Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 619944 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от 07.11.2017 г.
 Изисквания регистрация на кафене

Кафенето е вид обект, който спада към категорията питейни заведения. 

В кафене могат да се приготвят следните продукти:

- топли напитки (кафе, чай, какао, горещ шоколад и др.)

- студени тонизиращи напитки от кафе (фрапе, лате и др.);

- алкохолни и безалкохолни коктейли;

- фрешове от пресни плодове;

- смутита;

- шейкове;

- сандвичи (с колбаси и млечни продукти).

- мелби.

В кафене могат да се предлагат без да се приготвят на място следните продукти:

- безалкохолни газирани и негазирани напитки;

- плодове сокове и нектари;

- минерални, трапезни и изворни води;

- пакетирани захарни и шоколадови изделия (шоколади, шоколадови вафли, дъвки и др.)

- трайни сладкарски изделия (бисквити, мъфини и др.);

- тестени изделия (солети, крекери, брускети и др.);

- ядки и маслодайни семена;

- чипс;

- сладолед (пакетиран и от канти);

- малотрайни сладкарски изделия (торти, пасти и др., но само ако има отделна витрина);

 

I. Изисквания, относно материално- техническата база

Необходимо е да бъдат осигурени следните помещения:

1. Складова площ- оборудвана със стелажи, рафтове и скари и хладилни съоръжения ако е необходимо.

2. Търговска част с осигурени:

- бар плот с мивки;

- кафе- машина;

- фрапе- машина;

- уреди за приготвяне на коктейли и плодови напитки (блендери, сокоизстисквачки);

- хладилно съоръжения за съхранение на храни и суровини (до бар плота);

- рафтове за съхранение на напитки;

- рафтове за съхранение на шоколадови, захарни изделия, трайни сладкарски изделия, ядки и други (ако се предлагат);

- хладилна витрина за съхранение на малотрайни сладкарски изделия (ако се предлагат);

- хладилна витрина за съхранение на готови сандвичи (ако се предлагат готови);

- фризер за сладолед (ако се предлага);

- места за клиенти;

- тоалетни за клиенти.

     3. Санитарно- битови условия:

        - санитарно- битов кът с гардероб или закачалки за преобличане на персонала;

       - тоалетна за персонала (ако персонала на смяна е до 5 човека може да се използва една тоалетна за персонал и за клиенти);

       - шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване.

Това са основните изисквания, които Ви представяме в обобщен вид.

Изискванията са съобразно асортимента, който ще се предлага.

Например ако не се предлагат малотрайни сладкарски изделия или готови сандвичи не е необходимо да има хладилни съоръжения за съхранение.

По отношение на мивките е необходимо да има една или две мивки за измиване на посуда за напитки (стъклена и порцеланова), а също може да има и миялна машина ако обекта е с по- голям капацитет.

Ако се приготвят сандвичи и фреш трябва да има мивка с плот за подготовка.

Относно санитарно- битовия кът може да има и само гардероб, който да е разположен в складовата площ или в друго пространство. За обекти с по- малък капацитет не е необходимо да има санитарно битова площ за преобличане.

За открит бар, като например бар- басейн не е необходимо да има складова площ. Може снабдяването да е съобразно капацитета на бара.

II. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

1. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

2. НАССР процедури ако се приготвят сандвичи и фреш;

3. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 85 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв. за постоянни обекти и 21лв. за временни обекти. Само в Бургас се плаща в банка.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни за постоянни обекти и 14 дни за временни обекти след подаване на документите.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Разрешителни от общината:

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация.

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

       Ако в обекта имате жива музика може да се наложи измерване на шума в жилищните площи    над обекта или до обекта.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания за регистрация на изброените питейни заведения. Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни на хора, които искат да регистрират обект за приготвяне и предлагане на храни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 859 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 619944
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Ноември, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930