трябва да са водоснабдени и да имат ефективна канализационна система.
Необходимо е да се осигури естествена вентилация, а при необходимост и изкуствена.
Храните, които са описани, като асортимент за отделните категории обекти могат да се предлагат ако има необходимите условия. Не е задължително да се предлагат всички храни, които са изброени тук.
Необходима документация:
За горепосочените обекти е необходимо да бъдат разработени документи за безопасност на храните: система за самоконтрол, НАССР или процедури по НАССР, технологична документация, мониторингова програма и етикети за всички видове произвеждани продукти.
Ако желаете професионално разработени документи, на достъпни цени обадете се на тел. 0988 357 062 или пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com.
След като осигурите необходимите условия и имате необходимата документация за безопасност на храните, подавате в ОДБХ по местонахождение на обекта следните документи:
1. Заявление по образец;
2. Решението за регистрацията на фирмата от агенцията по вписвания- копие;
3. Договор за наем или документ за собственост - копие;
4.Документ за платена държавна такса от 34 лв.- плаща се в ОДБХ, само в гр. Бургас се заплаща в банка.
Изложих тък основните изисквания, но всеки обект е индивидуален, както и условия и предпочитанията на всеки са различни относно предлагането и приготвянето на храните, ето защо ако искате по- подробна информация обадете се или ни пишете.
Консултацията по телефона или на имейл е безплатна.
Цените за разработване на документите се определят от асортимента и видът обект.
Благодаря Ви за това, че отделихте внимание на поста ми ! :)
Поради повишения интерес тук ще публикуваме основните изисквания за регистрация на обекти за търговия и приготвяне на здравословни храни.
ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОБЕКТИ ЗА ТЪРГОВИЯ СЪС ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ:
За да предлагате здравословни храни може да регистрирате следните видове обекти: смесен магазин за търговия с няколко групи храни (описват се групите, които искате да предлагате във заведението); специализиран обект за производство и реализация на място за нуждите на обекта; специализиран магазин за плодове и зеленчуци с приготвяне на фреш; склад за търговия на дребно и едро (или само едното) и павилион за търговия с храни (описват се групите храни).
Условията за регистрация на търговски обекти- магазини и павилиони за търговия с храни са следните:
1. Складова площ (ако е павилион за търговия с храни не е необходима складова площ, а ако е малък магазин може да преградите площ с шкафове и други прегради).
2. Търговкса част за клиенти;
3. Работно оборудване (рафтове, стелажи, скари, хладилници, уреди за приготвяне на напитки и др.ако са необходими).
3. Мивка с течаща топла и студена вода (ако предлагате само пакетирани храни, не е необходима мивка);
4. Мивка с течаща топла и студена вода, работен плот към нея - за измиване на плодовете и кореноплодните за приготвяне на фреш и смути (само ако приготвяте фреш или смути);
5. Санитарен възел с предверие (ако сте е обществена сграда или на територията на пазар може да се ползва тоалетната там, като се сключи договор);
6. Гардероб за съхранение на личното облекло и вещи на персонала ;
7. Шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и дезинфекция;
8. Рафт или шкаф за съхранение на еднократната посуда и опаковки.
Оборудването е в зависимост от храните, които ще предлагате. Например ако не приготвяте фреш и/или смути не е необходимо да имате уреди за изцеждане и пасиране на плодовете или ако нямате храни, изискващи хладилно съхранение не е необходимо да имате хладилници.
Асортимента, който може да се предлага е следния:
- зърнени храни;
- пресни плодове, зеленчуци и кореноплодни;
- ядки и маслодайни семена;
- изсушени плодове;
- мюсли;
- брашна (пълнозърнесто, ръжено, царевично и др.);
- макаронени изделия (пълнозърнести, оризови със спанак и др.);
- консервирани зеленчуци и плодове;
- растителни мазнини (олио- рапично, царевично, слънчогледово, нерафинирано, зехтини и др.);
- варива;
- захарни и шоколадови изделия с кафява захар и съдържание на шоколад над 50 %;
- плодови напитки;
- минерални, трапезни и изворни води.
Условия за регистрация на обекти за обществено хранене :кафенета, бърза закуска, специализирани заведения, в които се предлагат здравословни храни и напитки, специализирани обекти за търговия на дребно с производство и реализация на място, павилиони (към общественото хранене) и др.
1. Складова площ за съхранение на храните (за по- малките обекти не е необходима складова площ);
2. Подготвителна площ (мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар) за измиване на плодове, зеленчуци и кореноплодни;
3. Подготвителна площ за обработка на други групи храни (яйца, риба и др.) - необходимо е само ако се предлагат и други групи храни;
4. Мивка с течаща топла и студена вода за измиване на работния инвентар;
5. Умивалня за измиване на трапезната посуда (само ако се предлага в трапезна посуда е необходимо) - може да се осигури миялна машина и мивка или най- малко 2 мивки;
6. Санитарно - битов кът за преобличане на персонала и съхранение на личните вещи. За по- малките обекти се осигурява гардероб .
7. Санитарен възел с предверие - за по- малки обекти, като павилиони и бърза закуска може да се използва санитарен възел на друг обект за храни, които се намира в непосредсвена близост или обществена тоалетна, като за целта е необходимо да се сключи договор за ползване.
8. Шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и дезинфекция;
9. Зала или търговска част за клиенти (за заведение тип: бърза закуска или павилион може да се предлага през гише).
10. Работно оборудване - съобразно групите храни, които се предлагат и които изисква технологията на приготвяне.
Асортимента, който може да се предлага е следния:
- фреш;
- смути;
- здравословни сандвичи и бургери;
- здравословни закуски;
- салати- плодови и зеленчукови;
- ястия, приготвени от биологично чисти суровини;
- тестени изделия от пълнозърнесто, ръжено, типово и др. брашна;
- топли напитки ;
- плодови напитки;
- минерални, трапезни и изворни води;
- трайни сладкарски изделия без захар с кафява захар или подсладители;
- шоколад и шоколадови изделия с какао над 50 % и други здравословни съставки;
- мед.
Складове за търговия на дребно и едро или само на дребно и само на едро
1. Работна площ -оборудвана с пособия за съхранение на храните (рафтове, стелажи и скари);
2. Мивка с течаща топла и стидена вода;
3. Санитарен възел с предверие;
4. Саниарно - битов кът за преобличане на персонала.
Асортимента, които може да се предлага е следния:
- зърнени храни;
- брашна ( пълнозърнести, типови, ръжени и др.)
- макаронени изделия (от пълнозърнесто брашно със спанак, оризови и др.);
- ядки и маслодайни семена;
- сушени плодве;
- сушени зеленчуци;
- консервирани плодове и зеленчуци;
- захарни и шоколадов изделия с кафява захар, подсладители или без захар и съдържание на шоколад (за шоколадовите) над 50%.;
- плодови напитки;
- минерални, трапезни и изворни води;
- пресни плодове и зеленчуци (за специализираните складове за плодове и зеленчуци).
Общи изисквания за обектите:
Повърхностите на пода, стените и таваните на помещенията трябва да позволяват почистване и дезинфекция, при необходимост. Обектите трябва да са водоснабдени и да имат ефективна канализационна система.
Необходимо е да се осигури естествена вентилация, а при необходимост и изкуствена.
Храните, които са описани, като асортимент за отделните категории обекти могат да се предлагат ако има необходимите условия. Не е задължително да се предлагат всички храни, които са изброени тук.
Необходима документация:
За горепосочените обекти е необходимо да бъдат разработени документи за безопасност на храните: система за самоконтрол, НАССР или процедури по НАССР, технологична документация, мониторингова програма и етикети за всички видове произвеждани продукти.
Ако желаете професионално разработени документи, на достъпни цени обадете се на тел. 0988 357 062 или пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com.
След като осигурите необходимите условия и имате необходимата документация за безопасност на храните, подавате в ОДБХ по местонахождение на обекта следните документи:
1. Заявление по образец;
2. Решението за регистрацията на фирмата от агенцията по вписвания- копие;
3. Договор за наем или документ за собственост - копие;
4.Документ за платена държавна такса от 34 лв.- плаща се в ОДБХ, само в гр. Бургас се заплаща в банка.
Изложих тък основните изисквания, но всеки обект е индивидуален, както и условия и предпочитанията на всеки са различни относно предлагането и приготвянето на храните, ето защо ако искате по- подробна информация обадете се или ни пишете.
Консултацията по телефона или на имейл е безплатна.
Цените за разработване на документите се определят от асортимента и видът обект.
Благодаря Ви за това, че отделихте внимание на поста ми ! :)
Тагове:
Вълнообразно
Изисквания за регистрация на Бистро
НАССР и система за самоконтрол за кафе -...
Необходими документи за регистрация на о...
НАССР и система за самоконтрол за кафе -...
Необходими документи за регистрация на о...
Какво всъщност се случва с американското...
АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ - ЕДИН ОТ НАЙ-ПР...
133 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА БАРОНЕСА ЮЛИЯ В...
АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ - ЕДИН ОТ НАЙ-ПР...
133 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА БАРОНЕСА ЮЛИЯ В...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata