Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например:
- заведение за обществено хранене;
- хранителен магазин;
- павилион за храни;
- магазин за био храни;
- склад за храни;
- баничарница;
- пекарна;
- бърза закуска;
- дюнер;
- скара;
- кафе сладкарница;
- цех за производство на храни;
- други обекти за предлагане и приготвяне на храни.
Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи.
Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него.
Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове.
За контакти:
В. Бойчева: 0988 357 062.
Р. Желязков: 0887 360 354.
Имейл: valya.konsult@gmail.com
Постинги в блога от 10.05.2014 г.
10.05.2014 12:58 -
Изисквания за откриване на хранителен магазин
Необходими документи за откриване на обекти за търговия с храни - магазини,супермаркети, хипермаркети ,павилиони и щандове :
1. Удостоверение за регистрация от ,издадено от ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните,бившо ХЕИ ) към съответния район.
За издаването се поддават следните документи :
2. Разрешително за пожарна безопасност от съответното от службата за пожарна безопасност към съответния район:
Съгласно номенклатурата на Агенцията по безопасност на храните , към която са и 28-те ОДБХ- та в страната има :
Изисквания за Хипермаркети и Супермаркети
1. Складови помещения за :
2. Подготвителни и работни площи ако се предлагат топлинно обработени храни.Подготвителните площи зависят от групите храни , които се предлагат.Всяка подготвителна площ трябва да е оборудвана с мивка с течаща топла и студена вода ,работен плот и работен инвентар. В работната площ са разположени ел. уреди за топлинна обработка и задължително се осигурява мивка с течаща топла и студена вода.Над топлинните уреди се монтира ефективна вентилационна система ;
3. Търговска част- в търговската част храните се подреждат по групи.
Нехранителните стоки и храните за животни се съхряняват отделно,на разстояние в търговската част.
4. Санитарно битово помещение - необходимо е за почивка ,преобличане и съхранение на личните вещи на персонала .
5.Санитарен възел за персонала - вратата на санитарния възел не трябва да се отваря в помещението,където се борави с храни .Задължително се осигурява мивка с течаща топла и студена вода,средства за измиване и дезинфекция на ръцете .
6. Помещение за съхранение на препаратите и инвентара за почистване ,измиване и дезинфекция на помещенията ;
Изисквания за павилион за търговия с храни и щандове за храни
За откриване на павилиони и щандове за продажба на храни ви е необходимо едно помещение , в което да има мивка с течаща топла и студена вода .В близост до обекта трябва да има санитарен възел.
Ако няма мивка , може да се използват съдове с резервна вода за щандовете и мокри кърпи за павилионите за търговия с храни .
Това е възможно само ако храните са пакетирани !
Трябва да са осигурени условия за съхранение на личните вещи и облекло на персонала . За целта се осигуряват закачалки или шкафове.
Осигурява се също шкаф за съхранение на препаратите заимиване и дезинфекция
Инвентара за почистване - четки ,стирки метли и др. се съхранява в предверието на изполвания санитарен възел ,освен в случайте ако не са предвитени други условия , но в никакъв случай не трябва да имат пряк допир с храните.
Ако се предлагат храни в насипно състояние или на бройка , например ядки или сладкарски изделия се осигурява шкаф за съхранение на материалите и предметите за контакт с храни- тарелки, торбички и др.
Ако се предлагат храни ,изискващи хладилни условия на съхранение се осигуряват хладилни съоръжения .
За пакетирани захарни и шоколадови изделия се осигурява температура в помещението 18-22 градуса .
Ако се предлат фрешове задължително се осигурява мивка с течаща топла и студена вода за измиване на плодовете .
Това са накратко изискваният , ако имате допълнителни въпроси ,питайте :) !
1. Удостоверение за регистрация от ,издадено от ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните,бившо ХЕИ ) към съответния район.
За издаването се поддават следните документи :
- Заявление по образец на ОДБХ ;
- Решение за фирмата ,издадено от Агенцията по вписвания;
- Договор за наем или документ за собственост.
- Документ за платена държавна такса (от 20-34 лв.) .
- Система за самоконтрол;
- НАССР система или процедури (само за по- големите обекти).
2. Разрешително за пожарна безопасност от съответното от службата за пожарна безопасност към съответния район:
- Заявление по образец ;
- Документ за собственост или наем ;
- Документ за платена държавна такса;
- Решение за фирмата ,издадено от Агенцията по вписвания;
- Договор за наем или документ за собственост;
- Технически документи за ел. уредите и други документи,касаещи материално техническата база.
