Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 619521 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от 02.01.2018 г.
 В магазин за плодове и зеленчуци мога да се предлагат:

- пресни плодове;

- пресни зеленчуци и кореноплодни;

- пресни гъби;

- зърнени храни (царевица, жито, ориз и др.);

- консервирани зеленчуци и плодове;

- сушени плодове и зеленчуци;

- консервирана царевица;

- консервирани гъби;

- варива (фасул, леща и др.);

- ядки и маслодайни семена;

- сол (морска и трапезна);

- оцет;

- растителни масла (зехтин, слънчогледово олио и др.);

- пчелен мед;

- плодови сокове и нектари;

- подправки (пресни и изсушени);

 

Изисквания към помещенията:

Необходимо е да осигурите следните помещения и условия:

·         Складово помещение или площ;

·         Търговска част

·         Мивка с течаща топла и студена вода;

·         Санитарен възел (тоалетна);

·         Кът за преобличане на персонала;

·         Шкаф за съхранение на препаратите и инвентара за почистване.

Може да приготвяте и фреш, ако имате осигурени две мивки, сокоизстисквачка и/или блендер.

Едната мивка се използва за измиване на плодовете и зеленчуците за приготвяне на фреш, а другата за измиване на ръцете на персонала и работния инвентар.

 Допустими компромиси:

- При обекти с по- малък капацитет и щандове може да се снабдява с количества, които се съхраняват само с търговската част, поради което се допуска да няма складова площ.

- Може да се използва санитарен възел (тоалетна) в съседен обект или обществена сграда, като за целта трябва да се сключи договор.

- Може да не се изолира кът за преобличане, а да се осигури един гардероб с складовата площ или търговското помещение.

Необходими документи и разрешителни

1. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики, съобразно изискванията на чл. 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017 г.).

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на магазина и осигуряване на система за самоконтрол е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ), в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до около седмица.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Това са основните изисквания за регистрация на магазини за плодове и зеленчуци. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева и  Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 6270 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01.2018 21:02
 Бързата закуска е обект, в който може да се предлага разнообразен асортимент, съобразно осигурените условия.

Обекта може да е разположен в стабилна, монолитна постройка или в монтирана.

В настоящия пост ще Ви запознаем с изискванията за предлагане на скара, пържени картофи, сандвичи и хот- дог.

Изисквания към помещенията:

Необходимо е да имате помещение, което да оборудвате с хладилни съоръжения, работни плотове, мивки (2 или 3), уреди за приготвяне на храните- скара, фритюрници, котлон, тостери, парти грил, уред за приготвяне на хот дог и др.

Относно мивките трябва да се осигурят 2 броя, когато месните продукти за печене на скара се получават готови, формовани от производителя или доставчика и не подлежат на обработка. В този случай едната мивка е за обработка на зеленчуци, а другата за измиване на работната посуда и ръцете на персонала по време на работа.

Може да приготвяте също и кафе и други топли напитки, за което се осигурява кафе- машина.

При обработка на месните продукти се осигурява подготвителен кът с мивка и плот.

При обекти с по- голям капацитет може да се осигури складова площ.

За съхранение на личното и работното облекло на персонала се осигурява гардероб или изолиран кът със закачалки.

За съхранение на препаратите и инвентара за почистване се осигурява шкаф с плътно затварящи се врати.

Необходимо е да се осигури тоалетна, но при невъзможност може да се използва от съседен обект, за което се сключва договор за ползване.

Не е необходимо да се сключва договор за ползване ако обекта се намира на територията на пазар или МОЛ.

Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;

4. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 85 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв. или 21 лв. за временни обекти.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни, но почти винаги се извършват в по- кратки срокове.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 1433 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01.2018 18:05
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 619521
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031