Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Разработване на Система за Самоконтрол (ССК), НАССР Система (ХАСЕП Система) и Мониторингова Програма (МП) за всеки търговски обект за складиране, търговия, приготвяне или предлагане на храни, като например: - заведение за обществено хранене; - хранителен магазин; - павилион за храни; - магазин за био храни; - склад за храни; - баничарница; - пекарна; - бърза закуска; - дюнер; - скара; - кафе сладкарница; - цех за производство на храни; - други обекти за предлагане и приготвяне на храни. Извършваме безплатни консултации и даваме информация относно изискванията за регистрация в Агенцията по Храните на различните видове търговски обекти за храни, като отговаряме на въпроси свързани с устройството на помещенията, съгласно нормативните изисквания за храните, както и на въпроси относно изготвянето на необходимите за регистрация документи. Ние ще ви запознаем на достъпен език и без никакви такси с всички изисквания на Закона за Храните и наредбите към него. Предлаганите от колектива ни професионално разработени системи съдържат конкретни данни за всеки различен търговски обект и при необходимост могат да се изготвят в рекордно кратки срокове. За контакти: В. Бойчева: 0988 357 062. Р. Желязков: 0887 360 354. Имейл: valya.konsult@gmail.com
Автор: tanya123 Категория: Бизнес
Прочетен: 614098 Постинги: 134 Коментари: 1
Постинги в блога от 04.01.2017 г.
 Какво е необходимо да се открие сладкарска работилница?

Сладкарската работилница е обект за производство и реализация на място на сладкарски изделия, съобразно номенклатурата на Българската агенция по безопасност на храните.

За да регистрирате сладкарска работилница е необходимо следното:

1. Да регистриране фирма.

2. Да намерите подходящо помещение, което да е със статут на хранителен обект. Няма значение ако преди това в него се е извършвала друга дейност, свързана с предлагане и приготвяне на храни.

3. Да устроите и оборудвате помещението, съобразно нормативните изисквания за храните и дейностите, които ще се извършват, както следва:

3.1.Обособяване на складово помещение или складова площ:

Складовото помещение или площ (обособена с прегради) е необходимо да бъде оборудвана с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровините, които не изискват хладилни условия на съхранение, както и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, които изискват хладилни условия на съхранение. В складовите площи трябва да се осигури естествена или изкуствена вентилация. Допуска се в складовата площ да се обособи мивка с работен плот, които да се използват за подготвителен кът (измиване на яйца или плодове).

3.2. Работно помещение с обособени:

3.2.1. Подготвителни площи за обработка на яйца и плодове (ако влагате). Подготвителната площ се оборудва с мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар. Може да се осигури и плюсово хладилно съоръжение за съхранение на измити суровини. В настоящем не е задължително яйцата да се дезинфекцират, може само да се измиват с течаща вода.

3.2.2. Зона за приготвяне на сладкарските продукти, оборудвана с работни плотове, миксери, съдове за приготвяне на тестото, фурна/и за печене, котлони, фритюрник (ако се приготвят ориенталски сладкиши) и друг дребен работен инвентар, съобразно асортимента.

Над уредите, които отделят пари е необходимо да има ефективна вентилационна система за отвеждане на парите.

В работната зона се осигуряват и технологични хладилници за охлаждане на полуготови продукти или съхранение на обработени суровини.

В зоната за приготвяне на храните  е необходимо да се осигури мивка с течаща топла и студена вода с по- голямо корито за измиване на работната посуда, както и съоръжения за изсушаване на посудата. Мивката се използва и за измиване на ръцете на персонала по време на работа, при обекти с по- малък капацитет.

За обекти с по- голям капацитет се обособява и отделна мивка с по- малко корито за измиване само на ръцете.

3.3. Санитарно- битово помещение или площ:

Обособява се кът за преобличане на персонала и съхранение на личното облекло и вещи на персонала, който трябва да се оборудва с гардероби или закачалки.

За обекти с по- малка площ  може да се осигури само един гардероб в складовата площ или друг кът.

3.4. Санитарен възел за персонала:

Осигурява се санитарен възел (тоалетна за персонала) с една или две клетки, в зависимост от броя на персонала.

3.5. Търговска част за клиенти:

В търговската част е необходимо да се осигурят витрина/и за съхранение на малотрайните сладкарски изделия, рафтове, подноси и други съоръжения за съхранение на трайните сладкарски изделия, работен щанд, уреди за приготвяне на прясно изцедени сокове (ако приготвяте), кафе- машина, хладилно съоръжение за съхранение на плодове, отворени кутии и съдове с мляко, сметана и др.  Може да имате бар- плот с мивка, където да измивате чашите от напитките, но не е задължително, защото могат да се предлагат и в еднократни съдове.

В търговската част се осигуряват и маси, столове, сепарета и друго оборудване, съобразно предпочитанията Ви за клиенти.

Необходимо е да осигурите и санитарен възел (тоалетна за клиенти).

Може да се използва една тоалетна за клиенти и персонала, ако на смяна няма повече от 5 човека, които работят в обекта.

