Постинг
16.01.2013 21:24 -
НАССР системи и системи за самоконтрол
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 7218 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 28.05.2014 00:28
Прочетен: 7218 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 28.05.2014 00:28
Съгласно изискванията на националното и европейското законодателство , всеки обект , в който се предлагат , обработват и произвеждат храни трябва да има ССК(система за самоконтрол) и НАССР система или процедури .
Системата за самоконтрол се изисква в нашата страна от 2004 година , когато се въведе националния регистър на обектите за търговия с храни.Системата има за цел да подобри качеството на работа в обектите , като да въведе стриктно спазване на хигиенните норми и правила .
Системата за самоконтрол включва следните програми за:
1.Сграда , помещение и технологично оборудване ;
2.Приемане на храни , суровини и материали и предмети за контакт с храните;
3.Съхранение на храните ;
4.Текущо поддържане в обекта;
5.Лична хигиена на персонала;
6.Борба с вредители;
7.Изтегляне на храни от обекта(бракуване).
Всеки обект , който търгува с храни трябва да има ССК(система за самоконтрол), дори и тези , които не обработват о произвеждат , а само ги предлагат в готов вид.
От 2006 година с влизането на страната ни в ЕС , всеки обект , който обработва или произвежда храни трябва да има пълен НАССР ( чете се хасеп) или проедури по НАССР.
От 01.09.2006 година , влезе в сила Наредба 5 на МЗ,публ. в ДВ.бр.55/2006г.
Наредбата е със сходно съдържание с Регламент (ЕО)852/2004 на Европейският парламент и на съвета от 29.04.2004 год., относно хигиената на храните .
Нредбата се прилава съвместно със Закона за храните!
Съгласно чл. 1 от Наредба 5 , тази наредба се определят хигиенните изисквания към производителите и търговците на храни,включително към лицата, които осъществяват първично производство на храни и свързани с това производство дейности, към първичното производство на храни ,към обектите за производство и търговия с храни и към условията за производство и търговия с храни.
НАССР системата описва се основава на принципи и стъпки , които целят произвеждане на качествена и безопасна храна .
Определя се технологията на приготвяните храни и се сформира НАССР екип , който преценя в кой етап от процеса може да има риск от биологично , физично или химично замърсяване . Определя се ККТ (критично контролна точка ) , на този процес , където може да възникне риск.Всяка ККТ се подлага на мониторингови процедури и верификация . Попълват се чек листи за всяка ККТ.
В Наредба 5 са описани специфичните изисквания за храните , които са :
I.Изисквания към лицата , които осъществяват първично производство на храни и/или свързани с него дейности;
II.Изисквания към първичното производство на храни и свързаните с него дейности;
III.Общи изисквания към обектите за производство и търговия с храни;
IV.Специфични изисквания към помещенията , където се приготвят , обработват или преработват храни;
V.Изисквания към подвижни и временни обекти и автомати за продажба на храни;
VI.Изисквания при транспорт на храни;
VII.Изисквания към оборудването;
VIII.Отпадъци;
IX.Водоснабдяване;
X.Изисквания към личната хигиена на персонала;
XI.Хигиенни изисквания към храните;
XII.Изискване към обвиването и пакетирането на храните;
XIII.Термична обработка на храните;
XIV.Отговорности на производителите и търговците на храни;
Основните нормативни документи , които се отнасят за обектите са следните:
А/ Закон за храните, публ. в ДВ,бр.90/99г.изм и доп.бр.8/2011г,
Б/ Наредба 5 на МЗ и МЗГ, публ.в ДВ.бр.55/2006г.
В/ Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните ,приета с ПМС 136 /2004/19.07.2000г.изм.ДВ бр.48/23.05.2008г.
Г/ Регламент (ЕО)852/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 29.04.2004г.
относно хигиената на храните ;
Д/ Регламент (ЕО)854/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 29.04.2004г.
относно определянет на специфичните правила за организирането на официалния контрол върху продуктите от животински произход предназначени за човешка консумация;
Е/ Регламент (ЕО)1663/2006 на Комисията от 06.11.2006 год.за изменение на Регламент (ЕО)854/2004 на Европейският парламент и на Съвета относно определяне на специфичните правила за организирането на официалния контрол върху продуктите от животински произход , предназначени за човешка консумация.
Ж/ Регламент (ЕО)1935/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 27.10.2004 год.относно материалите и предметите предназначени за контакт с храните и за отмяна на Директиви: 8/590/ЕИО и 89/109/ЕИО;
З/Наредба 2 /23.01.2008год. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни;
И/ Наредба 3/04.06.2007год.за специфичните изисквания за материалите и предметите ,различни от пластмаси , предназначени за контакт с храни .
За контакти тел.:0988357062
Разработване на НАССР системи и системи за самоконтрол за следните обекти:
-Ресторанти;
-Бирарии;
-Бистра;
-Пицарии;
-Бърза закуска;
-Кафе-аператив;
-Баничарници;
-Магазини с топла точка и др.;
-Бюфети, павилиони,каравани; -Складове със сухранение на животински продукти (процедури)
-Производства на храни.
2.Разработване само на системи за самоконтрол:
-Павилиони за търговия с храни;
-Щандове за храни;
-Магазини за пакетирани храни;
-Магазини за плодове и зеленчуци.
-Магазини без топла точка;
-Складове за пакетирани храни (без животински продукти)
Цените са според капацитета на обекта и групите храни, които се предлагат .
Ние сме специалисти в областта на храните и изготвяме системите съгласно нормативните изисквания за храните.
