Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2015 13:48 - Изисквания за регистрация на ресторант
Автор: tanya123 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4180 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.03.2015 10:36


Съгласно номенклатурата на БАБХ,ресторантите са следните видове:

-Класически ресторант;
-Ресторант с национална кухня/ българска , китайска, италианска, холандска и др. /;
-Специализирани ресторанти / предлагане на определени храни  с ограничен аасортимент, например за риба , охлюви , миди и др.)

Необходими  помещения :

1.Складови площи - за сухи продукти , хладилен склад ,  за напитки ,  за сладкарски изделия и др. Броят на складовите площи зависи от капацитета и групите храни , които предлагате . Не е необходимо да имате всички изброени складови помещения ако капацитета Ви е по- ограничен . Например за специализиран рибен ресторант е необходимо само едно складовео помещение .
Складовите площи за сухи продукти се оборудват с пособия за съхранение на храните :рафтове , стелажи и скари . Не трябва да се съхраняват храни директно върху пода.
В хладилните съоръжения храните се подреждат по групи , в отделни прегради .
За рибата се осигуряват отделни хладилни съоръжения.
Осигурява се минусово хладилно съоръжение за СЖП - странични животински продукти.
2. Подготвителни площи за :
- бели меса( птичи продукти);
-червени меса( свинско , телешко );
-зеленчуци и плодове;
-яйца;
-риба и рибни продукти.
Подготвителната площ трябва да е оборудвана с мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар.
Това са основните подготвителни площи , които трябва да имате . Не е необходимо да имате всички подготвителни площи ако не предлагате всички групи храни.
Възможно е също , едно подготвително да се използва за обработка на две  групи храни, като това се извършва по график , който трябва да е посочен в документацията за безопасност на храните . До подготвителните  може да има плюсови хладилници , в които да се съхраняват заготовките.
3.Топла кухня :
В топла кухня са разположени уредите за приготвяне на храните- печки, скари, фритюрници и др. Над тях трябва да е монтирана ефективна вентилационна система.
В близост до уредите се монтира мивка с по- голямо корито за измиване на кухненския инвентар- тенджери , тави , ножове и др. или това са съдовете и приборите , с които се приготвя храната . В топла кухня може да има  плюсови хладилници за съхранение на готова , охладена храна .
4.Студена кухня:
Студена кухня е необходима за обекти с по- голям капацитет , не е необходима за всички ресторанти . В студена кухня трябва да има работен плот и мивка с течаща топла и студена вода.
5.Умивалня за трапезна посуда:
Трапезна посуда , това е посудата , в която се поставя храната за клиентите . Умивалнята трябва да е оборудвана с мивка и миялна машина или две  или три мивки,  в зависимост от капацитета. 
Мръсната посуда от търговската част трябва да се подава разделно от храната , която излиза от кухнята . Най- често се прави прозоръчен отвор за подаване на мръсните чинии , а чистата храна се издава през бара.
Не трабва да се пресичат пътищата на чистата храна и мръсната посуда.
Повърхностите на пода , стените и таваните в подготвителните , топла и студена кухня и умивалнята  трябва да са изработени от материали , които да позволяват лесно почистване и дезинфекция , да нямат фуги и пукнатини .
6.Бар- плот :
На бара трябва да има две мивки ( може и една ако има миялна машина  за чаши),кафе машина , машина за фрешове (само ако искате да предлагате ) , хладилно съоръжение за съхранение на измити плодове за фрешовете , отворени кутии с мляко и др. Зад бара се посатвят рафтове за алкохолни напитки.
Хладилно съоръжение се поставя само ако Ви е необходмо.
7.Търговска зала за клиенти :
В търговската зала се осугуряват места за клиенти, а обзавеждането в по Ваш вкус.
Може да има хладилни витрини за безалкохолни напитки .
8.Санитарно- битов кът :
В санитарно- битовия кът трябва да са осигурени условия за преобличане на персонала , за  съхранение на личното им  облекло и вещи.
9.Санитарни възли :
Трябва задължително да са осигурени санитарни възли за персонала и за клиентите . За ресторанти с по- малък капацитет може да се използват и едни и същи санитарни възли от персонала и клиентите , ако броя на персонала е до 5 човека на смяна.
Санитарните възли трябва да са оборудвани с тоалетна чиния, ефективна промивна инсталация, мивка/ и  с течаща топла и студена вода , средства за измиване и дезинфекция на ръцете ( дезинфектантите за ръце са само за персонала) , както средства за подсушаване. Пода в санитарния възел трябва да е с теракот или гладка настилка , стените да са с фаянсови плочки или боядисани с миещи бои , таванът да е гладък , с цел качествено и лесно почистване и дезинфекция.
10. Кът за съхранение на инвентара и препаратите за почистване и дезинфекция :
Препаратите и инвентара може да се съхраняват в санитарно- битовия кът , ако има условия или в санитарния възел , ако се използва само от персонала .
Може да се осигури и изполиран кът за съхранението им.
За препаратите задължително се осигурява шкаф с плътно затварящи се врати .
Не се допуска пряк контакт на инвентара и препаратите с храните.