3.6. Умивалня за трапезна посуда:

Ако желаете да предлагате сладкарските изделия в трапезни съдове (порцеланови, стъклени и други чинии) е необходимо да осигурите две мивка или мивка и миялна машина в отделен кът, функционално свързан с търговската зала за измиване на чинии, от които консумират клиенти. В повечето случай се осигурява шублер за подаване на съдовете.

Не е необходимо да осигурявате умивалня, може да предлагате изделията в еднократни съдове или подложни чинии от топли напитки.

Общи изисквания, относно материално- техническата база:

·        Повърхностите на пода, стените и таваните трябва да позволяват лесно почистване и дезинфекция при необходимост;

·        Повърхностите на стените около мивките и работните плотове трябва да са на височина около 30-50 см. облицовани с фаянсови плочи, ПВЦ покритие или други материали, разрешени за използване в хранителни обекти, които позволяват лесно почистване и дезинфекция.

·        Работните плотове е необходимо да са гладки, изработени от материали, които подлежат на лесно почистване и дезинфекция  (независимо от какъв материал).

·        Осветителните тела е необходимо да бъдат обезопасени.

4. Да осигурите следните документи за безопасност на храните:

4.1. НАССР система за анализ и контрол на критично- контролните точки- описват се продуктите, които се приготвят, извършва се анализ на опасностите и се определят критично контролните точки.

4.2. Система за самоконтрол, свързана с добрите производствени, търговски и хигиенни практики.

4.3. Технологична документация за отделните групи сладкарки изделия- описват се суровините, произвежданите продукти по видове, форма и цвят, методиките на изследване, последователността на технологичния процес и техническите изискания.

4.4. Технологичен дневник- описват се процесите на приготвяне на сладкарските изделия.

4.5. Проект на етикети- описват се вложените суровини, алергените, начина на съхранение, енергийната стойност, партидният номер и срокът на трайност.

4.6. Мониторингова програма- изготвя се план за микробиологично изследване на сладкарските изделия през календарната година.

Ние изработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да ползвате нашите услуги.

5. Да регистрирате сладкарската работилница в Агенцията за безопасност на храните.

След оборудване на обекта и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта.  В страната има 28 ОДБХ-та, намиращи се в големите градове. Областните дирекции по безопасност на храните са към БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните), която се намира в София.

Заявлението и списъка с групите храни са по образци на БАБХ (Образец 109 и 85).

След подаване на заявлението и списъка с групите храни се извършва проверка от инспектори, които проверяват материално- техническата база и документите за безопасност на храните.

По закон проверката се извършва до 30 календарни дни, но реално се извършва да максимум седмица след подаване на заявлението (по наши наблюдения в цялата страна).

Може да подадете заявлението и списъка с групи храни и преди да сте готови с оборудването и документите за безопасност на храните и да отлагате проверката до 30.-тия календарен ден.

След проверката се издава протокол, с който може веднага за започнете  работа.

До около 2 седмици (различно за отделните ОДБХ-та), получавате удостоверение за регистрация от сградата на ОДБХ.

6. Други документи и изисквания необходими за обекта  след получаване на удостоверение от ОДБХ:

6.1. Документи от общината- с протокола от проверката или удостоверението за регистрация, подавате заявления по образец в районното кметство за категоризация и работно време. Необходимо е да представите още фирменото решение, договора за наем и документа за собственост. Не е проблем да работите преди да получите документите от кметството.

6.2. Необходимо е да имате разработка по трудова медицина ако имате наети работници. Ако работите само Вие или само управители на ООД и други не се прави.

6.3. Инструкция за пожарна безопасност (можем да Ви съдействаме с издаването).

6.4. Касовият апарат трябва да е свързан с НАП.

 

7. Изисквания към персонала:

7.1. Всеки, който работи в обекта трябва да е назначен на трудов или граждански договор;

7.2. Работниците, които произвеждат сладкарски изделия трябва да имат лични здравни книжки, в които да се нанесат изследвания от чревно заразоносителство, паразитология, туберкулоза и заключения от личния лекар.

7.3. Необходимо е работодателя да осигури работно облекло за всеки работник.

8. Държавни институции, които ще Ви проверяват:

8.1. ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните)- извършва проверки за спазване на законодателството в областта на храните;

8.2. Службата за пожарна безопасност- проверява инструкцията за пожарна безопасност, инструктажа. Важно е също вратите на помещенията да се отварят навън и да има  пожарогасител.

8.3. НАП- проверява касовия апарат и данъчните документи;

8.4. Агенция за защита правата на потребителите- проверява комплексно всички документи, а също съответствието на информацията на етикетите със съдържанието на продуктите. Необходимо е също рекламата за обекта да не заблуждава потребителите.

8.5. Агенция по стандартизация и метрология- проверява везните и калибрирането на оборудването.

 

Това са основните изисквания за регистрация на сладкарска работилница. Ако имате допълнителни въпроси, пишете ни на имейл: valya.konsul@gmail.com или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева или 0887 360 354- Р. Желязков.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 1940 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 05.01.2017 11:23
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 614098
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Януари, 2017  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031