Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 613715 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от 01.08.2016 г.
 Какво е необходимо да направите за да откриете „Бърза закуска“?

 

Стъпки:

                                   I-ва стъпка: Регистрация на фирма

 

Може да регистрирате ЕТ, ООД, ЕООД, СД или Сдружение, както и Земеделска кооперация или друг кооператив. Регистрацията на фирма отнема от една седмица до 20 дни. В настоящем не е необходим начален капитал. Юридическите  такси са от 100-150 лв.

II-ра стъпка: Намиране на подходящо помещение

Помещението може да е монолитно или поставяемо или монтирано. Статута на монолитното помещение (стабилна постройка) трябва да е на търговски обект за храни или само за търговски обект. Премествайте и монтираните помещение е необходимо да устроите за целта. Не е необходимо да правите проект.

В помещението е необходимо да има изградена вентилационна система или да има възможност да се изгради.

Размерите на помещението трябва да са съобразно капацитета на обекта и групите храни, които ще се предлагат.

III-та стъпка: Хигиенни изисквания, съобразно групите храни, които ще предлагате:

В обект тип „Бърза закуска“ могат да се предлагат следните храни:

·         Сандвичи, хамбургери, бургери;

·         Пилета на грил и сандвич „Дюнер“;

·         Пържени картофи;

·         Аламинути /палачинки, омлети, печено яйце/;

·         Скара;

·         Студени и топли гарнитури;

·         Пържени храни /картофи, крокети, формовани месни и млечни полуфабрикати и др./

·         Салати;

·         Кафе и чай в еднократна посуда;

·         Напитки /безалкохолни газирани, плодови сокове и нектари, пиво, минерални, трапезни и изворни води/.

Не е необходимо да предлагате всички групи храни, а само тези, които желаете и за които имате осигурени условия.

Необходимо е да осигурите подготвителни площи, за обработка на храните, които се състоят от  мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и отделен работен инвентар. Допуска се две групи храни да се обработват в един подготвителен кът.

Например може да обработвате птиче и свинско месо по график или зеленчуци и яйца.

Ако приготвяте месна скара /кюфтета, кебапчета, пържоли и др./, които получавате готови, формовани не е необходимо да имате подготвителен кът.

Също ако предлагате пилета на грил или сандвич „Дюнер“ от продукти, които получавате готови и формовани от производителя също не е необходимо да имате подготвителен кът.

За приготвяне на храните трябва да осигурите необходимото оборудване, като скари, фрил, тостери, фритюрници.

Задължително е необходимо да имате хигиенна мивка за измиване на работния инвентар, която е отделна от подготвителните.

Ако желаете да предлагате храни до 3 часа след термична обработка е необходимо да осигурите топла витрина, в която да се поддържа температура от 63-70оС, а ако искате да предлагате студени салати или гарнитури, неовкусени до края на работния ден е необходимо да осигурите хладилни витрини. Овкусени салати могат да се предлагат до 3 часа при температура от о до +4/+5оС.

Цялата дейност може да се развие в едно помещение. Ако обекта е с по- голям капацитет може да се обособи и складова площ или помещение, но не е задължително. Снабдяването може да се извършва в количества, които могат да се съхраняват в работното помещение.

Необходимо е да има достатъчно хладилни съоръжения за съхранение   на суровини и заготовки.

Заготовки са например измити зеленчуци и кореноплодни, формовани и овкусени месни продукти или смес за палачинки. До заготовките трябва да се поставя маркировка.

За напитки е необходимо да имате хладилна витрина, която в повечето случай е рекламна и се осигурява от фирмата доставчик.

Може да предлагате и топли напитки в еднократна посуда, като за целта осигурите кафе- машина.

В близост до площта за продажба е необходимо да имате изолиран кът за съхранение на еднократни опаковки или посуда, разрешени за контакт с храни.

Всички суровини, както и за материалите и предметите за контакт с храните трябва да се приемат с документ за произход и качество, който се предоставя от производителя или снабдителя.

Необходимо е да има санитарен възел, като вратата на тоалетната не трябва да се отваря директно в помещението, в което се борави с храни.

Допуска се да се използва санитарен възел от съседен обект, като за целта се сключи договор или може да се цитирано в договора за наем /ако сте под наем/.

За съхранение на личното облекло и вещи на персонала е необходимо да се осигури гардероб, шкаф или изолиран кът.

За съхранение на инвентара и препаратите за почистване е необходимо да имате шкаф с плътнозатварящи  се врати или изолиран кът.

 

Всеки обект е строго индивидуален, ние представяме рамката, ако имате конкретни въпроси споделете за да Ви насочим какво точно да направите за да бъде регистриран обекта без проблем.

IV-та стъпка: Намиране на подходящ персонал

 

·         Персоналът трябва да има умения за приготвяне на желаните от Вас храни, като не е необходимо по закон да има документ за това, но е препоръчително;

·         Всеки работещ трябва да има индивидуално работно облекло, което да поддържа чисто;

·         Продавачите трябва да имат здравни книжки, заверени с необходимите медицински прегледи;

·         По време на работа, работещите не трябва да извършват действия, които могат да замърсят храните, като хранене, кихане, почесване и др.;

·         При наличие на гнойни рани по ръцете, кожни и инфекциозни заболявания, работещите трябва незабавно да уведомят управителя и да бъдат отстранени от работа до възстановяване на здравословното им състояние;

 

 

V-та стъпка: Необходими документи за безопасност на храните:

 

·         НАССР система за анализ и контрол на критично- контролните точки;

·         Система за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

·         Мониторинга програма;

·         Определяне на алергени.

Ние изготвяме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може се обърнете към нас.

 

VI-та стъпка: Необходими документи, които трябва да подадете в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните)

Обектите за храни подлежат на регистрация съобразно изискванията на Закона за храните (Д.в. бр. 90/99 г. последно изменение  и допълнение Д.в. бр. 44/2016 г.) и Наредба № 1 на МЗХ за хигиената на храните (Д.в. бр. 10/2016 г.).

Регистрацията се извършва от областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), които са на подчинение на Българската агенция по безопасност на храните.

За целта е необходимо да подадете следните документи в сградата на ОДБХ по местонахождение на обекта:

1. Заявление по образец, в което декларирате, че имате разработени документи за безопасност на храните;

2. Списък с групите храни по образец;

3. Документ за платена държавна такса /плаща се в сградите на ОДБХ, само в Бургас се плаща в Си Банк, защото няма каса в сградата на дирекцията. За временните, сезоните обекти и за пререгистрация таксата е 21 лв. , а за постоянните е 34 лв.

След подаване на документи до 30 работни дни, ако обекта е постоянен и до 14 дни, ако обекта е временен се извършва проверка на материалната база и документите за безопасност на храните, след което се издава протокол, с който веднага може да започнете работа. До 2 седмици си получавате удостоверението от сградата на ОДБХ, но през това време си работите с протокола.


VII-та стъпка: Необходими други документи:

1. Разработка по трудова медицина, ако имате наети работници. Ако сте ООД, ЕООД или ЕТ и работите само членовете на дружествата или управителите не е необходимо;

2. Договор за ДДД обработка /дезинсекция и дератизация/;

3. Разрешение за работно време от общината, където се изисква фирмено решение, разрешение за поставяне на обекта, разрешение за строеж, протокола или удостоверението от ОДБХ.

Това са накратко основните изисквания, ако имате повече въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354 – Р. Желязков

Категория: Бизнес
Прочетен: 1438 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.08.2016 00:44
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 613715
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Август, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031