Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2014 11:57 - Изисквания за заведение
Автор: tanya123 Категория: Бизнес   
Прочетен: 11524 Коментари: 0 Гласове:
0



 Какви са  основните изисквания за устройство на помещенията за да се открие заведение ? 
В зависимост от вида на обекта има различни изисквания.

За по големите обекти, ,като : ресторант, бистро, пицария, кетъринг, бързо хранене и др.,трябва да имат :

1.Складови площи :

Ако обекта е с по- малък капацитет може да има един склад ,в който са разположени ,сухите продукти ,неизискващи хладилни условия на съхранение и  хладилните съоръжения -плюсови иминусови.
При обекти с по-голям капацитет се изисква складово помещение за сухите продукти и  складово помещение за хладилните съоръжения, а също ако е необходимо може да има и хладилни камери. 
Съхранението на еднократната посуда ,както и на салфетки , различни пластмасови украси за коктейли и др. се съхраняват отделно от храните . За целта се обособява изолиран кът в складовото помещение ,който се обозначава или се осигурява отделно складово помещение,ако обекта е с по- голям капацитет. 
Снабдяването с храни трябва да се извършва от отделен вход . Ако осигуряването на отделен вход  невъзможно ,може да се опише в Системата за самоконтрол ,че зареждането с храни се извършва извън работно време .

2. Подготвителни :

За предварителната подготовка на всяка група храна се изисква отделен подготвитвителен кът или подготвително помещение , в тях се   приготвят продуктите за топлинна обработка. Подготвителните кътове или помещения ,трябва да са оборудвани  с мивка с течаща топла и студена вода ,работен плот , работен инвентар за всяка група храна . При по-големите обекти в подготвителното може да има и плюсово хладилно съосъжение за съхранение на заготовките.

Може би ще питате какво е група храна ?

Одтелни групи храни ,изискващи предварителна подготовка са :
- бяло месо ;
-червено месо;
-риба;
-зеленчуци;
-яйца и т. н. 

3. Топла кухня  :

В топлата  кухня  са разположени готварските уреди за топлинна обработка на храните , над които с е монтира  ефективна вентилационна система, мивка с по- голямо корито за измиване на кухненската посуда (тави,тенджери , тигани и др.), пособия за съхранение на измитата кухненска посуда . Тук може да има също и плюсови хладилни съоръжения за съхранение на овкусените , подготвени храни в подготвителните  площи.
При обекти с по- голям капацитет може да има и студена кухня за приготвяне на салатите.
В топла кухня  се извършва топлинната обработка на храните ,оформянето и оформянето на  ястията .


4. Зала за клиенти или търговска част:

Залата за клиенти е оборудвана с маси, столове, сепарета, в зависимост от предпочитанията на собственика.В нея може да има бар за приготвяне на топли напитки и разливане на питиетата. 
В зависимост от типа обект в залата за клиенти може да има топла витрина или т.нар. Бен Мари , в което се поддържа температура около 60 градуса . В него се съхраняват топли ястия .Бен Мари се използва предимно при заведенията тип :бързо хранене,столове, в ресторанти с организирано храненеи т.н. 

5. Миялно помещение  за трапезна посуда:

Трапезната посуда ,това са чиниите ,вилиците ,лъжиците ,ножовете и чашите,които се използват от клиента .
След консумацията от клиента,трапезната посуда се отсервира и се подава в миялното помещение за трапезна посуда. 
Вмиялното помещение трябва да има три мивки с течаща топла и студена вода или една мивка и миялна машина . 

Защо са трите мивки ?

Първата е за измиваме на трапезната посуда с миещ препарат , втората е за дезинфекция с дезинфеккционен препарат за посуда , а третата е за обилно изплакване с течаща топла вода.
След изплакването посудата трябва да се изсуши на специални сушилни пособия.

Ако имате миялна машина ,мивката ви е необходима за предварително изплакване на посудата ако е необходимо.При наличие на миялна машина сушилни съоръжения за посудата не са необходими.

Не трябва да има пресичане на пътищата на мръсната посуда и храната ,която излиза от топла и студена куня (ако има такава ).

6.Санитарно- битов кът :

Задължителновъв всеки обект трябва да има условия за преобличане и съхранение на личните вещи и облекло на персонала .
При по -големите обекти се осигурява помещение , а при обектите с по-малък капацитет може да се осигури гардероб , с плътно затварящи се врати. 


7. Условия за съхранение на препаратите иинвентара за почистване и дезинфекция на помещенията:

Препаратите за почистване и дезинфекция не  трябва да имат пряк достъп до храните . За тях трябва да се осигури отделно помещение за по- големите обекти или да се обособи шкаф , който да е плътно затворен и обозначен . Инвентара за почистване- четки,стирки, метли и др. също не трябва да има пряк достъп до храните.
Най- често се съхранява в предверието на санитарния възел . 

8. Санитарен възел :

Във всеко заведение трябва  да бъде осигурен санитарен възел за клиенти и персонала .Може да се ползва един санитаренвъзел от клиенти и персонал ,ако персонала е до 5 човека . Това е съгласно изискванията на Закона за туризма.
Санитарният възел трябва да е оборудван с мивка с течаща топла и студена вода, тоалетна чиния, промивна инсталация, миещ препарат,дезинфектант за ръце и индивидуални кърпи са подсушаване или сушилно устройство за ръце .
 


 Основната последователност  на процеса в заведенията трябва да е следната:

склад - подготвителни-  топла кухня- зала за кленти .

Повърхностите на пода стените , таваните, както и тези на технологичното оборудване трябва да са гладки  и да позволяват почистване , измиване и дезинфекция ако е необходимо , съгласно  изискванията на чл. 21 от ЗХ.

Работния инвентар трябва да е в добро състояние ,т. е да не е с нарушена цялост ,следи от  ръжда ( за металния инвентар) и да се поддържа чист. 

Работещите трябва  да имат лични здравни книжки и осигурено работно облекло .

По време на работа не трябва да се извършват действия ,като кашляне ,дъвчене и др. , които могат да замърсят храните .

Това са накратко хигиенните изисквания за заведенията .

Следва публикуване на изискванията за магазини ,производства  , павилиони и щандове .
Ако имате въпроси питайте !  :) 


 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 613871
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031