Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 613840 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от 17.08.2015 г.
За да предлагате храни, които произвеждате в обекта трябва да осигурите необходимата материална база и да имате разработени документи за безопасност на храниите. В този постинг ще изложа основните изисквания, на които трябва да отговаря обекта. Към тези видове обекти се отнасят баничарници, пекарни, сладкарски работилници, работилници за приготвяне на здравословни храни и др.

                   
                             Изисквания за материалната база:

Необходимо е да осигурите следните помещения и условия:
1.Складово помещение/я- оборудвано с рафтове, стелажи, скари и хладилни съоръжения.
2.Работно помещнение с обособени:
А/ Подготвителни площи за предварителна обработка на:
  •  яйца;
  • плодове и зеленчуци;
  • месни продукти.
Не е необходимо да имате подготвителна площ за изброените храни, ако не ги предлагате. Например ако не използвате яйца не е необходимо подготвително.
Подготвителната площ представлява мивка с течаща топла и студена вода, работен плот, работен инвентар. Към подготвителната площ може да имате хладилно съоръжение за съхранение на заготвоки, ако е необходимо.
Б/ Работен кът за термична обработка- оборудван с мивка с течаща топла и студена вода, която е необходима за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа, печки, втасални, котлони, фритюрници и други необходими уреди. Уредите за термична обработка са съобразно технологията на приготвяните храни.
Над уредите за термична обработка трябва да има монтирана ефективна вентилационна система за отвеждане на парите.
В/ Търговска част за клиенти- оборудвана с рафтове, стелажи, витрини, хладилни съоръжения за напитки, кафе машина ( ако предлагате кафе) и др. оборудване, съобразно нуждите на обекта.
Г/ Санитарен възел- оборудван с мивка с течаща топла и студена вода, тоалетна чиния, средства за измиване, дезинфекция и подсушаване на ръцете.
Д/ Гардероб/и за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да бъде разположен в складовото помещение или в коридор.
Е/ Шкаф за съхранение на инвентара и препаратите за почистване.


                               
                                       Изисквания към документацията :

Необходимо е да имате разработени следните документи:

1.НАССР система- документция свързана с идентифицирането на критично контролните точки, чрез анализ на опасностите, които биха могли да възникнат по време на работния процес. Системата има 7 принципа и 12  стъпки.
За всяка критично контролна точка има карта, която се попълва в процес на работа.

2.Система за самоконтрол- включва 9 ( девет) програми:
  • Сграда, помещения и технологично оборудване.
  • Приемане на храни, суровини о материали и предмети за контакт с храните.
  • Съхранение на храни, суровини и материали и предмети за контакт с храните.
  • Технологична обработка на храните.
  • Пддържане на хигиената в обекта.
  • Лична хигиена на персона;
  • Обучение на персонала;
  • Борба с вредители/ дезинсекция и дератизация/.
  • Изтегляне на храни /бракуване/.
Към програмите има документация, която се попълва в процес на работа.3.Технологична документация- за всеки вида храни, произвеждани се изготвя технологична документация. Например за солени закуски, сладки закуски, хлебни изделия, мъфини, кексове, малотрайни сладкарски изделия, трайни сладкарски изделия и др.
В технологичната документация се описват влаганите суровини, начина на приготвяне на храните, определят се физичните, химичните и микробиологичните показатели за контрол, методите за вземане на проби, условиатя за съхранение, етикетиране и т. н.
Към всяко ТД ( технологична документация) има контролни технологични карти, които се попълват в процес на работа.

4. Етикети- описва се състава на приготвяните храни, алергените, количеството, партиден номер ( L и датата на производство), номера на ТД , дата на производство и срок на годност. За храните, които се предлагат само на място не е необходимо да се определя енергийната стойност.

5.Мониторингова програма- изготвя се грфик за изследване на отделни групи храни, вода и контактни повърхности през календарната година.

Това са основните изисквания, относно материалната база и документацията.
След като ги осигурите е необходимо да подадете следните документи в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) :
1.Заявление по образец ;
2.Решение за регистрация на фирмата, издадено от агенцията по вписвания- копие;
3.Договор за наем или докумен за собственост- копие;
4.Документ за платена държавна такса от 34 лв.- плаща се с сградата на ОДБХ или в банка ( в Бургаска обл. се плаща само в банка).

До 30 календарни дни, след като подадете документите се извършва проверка от инспектори, като обект на проверката е базата и документацията по безопасност на храните( описана по горе).
Ако обектът е в съотвтствие с нормативните изисквания се издава протокол, с който веднага може да започнете работа. До 1-2 седмици от сградата на ОДБХ получвате удостоверение за регистрация.
След започване на работа, ако имате наети работници е необходимо да бъде напарвена разрааботка по трудова медицина.
 
Това са накратко основните изисквания, но всеки обект е индивидуален, ако желате подробна информация, касаеща конкретно Вашият обект и професионално разработени документи, обадете се на тел.0988 357 062 или пишете на имейл адресите, посочени в блога.
Категория: Бизнес
Прочетен: 2200 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 17.08.2015 16:09
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 613840
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Август, 2015  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31