Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 21:24 - НАССР системи и системи за самоконтрол
Автор: tanya123 Категория: Бизнес   
Прочетен: 7218 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2014 00:28


Съгласно изискванията на националното и европейското законодателство , всеки обект , в който се предлагат , обработват и произвеждат храни трябва да има ССК(система за самоконтрол) и НАССР система или процедури .
Системата за самоконтрол се изисква в нашата страна от 2004 година , когато се въведе националния регистър на обектите за търговия  с храни.Системата има за цел да подобри качеството на работа в обектите , като да въведе стриктно спазване на хигиенните норми и правила .

Системата за самоконтрол включва следните програми за:

1.Сграда , помещение и технологично оборудване ;
2.Приемане на храни , суровини и материали и предмети за контакт с храните;
3.Съхранение на храните ;
4.Текущо поддържане в обекта;
5.Лична хигиена на персонала;
6.Борба с вредители;
7.Изтегляне на храни от обекта(бракуване).

Всеки обект , който търгува с храни трябва да има ССК(система за самоконтрол), дори и тези , които не обработват о произвеждат , а само ги предлагат в готов вид.
От 2006 година с влизането на страната ни в ЕС , всеки обект , който обработва или произвежда храни трябва да има пълен НАССР ( чете се хасеп) или проедури по НАССР.
От 01.09.2006 година , влезе в сила Наредба 5 на МЗ,публ. в ДВ.бр.55/2006г.
Наредбата е със сходно съдържание с Регламент (ЕО)852/2004 на Европейският парламент и на съвета от 29.04.2004 год., относно хигиената на храните .
Нредбата се прилава съвместно със Закона за храните!
Съгласно чл. 1 от Наредба 5 , тази наредба се определят хигиенните изисквания към производителите и търговците на храни,включително към лицата, които осъществяват първично производство на храни и свързани с това производство дейности, към първичното производство на храни ,към обектите за производство и търговия с храни и към условията за производство и търговия с храни.

НАССР системата описва се основава на принципи и стъпки , които целят произвеждане на качествена и безопасна храна .
Определя се технологията на приготвяните храни и се сформира НАССР екип , който преценя в кой етап от процеса може да има риск от биологично , физично или химично замърсяване . Определя се ККТ (критично контролна точка ) , на този процес , където може да възникне риск.Всяка ККТ се подлага на мониторингови процедури и верификация . Попълват се чек листи за всяка ККТ.

В Наредба 5 са описани специфичните изисквания за храните , които са :

I.Изисквания към лицата , които осъществяват първично производство на храни и/или свързани с него дейности;
II.Изисквания към първичното производство на храни и свързаните с него дейности;
III.Общи изисквания към обектите за производство и търговия с храни;
IV.Специфични изисквания към помещенията , където се приготвят , обработват или преработват храни;
V.Изисквания към подвижни и временни обекти и автомати за продажба на храни;
VI.Изисквания при транспорт на храни;
VII.Изисквания към оборудването;
VIII.Отпадъци;
IX.Водоснабдяване;
X.Изисквания към личната хигиена на персонала;
XI.Хигиенни изисквания към храните;
XII.Изискване към обвиването и пакетирането на храните;
XIII.Термична обработка на храните;
XIV.Отговорности на производителите и търговците на храни;

Основните нормативни документи , които се отнасят за обектите са следните:

А/ Закон за храните, публ. в ДВ,бр.90/99г.изм и доп.бр.8/2011г,

Б/ Наредба 5 на МЗ и МЗГ, публ.в ДВ.бр.55/2006г.

В/ Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните ,приета с ПМС 136 /2004/19.07.2000г.изм.ДВ бр.48/23.05.2008г.

Г/ Регламент (ЕО)852/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 29.04.2004г.
относно хигиената на храните ;

Д/ Регламент (ЕО)854/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 29.04.2004г.
относно определянет на специфичните правила за организирането на официалния контрол върху продуктите от животински произход предназначени за човешка консумация;

Е/ Регламент (ЕО)1663/2006 на Комисията от 06.11.2006 год.за изменение на Регламент (ЕО)854/2004 на Европейският парламент и на Съвета относно определяне на специфичните правила за организирането на официалния контрол върху продуктите от животински произход , предназначени за човешка консумация.

Ж/ Регламент (ЕО)1935/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 27.10.2004 год.относно материалите и предметите предназначени за контакт с храните и за отмяна на Директиви: 8/590/ЕИО и 89/109/ЕИО;

З/Наредба 2 /23.01.2008год. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни;

И/ Наредба 3/04.06.2007год.за специфичните изисквания за материалите и предметите ,различни от пластмаси , предназначени за контакт с храни .

За контакти тел.:0988357062

Разработване на НАССР системи и системи за самоконтрол за следните обекти:
-Ресторанти;
-Бирарии;
-Бистра;
-Пицарии;
-Бърза закуска;
-Кафе-аператив;
-Баничарници;
-Магазини с топла точка и др.;
-Бюфети, павилиони,каравани; -Складове със сухранение на животински продукти (процедури)
-Производства на храни.

2.Разработване само на системи за самоконтрол:
-Павилиони за търговия с храни;
-Щандове за храни;
-Магазини за пакетирани храни;
-Магазини за плодове и зеленчуци.
-Магазини без топла точка;
-Складове за пакетирани храни (без животински продукти)

Цените са според капацитета на обекта и групите храни, които се предлагат .
Ние сме специалисти в областта на храните и изготвяме системите съгласно нормативните изисквания за храните.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 618371
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930