Системата за самоконтрол се изисква в нашата страна от 2004 година , когато се въведе националния регистър на обектите за търговия с храни.Системата има за цел да подобри качеството на работа в обектите , като да въведе стриктно спазване на хигиенните норми и правила .
Системата за самоконтрол включва следните програми за:
1.Сграда , помещение и технологично оборудване ;
2.Приемане на храни , суровини и материали и предмети за контакт с храните;
3.Съхранение на храните ;
4.Текущо поддържане в обекта;
5.Лична хигиена на персонала;
6.Борба с вредители;
7.Изтегляне на храни от обекта(бракуване).
Всеки обект , който търгува с храни трябва да има ССК(система за самоконтрол), дори и тези , които не обработват о произвеждат , а само ги предлагат в готов вид.
От 2006 година с влизането на страната ни в ЕС , всеки обект , който обработва или произвежда храни трябва да има пълен НАССР ( чете се хасеп) или проедури по НАССР.
От 01.09.2006 година , влезе в сила Наредба 5 на МЗ,публ. в ДВ.бр.55/2006г.
Наредбата е със сходно съдържание с Регламент (ЕО)852/2004 на Европейският парламент и на съвета от 29.04.2004 год., относно хигиената на храните .
Нредбата се прилава съвместно със Закона за храните!
Съгласно чл. 1 от Наредба 5 , тази наредба се определят хигиенните изисквания към производителите и търговците на храни,включително към лицата, които осъществяват първично производство на храни и свързани с това производство дейности, към първичното производство на храни ,към обектите за производство и търговия с храни и към условията за производство и търговия с храни.
НАССР системата описва се основава на принципи и стъпки , които целят произвеждане на качествена и безопасна храна .
Определя се технологията на приготвяните храни и се сформира НАССР екип , който преценя в кой етап от процеса може да има риск от биологично , физично или химично замърсяване . Определя се ККТ (критично контролна точка ) , на този процес , където може да възникне риск.Всяка ККТ се подлага на мониторингови процедури и верификация . Попълват се чек листи за всяка ККТ.
В Наредба 5 са описани специфичните изисквания за храните , които са :
I.Изисквания към лицата , които осъществяват първично производство на храни и/или свързани с него дейности;
II.Изисквания към първичното производство на храни и свързаните с него дейности;
III.Общи изисквания към обектите за производство и търговия с храни;
IV.Специфични изисквания към помещенията , където се приготвят , обработват или преработват храни;
V.Изисквания към подвижни и временни обекти и автомати за продажба на храни;
VI.Изисквания при транспорт на храни;
VII.Изисквания към оборудването;
VIII.Отпадъци;
IX.Водоснабдяване;
X.Изисквания към личната хигиена на персонала;
XI.Хигиенни изисквания към храните;
XII.Изискване към обвиването и пакетирането на храните;
XIII.Термична обработка на храните;
XIV.Отговорности на производителите и търговците на храни;
Основните нормативни документи , които се отнасят за обектите са следните:
А/ Закон за храните, публ. в ДВ,бр.90/99г.изм и доп.бр.8/2011г,
Б/ Наредба 5 на МЗ и МЗГ, публ.в ДВ.бр.55/2006г.
В/ Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните ,приета с ПМС 136 /2004/19.07.2000г.изм.ДВ бр.48/23.05.2008г.
Г/ Регламент (ЕО)852/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 29.04.2004г.
относно хигиената на храните ;
Д/ Регламент (ЕО)854/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 29.04.2004г.
относно определянет на специфичните правила за организирането на официалния контрол върху продуктите от животински произход предназначени за човешка консумация;
Е/ Регламент (ЕО)1663/2006 на Комисията от 06.11.2006 год.за изменение на Регламент (ЕО)854/2004 на Европейският парламент и на Съвета относно определяне на специфичните правила за организирането на официалния контрол върху продуктите от животински произход , предназначени за човешка консумация.
Ж/ Регламент (ЕО)1935/2004 на Европейският парламент и на Съвета от 27.10.2004 год.относно материалите и предметите предназначени за контакт с храните и за отмяна на Директиви: 8/590/ЕИО и 89/109/ЕИО;
З/Наредба 2 /23.01.2008год. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни;
И/ Наредба 3/04.06.2007год.за специфичните изисквания за материалите и предметите ,различни от пластмаси , предназначени за контакт с храни .
За контакти тел.:0988357062
Разработване на НАССР системи и системи за самоконтрол за следните обекти:
-Ресторанти;
-Бирарии;
-Бистра;
-Пицарии;
-Бърза закуска;
-Кафе-аператив;
-Баничарници;
-Магазини с топла точка и др.;
-Бюфети, павилиони,каравани; -Складове със сухранение на животински продукти (процедури)
-Производства на храни.
2.Разработване само на системи за самоконтрол:
-Павилиони за търговия с храни;
-Щандове за храни;
-Магазини за пакетирани храни;
-Магазини за плодове и зеленчуци.
-Магазини без топла точка;
-Складове за пакетирани храни (без животински продукти)
Цените са според капацитета на обекта и групите храни, които се предлагат .
Ние сме специалисти в областта на храните и изготвяме системите съгласно нормативните изисквания за храните.
Вълнообразно
Изисквания за регистрация на Бистро
НАССР и система за самоконтрол за кафе -...
Изисквания за регистрация на временни об...
НАССР и система за самоконтрол за кафе -...
Изисквания за регистрация на временни об...
Скандално! Запис на депутат от ГЕРБ : Пр...
Ще успее ли скъпият кьорфишек на Борисов...
DW предупреждава за риск за единството н...
Ще успее ли скъпият кьорфишек на Борисов...
DW предупреждава за риск за единството н...
Няма коментари
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1