Изисквания към персонала :

Всеки работещ в обекта трябва да има :

-ЛЗК ( лична здарвна книжка) ;

-индивидуално работно облекло и средства за прибиране на косата ;

-персоналът не трябва да извършва действия ,като кашляне , почесване и др. , които вторично могат да замърсят храните .

Необходима документация : 

1.Разрешително от ОДБХ ( областна дирекция по безопасност на храните):

За да получите разрешително трябва да подадете следните документи :
- решение за фирмата , издадено от Агенцията по воисвания- копие;
-доовор за наем или документ за собственост - копие;
- заявление по образец , което се взема от ОДБХ ;
-документ за платена такса ( 34 лв. плаща се в касата на ОДБХ) .

След като подадете посочените документи до 30 дни идва комисия от инспектори на проверка , при която се проверява материалната база на обекта и документацията : НАССР и система за самоконтрол .

НАССР системата е  документация за анализ и контрол на критично контролните точки , които се определят като се направи анализ на опасностите .

Системата за самоконтрол включва 9 ( девет)  програми:

- сграда, помещния и оборудване;
-приемане на храни;
-съхранение на храните;
-технологична обработка на храните;
-поддържане на хигиената в обекта;
-лична хигиена на персонала;
-обучение на персонала ;
- контрол за вредители;
-изтегляне на храни от обекта ( бракуване).

За професионално разработване  на НАССР и система за самоконтрол се обадете на тел. 0988 357 062 или да пишете на имейл: valya.consult@gmail.com. Лице за контакти :Валя Бойчева- консултант по безопасност на храните .


2.Разрешително от общината по местоживеене :

В районното кметство подавате следните документи :
1. Решението за регистрация на фирмата - копие;
2.Доовор за наем или документ за собственост - копие;
3.Разрешителното от ОДБХ ( или протокол от проверка , който може да ползвате до издаване на оригиналното разрешително , за да работите ).
4.Заявление по образец.
Ако желаете удължено работно време трябва да измерите нивата на шум. Тази услуга се извършва от физична лаборатория на  РЗИ ( регионална здравна инспекция) или от избрана от Вас частна лаборатория .
От общината издават разрешително за работното време .



3.Документация по трудва медицина :

 В документацията по трудова медицина се описват условията на труд , а също се прави анализ на опасностите , които могат да се предизвикат от елетрическите уреди и оборудването, както и на други опасности , които могат да окажат неблагоприятно въздействие на здравето на работещите .
Включва също и медицински прегледи , видът на които се определя от професионалните рискове , които могат да настъпят.
Документацията по трудова медицина се разработва след започване на работа на обекта или след издаване на разрешителни от ОДБХ и общината .

За професионално разработване на документацията по трудова медицина се обадете на тел.: 0878 55 61 99 или 0887 23 55 49 или да пишете на имейл:office@ctc-bg.com.Лице за контакти :д-р Олга Михайловская.

4. Договор сключен със служба по ДДД обработка

След започване на работа или след получаване на разрешителни от ОДБХ и общината , трябва да слючите договор със служба по трудова медицина , която извършва дезинфекция и дератизация с цел борба с вредители ( хлебарки, гризачи , мравки и др.)

За професионално обработка се обадете на тел.0888 44 99 49 или пишете на имейл:braninsectltd@gmail.com.Лице за контакти :Петър Цветков


5.Разрешително от службата по пожарна безопасност :

Разрешителното се издава от службата по пожарна безопасност по местонахождение на обекта.
От пожарната изискват :
- решението за регистрация на фирмата;
- разрешението от ОДБХ ;
- заявление по образец.

Основното изискване на службата по пожарна безопасност е вратите на помещенията да се отварят навън , да има осигурен пожарогогасител и електрическите уреди да са в изправност и да не създават опасност от възникване на пожари.

Това  на основните изисквания за регистрация на ресторант .
За повече и по- конкретна информация , пишете  на
имейл :valya.konsult@gmail.com .















Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 617663
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930