Съгласно номенклатурата на Агенцията по безопасност на храните , към която са и 28-те ОДБХ- та в страната има :
- Смесен магазин за търговия с храни и нехранителни стоки;
- Смесен магазин за търговия с няколко групи храни;
- Специализирани магазини ;
- Хипермаркети;
- Супермаркети ;
- Павилион затърговия с храни;
- Щанд за търговия с храни
- Складови площи - едно две или повече складови помещения за съхранение на храни , в зависимост от капацитета на обекта и групите храни , които се предлагат. В складовите помщения ,трябва да има мивка с течаща топла и студена вода . Ако в обекта има две или три складови помещения , мивка е задължително да има там , където се съхраняват млечни и месни продукти . Храните в складовите помещения и площи се съхраняват разделно и се подреждат по групи.
- Помещение или изолиран кът за съхранение на общоупотребимите предмети,хигиенните материали, козметичните и миещите продукти, които се предлагат в обекта.Отнася се за обектите ,които ще предлагат и нехранителни стоки .
- Помещение или изолирана площ за съхранение на храни за животни ,ако се предлагат в обекта.
- Търговска зала - в търговската част трябва да се осигури разделно съхранение на отделните групи храни .
- Санитарен възел за персонала. Вратата на санитарния възел не трябва да се отваря директно в помещенията където се борави с храни. Задължително е в санитарния възел да има осигурена течаща топла и студена вода ,средства за измиване ,дезинфекция и подсушаване на ръцете.
- Санитарно битов кът -задължително трябва да се осигурят условия за преобличане на персонала и съхранение на личните вещи .При по -големите обекти се осигурява помещение ,а за по-малките магазини се осигурява гардероб с плътно затвярщи се врати;
- Условия за съхранение на препаратите иинвентара за почистване,измиване и дезинфекция- задължително се осигуряват условия за съхранение .За по-големите обекти се осигурява специално помещение,а за по-малките може да се осигури шкаф ,а инвентара-четки ,стирки,метли и др. да се съхраняват в предверието на санитарния възел .
Изисквания за Хипермаркети и Супермаркети
1. Складови помещения за :
- Съхранение на храните - броя на помещенията зависи от капацитетана обекта .В складовите помещения ,където се съхраняват месни и млечни продукти задължително се осигурява мивка с течаща топлаи студена вода;
- Складово помещение за съхранение на нехранителните стоки ;
- Складова площ или помещение за съхранение на храните за животни ;
2. Подготвителни и работни площи ако се предлагат топлинно обработени храни.Подготвителните площи зависят от групите храни , които се предлагат.Всяка подготвителна площ трябва да е оборудвана с мивка с течаща топла и студена вода ,работен плот и работен инвентар. В работната площ са разположени ел. уреди за топлинна обработка и задължително се осигурява мивка с течаща топла и студена вода.Над топлинните уреди се монтира ефективна вентилационна система ;
3. Търговска част- в търговската част храните се подреждат по групи.
Нехранителните стоки и храните за животни се съхряняват отделно,на разстояние в търговската част.
4. Санитарно битово помещение - необходимо е за почивка ,преобличане и съхранение на личните вещи на персонала .
5.Санитарен възел за персонала - вратата на санитарния възел не трябва да се отваря в помещението,където се борави с храни .Задължително се осигурява мивка с течаща топла и студена вода,средства за измиване и дезинфекция на ръцете .
6. Помещение за съхранение на препаратите и инвентара за почистване ,измиване и дезинфекция на помещенията ;
Изисквания за павилион за търговия с храни и щандове за храни
За откриване на павилиони и щандове за продажба на храни ви е необходимо едно помещение , в което да има мивка с течаща топла и студена вода .В близост до обекта трябва да има санитарен възел.
Ако няма мивка , може да се използват съдове с резервна вода за щандовете и мокри кърпи за павилионите за търговия с храни .
Това е възможно само ако храните са пакетирани !
Трябва да са осигурени условия за съхранение на личните вещи и облекло на персонала . За целта се осигуряват закачалки или шкафове.
Осигурява се също шкаф за съхранение на препаратите заимиване и дезинфекция
Инвентара за почистване - четки ,стирки метли и др. се съхранява в предверието на изполвания санитарен възел ,освен в случайте ако не са предвитени други условия , но в никакъв случай не трябва да имат пряк допир с храните.
Ако се предлагат храни в насипно състояние или на бройка , например ядки или сладкарски изделия се осигурява шкаф за съхранение на материалите и предметите за контакт с храни- тарелки, торбички и др.
Ако се предлагат храни ,изискващи хладилни условия на съхранение се осигуряват хладилни съоръжения .
За пакетирани захарни и шоколадови изделия се осигурява температура в помещението 18-22 градуса .
Ако се предлат фрешове задължително се осигурява мивка с течаща топла и студена вода за измиване на плодовете .
Това са накратко изискваният , ако имате допълнителни въпроси ,питайте :) !
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata